Opinii

Impozite mai mici pentru salariații români

Andi CRISTEA
candidat PSD Buzău pentru Camera Deputaților

România are cea mai mare povară fiscală pe muncă la venituri mici și medii din Uniunea Europeană. 17,4% dintre românii care au loc de muncă sunt în risc de sărăcie. În rândul tinerilor situația este și mai gravă. Nu mai puțin de 28,2% dintre tinerii care muncesc în România sunt la limita sărăciei, spre deosebire de Uniunea Europeană, unde doar 11% dintre tineri întâmpină această ­pro­blemă.

Este și motivul pentru care noi ne propunem să reducem impozitarea mun­cii, ceea ce va determina creșterea salariilor tuturor angajaților din România, atât din mediul public, cât și din zona privată. Programul fiscal propus de PSD în Programul de Guvernare prevede creșterea salariilor pentru 85% dintre angajații din România prin impozit zero la salariul minim și scăderea impozitării pentru salariații cu copii și pentru cei cu venituri sub 6.000 de lei pe lună. De asemenea, în același program propunem impozit zero pe bonurile de masă primite de angajați prin includerea acestora în categoria veniturilor neimpozabile.

Ne dorim sprijinirea familiilor cu copii tot prin reducerea impozitării, astfel:

  • Pentru angajații care au un singur copil și salariul minim pe economie sau până în 2.500 de lei, impo­zitul este 0;
  • Pentru angajații cu doi copii care au salariul minim pe economie sau pentru cei care primesc până în 3.000 de lei, impozitul este 0;
  • Pentru angajații cu trei copii care au salariul minim pe economie sau pentru cei care primesc până în 3.000 de lei, impozitul este 0, la fel și pentru angajații care au patru copii.

La nivelul întregii țări, mai mult de 4,5 milioane de angajați vor beneficia de creșterea salariilor în urma aplicării măsurilor de reducere a impozitărilor pe venituri. Reducerea impo­zitării muncii pentru salariații cu venituri mici și cei din clasa de mijloc se poate realiza din prima lună de guvernare, prin creșterea sumelor deduse de la impozit, iar impactul va fi de doar 0,2% din PIB, fără nicio presiune pe ­me­diul de afaceri.

Prioritatea PSD pentru următorii patru ani este păstrarea locurilor de muncă și creșterea veniturilor românilor, așa cum a fost de fiecare dată când am fost la guvernare. PSD vine în fața românilor cu soluții concrete, cu măsuri țintite, corecte pentru cei care nu-și mai găsesc o ­sluj­bă după ce au fost concediați, pentru persoanele peste 55 de ani, dar și pentru cele din grupurile dezavantajate.

Un comentariu

  1. Bazaconii. Singura pârghie care i-a mai rămas statului român în legătură cu salarizarea este SALARIUL MINIM PE ECONOMIE. Acesta trebuie majorat din pix, el trage în sus grila de salarizare. Să ne aducem aminte cum zbiară ambasadele când cineva îndrăznește să majoreze acest prag chiar și cu suma simbolică de 100 lei. Chiar dacă scriptic impozitele au trecut în sarcina angajatului, caz unic pe planetă, tot angajatorul reține și varsă aceste impozite. Dacă tot cade în cârca angajatului impozitele pe muncă atunci statul să oblige angajatorii să le dea angajaților salariul brut, cu tot cu impozitele aferente, angajații urmând să-și plătească sau nu impozitele, după cum consideră de cuviință, dacă dorește să cotizeze la sănătate și la pensie.
    Micșorarea impozitelor pe muncă nu duce la majorarea veniturilor salariaților ci este un nou cadou făcut angajatorilor de către statul român care este forțat să se împrumute din ce în ce mai mult, cedând în final suveranitatea creditorilor.

Articole similare