Sport

HC Buzău pariază pe copiii de la țară

„Lupii” vor centre zonale, în mediul rural

Investiția în copii și juniori. O idee care definește cel mai sănătos parcurs al reușitei în sport, mai ales într-un climat economic în care cluburile din România abia dacă supraviețuiesc de la un an la altul. Conceptul va fi aplicat, încă din această vară, și de HC Buzău, grupare care intenționează să demareze un proiect destul de ambițios, dezvoltarea câtorva centre regionale, în mediul rural. Este un pariu personal al conducătorilor de la clubului, idee sprijinită și de schimbarea legislației, conform căreia primăriile sunt obligate să aloce cel puțin 30 de procente din bugetul pentru activități sportive, către copii și juniori.

În România, jumătate din banii publici alocați sportului vine de la bugetele locale. Problema este cum sunt cheltuiți acești bani. În medie, până în 2022, mai puțin de 10 procente mergeau către susținerea copiilor și juniorilor.

Locațiile acestor centre regionale vor fi stabilite în funcție de facilitățile necesare. Concret, vor fi alese comunele în care există o sală de sport, mediu fără de care handbalul nu prea are șanse să se dezvolte. Printr-o colaborare cu Inspectoratul Școlar General, clubul buzoian va beneficia de acces în aceste locații din mediul rural.

Buna derulare a programului va depinde și de cooptarea în proiect a câtorva profesori de sport, foști jucători sau antrenori de handbal, aceștia urmând a fi remunerați de clubul buzoian. Dascălii ar urma să se ocupe inclusiv de recrutarea și selecția copiilor. Inițial, vor fi formate grupe pentru clasele I-IV, în fiecare locație, urmând ca aceste mici exclave ale Lupilor să fie angrenate într-un minicampionat. Cei mai buni copii vor fi cooptați de club și integrați în programul grupelor de la Buzău, unde li se vor asigura toate condițiile, inclusiv cazare și masă.

Momentan, în cadrul HC Buzău activează două grupe juvenile, juniori II și III.

Proiectul gândit de conducerea grupării locale ar urma să aibă ca principală consecință refacerea bazei de selecție, filon aproape epuizat de altfel, în ultimul deceniu. Reușita proiectului ar da o șansă și comunităților defavorizate din rural sau familiilor care nu-și permit  nici măcar un echipament sportiv.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker