Educație

FOTO/VIDEO | Foştii directori, premiaţi la centenarul Colegiului Naţional „M. Eminescu”

Cu tâmple încărunţite dar cu o bucurie nespusă în priviri se îmbrăţişează cu foştii colegi de cancelarie pe care nu i-au mai văzut de mulţi ani. Printre cei prezenţi în foaierul Teatrului „G. Ciprian” se regăsesc şi actuali profesori care trăiesc la rândul lor emoţia de a-şi revedea foştii dascăli, ocazie cu care fiecare îşi aminteşte de anii de liceu şi bătrânii tei şi castani din prejma celebrei instituţii de învăţământ. „Ţii minte că nu ne lăsa să îl învăţăm pe Goga în liceu?”, îşi aminteşte una dintre fostele cadre didactice, şi poveştile despre diriginţi, examene de treaptă, teze şi parfumul teilor de pe strada Independenţei continuă minute în şir. Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, luni, 11 noiembrie, a avut loc prima zi din cele trei dedicate centenarului liceului buzoian.

„Mă simt norocoasă”

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului României, urmat de imnul liceului, compus în anul 1969, şi interpretat acum de corul instituţiei de învăţământ.

„Centenarul este sărbă­toa­rea importantă care evocă trecutul şi viitorul liceului nostru. Această sărbătoare reuneşte absolvenţi din diferite generaţii şi diferite domenii de activitate, în care aceştia şi-au atins excelenţa, actuali profesori şi pensionari, foşti şi actuali directori, fiecare contribuind la renumele şcolii noastre. Mă simt norocoasă să parcurg mandatul de director în timpul centenarului”, a declarat directorul Colegiului „M. Eminescu”, Camelia Voicu.

„Am vrut să scot o carte care să rămână în memoria celor care vor urma”

Prima zi de festivităţi a continuat cu lansarea monografiei colegiului, ediţie actualizată, semnată de prof. Relu Stoica. „Deşi eu nu sunt buzoian, sunt din Vâlcea, m-am legat de Buzău unde am predat 42 de ani, din 1990 la Liceul Eminescu. Am scris această carte fără să îmi ceară cineva, ci pentru că m-am simţit legat de această şcoală. Aici au predat socrii mei, profesorii Spânu, el de istorie, ea de literatură, şi a fost şi director adjunct, aici au învăţat şi fetele mele. De aceea am vrut să scot o carte care să rămână în memoria celor care vor urma”, a declarat profesorul Relu Stoica.

Cel mai emoţionant moment al zilei de luni a fost premierea foştilor directori şi directori adjuncţi care s-au aflat de-a lungul anilor la conducerea Liceului „M. Eminescu”. Au urcat pe scenă Petra Clonţ, Paula Fătulescu, Vasile Dudaş, Iuliana Dobru, Carmen Delcea, Gabriel Onţeluş, Paula Popa, Maria ­Dum­bravă, Georgeta Chiriţă, Gheorghe Munteanu, Maria Voicu, Elena Mihalcea, Tudorel Voicu, Liliana Mihalcea, Monica Haralambie, Daniela Albu.

„Rezultatele acestei instituţii nu au fost doar meritul directorului”

„Directorii au avut mereu sarcina să asigure condiţiile normale pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. În acelaşi timp însă, un director formula cerinţe care trebuiau îndeplinite. Un director era preocupat să afle zilnic ce probleme apăreau în şcoală. Unitatea între director, profesori şi elevi a ­asi­gurat o atmosferă de apre­ciere, însoţită de exigenţa faţă de calitatea procesului de învăţământ. Doar aşa ­ge­neraţiile de absolvenţi s-au afirmat ca specialişti în diferite domenii de activitate. Rezultatele acestei instituţii nu au fost însă doar meritul directorului, ci a tuturor profesorilor”, a declarat Petra Clonţ, director în perioada 1977-1979; 1984-1988 şi director adjunct între anii 1964-1970.

„Când am venit în acest liceu, m-a impresionat clădirea”

„Când am venit în acest liceu ca proaspăt absol­ventă a unei universităţi de prestigiu, m-a impresionat clădirea. Când am deschis uşa cancelariei, am observat profesori cu nişte chipuri hotărâte să îşi exercite profesia. În clase am descoperit copii care erau dornici să îşi însuşească noi cunoştinţe. Am încercat să merg pe urmele acelor impresii din primele mele zile ca profesoară în Liceul Eminescu. Am făcut ceea ce am crezut noi că este bine pentru ridicarea celor aflate pe băncile liceului şi am obţinut foarte multe premii la olimpiade, mărind prestigiul acestei şcoli”, a declarat Paula Fătulescu, director în perioada 1979-1982.

Un comentariu

  1. La multi ani acestei prestigioase institutii de educatie, elevilor, corpului profesoral si celor care conduc destinele formarii tinerilor nostri de azi si de maine.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker