Economic

Ce tipuri de oțel se produc în România

Află informații importante despre industria oțelului din România și din întreaga lume. Tot ceea ce te interesează despre această industrie!

Spații rezidențiale, industriale, mașini, unelte și echipamente agricole și de exploatare și multe alte domenii în activitate în care își găsește aplicabilitatea folosirea rulourilor galvanizate – https://metinvestholding.com/ro/products/steel-coils/galvanized-rolled-coils. Atât în România, cât și la nivelul EU28 și restul statelor lumii, oțelul ocupă un loc important atât la nivel de producție, cât și în ceea ce privește produsele derivate care se folosesc într-o gamă diversificată de sectoare de activitate.

La nivel global, în 2019, producția de oțel a atins o cantitate de 1,87 miliarde de tone metrice, iar statele membre ale EU28 au reușit să se poziționeze pe primele locuri în topul statelor care folosesc în procesul de producție oțelul reciclat. România este unul dintre statele care au contribuit cu o producție de 3,6 milioane de tone metrice de oțel în 2018 la întreaga producție EU28. În cele ce urmează vom discuta care sunt produsele din oțel care sunt cele mai solicitate pe piața românească și care sunt domeniile de activitate în care oțelul românesc este utilizat.

România – producătoare europeană de oțel de calitate

Statisticile indică faptul că în 2018, în România necesarul aparent de oțel pe cap de locuitor este de 234 de kilograme. Desigur, comparativ cu restul statelor este un nivel scăzut, mai ales că țara noastră nu se numără printre producătorii mari de oțel la nivel regional și internațional. Cel mai mare producător la nivelul Europei rămâne Germania (cu o producție de 43,3 milioane de tone metrice). În topul producătorilor mai figurează Italia (24 de milioane de tone metrice) și Franța (15, 5 milioane de tone metrice). Ca o comparație, România este la aproximativ jumătate din producția de oțel a Belgiei (7,8 milioane de tone metrice).

Cu toate acestea, în România funcționează o serie de facilități care produc oțel și derivate de calitate, ceea ce poziționează țară noastră printre cei mai buni producători în topul calității. În ceea ce privește produsele pe bază pe oțel, industria românească oferă:

  • Tablă din oțel (în această categorie intră diverse tipuri de oțel de calitate superioară precum variante de oțel laminat care este utilizat în sectoare de activitate precum industria navală, constructoare de automobile și mașini unelte, în domeniul energetic și al construcțiilor);
  • Rulouri (aici se regăsesc rulourile galvanizate, cele prelucrate prin tehnica la rece ori la cald, precum și oțelul colorat prin proceduri speciale de laminare);
  • Foi (se bazează pe folosirea oțelului laminat obținut prin diverse proceduri la cald și rece);
  • Profile standard, profile speciale și țevi;
  • Șine, grinzi, tije, armături, bile și bare din oțel.

EU28, cu întreaga sa producție ocupă locul secund în topul producătorilor de oțel la nivel global, pe prima poziție situându-se China, care produce 49% dintre volumul de oțel necesar omenirii.

Oțelul – materialul care schimbă fața viitorului!

Nevoie de oțel rămâne constantă ca urmare a evoluției omenirii – creșterea populației conduce la creșterea nevoii de spații de locuit, spații de lucru și spații de shopping. Structurile pe bază de oțel (bare, grinzi, armături) sunt necesare pentru că reduc timpul de construcție, au costuri mult mai scăzute și oferă o rezistență crescută în timp a clădirilor. România are nevoie din ce în ce de mai mult oțel beton (pe lângă producția locală, statul nostru importă masiv din statele producătoare de oțel din Europa).

Și la nivel mondial se remarcă o creștere a cererii, această fiind susținută și de creșterea producției pentru perioada următoare. În EU 28, de exemplu, este așteptată o creștere a producției de la aproape 135 milioane de tone metrice (2020) la 149 de milioane de tone metrice în 2021. Oțelul este deja parte din viața noastră, a contribuit la dezvoltarea acestei societăți și abia de acum înainte își va ocupa locul bine meritat și în evoluția României.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker