Sănătate

Medicii de familie, puși să alerge după semnătura părinților pentru a putea vaccina bebelușii

Numărul vaccinurilor gripale primite până acum de Direcția de Sănătate Publică Buzău este foarte mic în comparație cu cererea. Mai exact, în campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a Ministerului Sănătății, care a demarat la jumătatea lunii septembrie prin distribuirea primei tranșe de vaccin, la Buzău au ajuns 1.400 doze. La începutul acestei săptă­mâni, au sosit alte 1.400 doze, cu toate că au fost solicitate peste 60 de mii.

Fiind atât de puține doze  care ajung în cabinetele medicilor de familie pentru vaccinarea persoanelor aflate la risc, Ministerul Să­nătății pare să fi găsit,  intenționat sau nu, o soluție pentru a diminua, cel puțin în această fază, numărul beneficiarilor. Primele 1400 de doze de vaccin ar fi trebuit să ajungă la copii cu vârste cuprinse între șase luni și trei ani, iar urmă­toarele 1.400 la copiii cu vârsta până la șase ani.

Din păcate, pentru ca aceste doze să ajungă în realitate la copii, ar trebui ca medicii de familie să obțină, într-un timp extrem de scurt, acordul părinților pe care să-l trimită la ministerul de resort, condiție care se dovedește greu reali­zabilă.

„Au venit vaccinurile pentru grupa zero – trei ani inițial. Acum văd că au extins până la șase ani, cu condiția ca  fiecare medic  să ducă catagrafia cu  semnătura părintelui că este de acord să vaccineze copilul. Problema este că termenul în care medicii trebuie să facă acest lucru este de trei zile inițial,  iar pentru copiii de șase ani de 24 de ore. Cum  credeți că poate un medic să obțină toate aceste avize, și în trei zile, și în 24 de ore, în condițiile în care părintele nu este obli­gat de nicio lege să vină să semneze ceva la cabinetul medical. Astfel, cine a putut veni și a semnat a făcut vaccinul, cine nu a putut veni și nu a semnat nu a făcut vaccinul. <Țapul ispășitor> în această poveste este medicul de fa­mi­lie”, a declarat medicul de familie Angela Mazdrag.

Bineînțeles că vaccinul nu se pierde, ci poate fi folosit pentru persoane adulte la categoria de risc, pentru că vaccinul antigripal pe care medicii de familie îl administrează copiilor nu este diferit de cel de la adulți. Iar adulții, mare parte,  până la sosirea vaccinului gratuit de la stat, și-l procură din farmacii pentru a nu risca să se îmbolnăvească. Ei știu de la medicii de familie că gripa sezonieră este o problemă care revine în fiecare sezon rece, epidemiile de gripă devenind cauza principală a creșterii ratelor de morbiditate și mortalitate.

Cele mai afectate de aceste epidemii sunt grupurile cu risc ridicat, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele care suferă de boli cronice, femeile însărcinate și copiii mici, și, nu în ultimul rând, personalul medico-sanitar, care este, de asemenea, expus unui risc crescut de transmitere a gripei la și de la pacienți.

Având în vedere acest lucru, medicii de familie își sfătuiesc pacienții aflați în aceste grupe de risc să își procure vaccinul antigripal și din farmacii. Unii pacienți au și făcut acest lucru.

„Noi am început deja să vaccinăm și cu vaccin cumpărat de pacienți din farmacii.  Pe pacienții mei i-am învățat ca de la 1 octombrie să-și procure vaccin, și în 15 octombrie cel ­târz­iu să îi vaccinăm. Miercuri am avut am programați zece pacienți  la vaccinare. Oamenii au înțeles. Și anul trecut a fost la fel. Pentru că le-am explicat că sănătatea lor este mai importantă decât 50 de lei și că dacă se îmbolnăvesc vor cheltui mult mai mult pe medicamente”, mai spune medicul de familie Angela Mazdrag, președinte al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker