Cultură

FOTO/VIDEO | Scriitoarea Ramona Müller s-a întors acasă pentru o triplă lansare de carte

Trei titluri noi de carte, apreciate de criticul și istoricul literar Alex Ște­fănescu și de Horia Gâr­bea – scriitor, doctor în inginerie și cadru didactic universitar -, merită să fie semnalate cititorilor buzoieni. Ele au fost lansate la Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” Buzău, într-o atmosferă încărcată de emoție, în cadrul unui grup special de oameni de litere, de iubitori de cultură, în prezența directorului instituției-gazdă a evenimentului, Sorin Bur­lacu.

Este vorba despre ­vo­lu­mele „Numele meu este altul”, „Atacă și fugi!” și „Muntele din Noi”, care aparțin scriitoarei buzoiene Ramona Müller, cuceritoare prin scris, prin simplitatea cu care se prezintă în fața confraților de condei, dar și a cititorilor, cu scrieri rupte din viața sa, care nu este deloc monotonă. Lipsa de ­linia­ritate în viață este dată de pasiunea cu care trăiește și care se reflectă cu ­pri­sosință și în scrierile sale, după cum mărturisește scriitoarea: „Pasiunea mea este viața, iar viața însea­mnă iubire. Iubirea însea­mnă Dumnezeu și oameni. Oamenii înseamnă sufletul meu pereche, copiii mei, elevii mei, prietenii și toate persoanele dragi pe care le cunosc și pe care le voi cunoaște”.

Cele trei titluri  ale ­vo­lumelor au fost stabilite de scriitorii care au dat cuvântul pe ultima co­pertă a cărților, din mai multe variante pe care autoarea le-a propus. „Fiecare vo­lum are istoria lui. Inițial, volumele de poezie au fost lucrate în paralel. Titlul  <Atacă și fugi> i-a plăcut domnului Gârbea și l-am lăsat așa, pentru că mi s-a părut un fel de kamikaze, cu toate că poeziile nu sunt scrise toate numai în acest stil. Volumul conține și poezii tematice pentru dragoste de țară și dra­goste a femeii”, povestește scriitoarea. În privința ­titlului „Numele meu este altul”, Ramona spune că a fost stabilit după ce a discutat cu criticul literar Alex Ștefănescu. „L-am întrebat pe domnul Alex Ștefănescu și a zis <Numele meu este altul>”, a spus Ramona despre cartea sa despre iubire, mesaj descifrat foarte bine de scriitorul Dan Dinu în cuvântul pe care l-a prezentat în fața colegilor la lansarea volumului, lucru recunoscut, de altfel, și de autoare: „M-ați ghicit foarte bine, domnule Dinu, este vorba de iubire, pentru că întotdeauna când iubești ca femeie sau ca bărbat, în general, prima iubire nu se uită, iar după aceea, tot asimilezi de la celelalte femei și de la ceilalți bărbați, și cum fiecare femeie poartă un alt nume, dar numele în esență rămâne iubirea și poezia”. În ceea ce privește volumul „Muntele din noi”, autoarea spune că reprezintă o sinteză a articolelor sale care „apar la rubrica săptămânală la revista online <Literatura de azi>, al cărei membru sunt din 2016, la rubrica <Recomand România>. Fiecare purtăm în noi un munte. Însă nu îl poți urca după bunul plac. Trebuie să fii atent la indicatoare”, se confesează scriitoarea.

Trei volume odată!

„Ideea de a avea o lansare la Buzău mi-a ve­nit după ce am participat la lansarea Elenei Radu, aici, la bibliotecă, când am ­au­zit-o vorbind despre amin­tirile copilăriei trăite la Pietroasele. Fințești (locul natal al autoarei, n.r.) se află aproape de Pietroasele și m-am gândit oare de ce am pierdut contactul fizic cu Buzăul natal?”, le-a mărturisit colegilor de condei Ramona Müller la lansarea volumelor sale. Gestul acesta, ca un scriitor să se prezinte în fața colegilor cu mai multe volume odată, mai puțin întâlnit la Buzău, nu a trecut neobservat. „Să lansezi trei cărți deodată demonstrează hărnicie, apetență, interes pentru ceea ce faci și respect pentru cititori. Păcat că astfel de volume nu ajung pe piață și că mulți dintre dumneavoastră, cei de aici, nu sunteți studiați în școli. Aici este o enclavă de frumos, sunteți niște oameni deosebiți, iar Ramona Müller face cinste acestei enclave prin lan­sarea cărților de azi”, a spus avocatul Roxana Constantinescu.

Publicistul Nistor Tănă­sescu și soția sa au transmis de asemenea un mesaj  scriitoarei Ramona Muller, despre care au spus că „în vremuri de restriște, de metafore calificate, domnia-sa este <Muntele din noi> și refugiul literar cel mai apropiat unde putem să ne mai redobândim sensibilitățile și aspirațiile spre înălțimi. Mulțumim frumos, Ramona Müller!”.

Spiritul creator al autoarei l-a făcut pe Dan Dinu să exclame: „<Aș ucide> să fi scris eu versurile autoarei <Sub sânul meu drept/ liliacul gravi­tează Pink Floyd>”.

Poeta Roxelana Radu a concluzionat că Ramona Müller este un model pentru orice femeie pentru că, dincolo de faptul că este sensibilă, frumoasă, mamă, are foarte multe alte calități: „Eu am cunoscut-o de pe Facebook. Este dascălul care își ține lecțiile în costum național. Este montaniardă, alpinistă, femeia care scrie, care iubește. Ramona Muller îți schimbă viața. Te face să-ți dorești să vrei să fii ca ea. Fiecare dintre noi am vrea să fim Ramona Müller”, a spus Roxelana Radu. La aceste calități le adăugăm și pe cele pe care autoarea volumelor le mărturisește ca fiind dobândite de la părinți: „Am moștenit de la mama tăria de caracter și puterea de muncă și sacrificiu. De la tata am preluat dragostea de viață și de frumos, pasiunea pentru limba germană și principiile strict nemțești. Mă ener­vează tare să nu te ții de promisiuni și să întârzii nemotivat”.

Volumele Ramonei Mü­ller au parte și de colaborarea cu doi dintre pictorii români recunoscuți la ni­vel național și internațional. Este vorba despre Sorin Șuțu, din Ploiești, și despre Iulia Șchiopu, din Brașov. De asemenea, a mai colaborat pentru grafică și cu Cristina Lihat, care are expoziții în marile muzee din Austria.

Alături de autoare au fost, la lansarea celor trei volume, Teo Cabel, Elena Radu, Mihai Marian, ­Ro­xelana Radu, Stelian ­Gri­gore, Ion Tăbăcaru, ­Ro­xana Constantinescu, Nistor și Geta Tănăsescu, Dan Dinu și colegele ei de la Cenaclul „I.L. Caragiale” din Câmpina, Diana Trandafir și Anda Miroiu.

Cine este Ramona Müller

Ramona Müller s-a năs­cut pe 22 ianuarie 1970, în Buzău. Mama sa, Maria Călinoiu, provine din satul Fințești, comuna Năeni, un loc aflat la hotarul dintre județele Prahova și Buzău. A făcut în copilărie „naveta între două limbi“, română și germană, pentru că tatăl său, Martin Müller, era sas la origine, din Sighișoara, „dintr-un ținut drag sufletului meu”, cum îl definește scriitoarea. Peste ani, această abilitate de a gândi și de a se exprima și în limba germană a ajutat-o pentru a se reabilita financiar, după cel de-al doilea divorț, când a fost nevoită să-și pună gaj casa. „Pentru a putea asigura minimul de lucruri materiale și pentru a satisface nevoile ­fa­miliei, (n.r., cei doi copii ai săi) , am fost nevoită să pun gaj casa. Pentru a achita împrumutul a fost nevoie să plec în vacanța mare ca îngrijitoare de bătrâni în Austria și Germania. Dar nimic nu este întâmplător. Se împlinea visul meu de vorbi permanent germana, deoarece  tatăl  meu murise din 1985. Am ajutat multe persoane să își însușească regulile acestei limbi străine destul de dificile, în plus lucram cu oameni cărora le făceam mult bine. În facultate îmi dorisem să devin ghid turistic, îndră­gind foarte mult limba germană, dar nașterea copiilor a făcut practic imposibil acest lucru. Într-un fel sau altul, Dumnezeu a făcut ca menirea mea să se împlinească”, povestește scriitoarea Ramona Müller.

Nu s-a dat înapoi niciodată de la muncă, ci dimpotrivă, după cum poves­tesc colegii de la unitatea de învățământ din Ploiești unde profesează în prezent, face foarte mult voluntariat. Ramona Müller lucrează de la vârsta de 18 ani. „Am fost ambalatoare la lăzile de griș, apoi modelatoare, cocătoare și laborant în panificație la actuala fabrică de pâine Boromir. Am terminat Liceul <Mihai Eminescu> din Buzău ca șefă de promoție, în 1988. În 1992 am fost admisă cu media 9,07, curios, aceeași medie cu cea de după patru ani de liceu, la Facultatea de Geografie a Universității București, cursuri fără frecvență. Trebuia să mă întrețin, iar pentru asta trebuia să muncesc în continuare. Dragostea pentru geografie se datorează dascălilor mei minunați care mi-au îndrumat pașii în viață. Este vorba de doamna profesor  de geografie și doamna dirigintă Elisabeta Proșcanu (ciclul gimnazial) și de domul profesor Vasile Untaru (învățământ liceal), care au crezut în mine mult mai mult decât am fost eu în stare”, își amintește scriitoarea. Din 1998 până în 2020 a activat ca profesor la catedra de geografie a Șco­lii Gimnaziale Vadu Pașii. „Am fost diriginta unor clase bune și foarte bune. Am fost, alături de alți co­legi de ai mei, profesoara unor elevi care au devenit șefi de promoții, lideri sau ocupă importante funcții la nivel național”, poves­tește Ramona Muller.

De ceva timp, de când l-a cunoscut pe actualul său soț, s-a mutat la Ploiești, unde  ne spune că a fost primită „extrem de prietenos de către scriitorii din urbe, dar și de colegii din învățământ”. Dimi, actualul soț a însoțit-o, alături de fiul său, la această triplă lansare de carte de la Biblioteca Județeană. „După cel de-al doilea divorț credeam că voi rămâne doar cu scrisul, împăcată fiind că dragostea este sau nu este. Nu căutam, dar am aflat. De undeva, de sus, un înger proaspăt dorea să își afle prin mine menirea. Așa l-am cunoscut pe Dimi, generalul meu de suflet și de munte, cum îi spun eu.  Mereu i-am spus că simt în toate trăirile mele faptul că Dănuța, soția lui decedată în 2016, a vegheat asupra lui alegându-mă pe mine. În acest fel, se împlinea dragostea mea printr-un suflet pereche, dar și dragostea de munte rămasă neîmpărtășită zeci de ani. Iubirea este aproape de noi, trebuie doar să fim atenți”, mărturisește Ramona Muller. De altfel, soțul este cel care îi împărtășește pasiunea pentru drumețiile montane din care s-a născut volumul „Muntele din noi”. „<Muntele din noi> reprezintă sinteza pasiunii mele, dar până la acest lucru am încercat să dau o notă de individualitate prin anumite pasaje poetice. Sunt cuprinse în acest volum multe legende de care nu aveți idee. Putem ajunge la Zamolxis, la diverse legende locale, la denumiri populare. Pentru că, pe unde colindăm, domnul general face programul foarte strict, începând de la timp, bani, hărți și eu vin după cu impresiile scrise”, oferă  Ramona câteva repere în privința apariției acestui  volum.

Pasiunea pentru scris o are din copilărie. „Scriu de mică. Profesorii de limba și literatura română mi-au fost mai mult decât dascăli. Dumnealor au înțeles nevoia mea de a mă exprima și de a trăi singurătatea copilăriei și a adolescenței prin cuvinte”, spune Ramona, care a publicat în 2016 primul volum, pe care l-a lansat tot la Biblioteca Județeană Buzău.

Ramona Müller – apariții editoriale

  • Debut editorial Absolutul dual, Ed. Singur, 2016;
  • Omega femina, Ed. Singur, 2017;
  • Rapsodie în mov – rhapsodie in Violett, Ramona Müller, Ion țoanță, Renate Müller, Ed. Singur, 2017 (volum bilingv român-german);
  • Vise târzii, Ed. Press Editory, 2018 (Antologie a diasporei);
  • Dumnezeu în vocativ, Ed. Libris Editorial, 2018;
  • Ursită drumului, Ed. ePublishers, 2019;
  • Apostolatul unui secol stingher (Antologie de vers frumos), Ed. Inspirescu. 2019
  • Rochii de zăpadă, Ed. Art Creativ, 2019, Antologie de lirică feminină
  • Românii de 10 August, Ed. Grinta, 2019, coordonator al volumului colectiv;
  • Roșu declarativ, Ed. Art Creativ, 2020, Antologie de poezie de dragoste
  • Le blues roumaine – Anthologie imprevue de poesies roumaines, Editions Unicite, France, 2020
  • Sub semnul integratorului, Ed. Grinta, 2020, Antologie literară a Cenaclului literar I.L.Caragiale
  • Muntele din noi, Ed. Neuma, 2020
  • Atacă și fugi (Confesiunile păpușii voodoo), Ed. Neuma, 2020
  • Numele meu este altul, Ed. Creator, 2021
  • Apariții editoriale în Convorbiri literare, Literaturadeazi, Literadura, Renașterea Buzoiană, Caietele de Țintești, Cronica Veche, Eminesciana, Vatra veche, Flacăra, Cafeneaua literară, Rotonda valahă, Actualitatea literară, Banchetul, Plumb, Cont, Neum, Luceafărul de dimineață, Caietele Silvane, Boema etc.

Ramona Muller este redactor al revistei online Literaturadeazi, 24pharte și Literadura, membru al cenaclurilor „I.L. Caragiale” și „Atitudini vechi și noi” din Ploiești, coordonator al Cenaclului „Orfeu” de pe lângă Biblioteca „Nicolae Iorga” Ploiești.

Un comentariu

  1. Mă bucur că și-a găsit liniștea. Același zâmbet ștrengăresc și misterios de odinioară. Gioconda-i griș cu lapte!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker