Sănătate

Conducerea Spitalului Judeţean s-a autosesizat în cazul unui bebeluş decedat şi a demarat o anchetă internă administrativă la Maternitate

• Sunt vizate secţiile de Obstretică Ginecologie 1 şi 2

Conducerea Spitalului Judeţean s-a autosesizat în urma acuzaţiilor grave la adresa a doi medici din Maternitatea Buzău aduse de părinţii  unui bebeluş care s-a născut în data de 5 octombrie în unitatea spita­licească şi a murit o lună mai târziu în spitalul ,,Marie Curie” din Capitală.

,,Cu toate că familia nu s-a îndreptat către Spital cu nici un fel de reclamaţie, urmare a celor apă­rute în media, ne-am autosesizat, aşa cum era normal, şi am demarat ancheta noastră internă administrativă. Am trimis adresă către cele două secţii, către şefii  de secţie de la OG1 şi OG2, precum şi celor două doctoriţe pe care le reclamă familia”, spune Claudiu Da­mian, managerul Spitalului Judeţean Buzău.

După ce şi-au îngropat pruncul, părinţii au depus plângere la Colegiul Me­dicilor şi au formulat şi o plângere penală la Poliţia municipiului Buzău.

Care a fost parcursul bebelului şi al mamei la Maternitatea Buzău

Părinţii bebeluşului  au spus, în media şi pe reţelele de socializare, că nou-născutul ar fi trăit dacă cele două doctoriţe (Anca Şerbănoiu şi Cristina Pârjolea) care i-au făcut controlul mamei ar fi văzut că sarcina femeii are o evo­luţie gravă pentru făt. Bebeluşul era mai mult mort decît viu când s-a născut prin cezariană, iar părinţii sunt convinşi că acesta ar fi fost salvat dacă medicii vedeau la ecografie că ceva e în neregulă. Directorul Spitalului Judeţean spune că „am constatat că doctoriţa a consultat mămica o singură dată în ambulatoriu, în data de 24 septembrie, unde i s-a făcut şi o ecografie, iar toţi parametri erau în normalitate şi de aceea doctoriţa a zis că va trebui să mai vină la investigaţii sau când simte că e cazul să vină direct la Maternitate. Acesta a fost singurul contact pe cale l-a avut doctoriţa cu mămica, după care, în data de 3 octombrie, aceasta s-a pre­zentat în Maternitate, în urgenţă şi a fost internată. În data de 5 octombrie a născut. A fost o naştere cu probleme. Co­pilul a fost imediat intubat, iar pe data de 7 octombrie a fost transferat la Spitalul <Marie Curie>. Sarcina femeii nu era urmărită de doamna doctor, ci de un alt medic, care n-a făcut parte din echipa de naştere a copilului, pentru că se afla în concediu când a fost controlată mămica;  şi singurul contact a fost în data de 24 septembrie”.

Un răspuns de la Spital, în circa 20 de zile

La finele unei anchetei care se va face în urmă­toarele 20 de zile, pă­rinţii vor şti dacă din punct de vedere administrativ s-a greşit cu ceva sau nu, pentru că managerul Spitalului Judeţean, Claudiu Damian, spune că doreşte să se clarifice această situaţie care aduce grave prejudicii de imagine instituţiei: ”Urmează această anchetă. La finalul anchetei urmează să vă spunem dacă  s-au îndeplinit condiţiile pentru tot parcursul de­rulării actului medical în Maternitate.

O să luăm foaia de observaţie când s-a internat, până la naştere şi externarea. O să vedem ce medici au fost implicaţi; fiecărui medic i se vor lua declaraţii, puncte de vedere şi o să vedem la sfârşit dacă s-au încălcat cu ceva legea. Vom fi  nevoiţi să facem anchetă pe toate cele două secţii OG1 şi OG2, pentru că primul medic este pe secţia OG2, iar al doilea medic care ar fi acuzat de familie, este pe Obstretică Ginecologie 1. Şi atunci se vor lua şi OG1 şi OG2, şefii de secţii vor da explicaţii, medicii acuzaţi ne vor da explicaţii, plus echipa care a asitat la naşterea copilului”.

A mai fost o situaţie de acest gen la Maternitate, în urmă cu ceva vreme, la care părinţii bebeluşului decedat au făcut referire, dar care s-a dovedit, la momentul respectiv, nefondată.

„A fost o altă situaţie dar s-a demonstrat că nu a fost  vina medicilor acuzaţi  şi nici a spitalului; medicii nu au avut nicio implicare şi au respectat ceea ce trebuia să respecte. Nu a fost fondată acea reclamaţie”, reaminteşte managerul unităţi medicale, care explică prejudiciile pe care le are de suferit spitalul în astfel de situaţii: „Dacă se fac greşeli, sunt de acord să plătească, dar este foarte dificil în momentul în care se tot fac acuzaţii şi nu sunt fondate, nu sunt reale. Şi, în schimb, aduc un grav pre­ju­diciu de imagine spitalului, demoralizează me­dicul în cauză şi ne fac lucrul în echipă destul de dificil”.

Dacă ancheta administrativă se va încheia în circa 20 de zile, ancheta la Colegiul medicilor este, în schimb, de durată. „Colegiul me­dicilor o să ne trimită adresă prin  care noi o să răspundem la cerinţele lor. În principal, ei vor copii după toate documentele de la  intrare până la ieşirea pacientei din Maternitate, să-şi facă o opinie, să vadă dacă s-a încălcat ceva pe partea medicală, iar noi pe partea  cealaltă, dacă s-a încălcat pe partea administrativă şi dacă s-au res­pectat protocoalele”, explică managerul Spitalului Judeţean Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker