Educație

FOTO – VIDEO / Programul „Școli fără bullying“ aduce la Buzău organizația „Salvați Copiii“

Primul an din Programul „Școli fără bullying” s-a încheiat în mod festiv cu premierea elevilor ambasadori. Pentru că sunt nu mai puțin de 300 de elevi ambasadori anti-bullying la Buzău, ei au fost premiați pe rând, la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”. Cei 300 de copii implicați în acest proiect au desfășurat activități interesante care le-au folosit și colegilor lor, dar și pentru dezvoltarea lor personală. Cu toții au povestit la aceste festivități despre importanța proiectului pentru propria dezvoltare personală și pentru clasele lor.

În tot ceea ce au făcut au beneficiat de sprijin din partea consilierului Anca Fotin, care a coordonat Programul „Școli fără bullying”. Alături de școlile buzoiene și de coordonatorul proiectului s-au aflat și reprezentanții organizației „Salvați copiii”, cărora Anca Fotin le adresează mulțumiri: „Mulțumim partenerilor pentru suportul acordat  prin crearea oportunităților de formare și dezvoltare a elevilor, de conștientizare a părinților și de sprijin și suport pentru cadrele didactice. Toate acțiunile desfășurate au condus la evidențierea activității ambasadorilor noștri și a culminat cu obținerea Premiului I la Concursul Național organizat de Salvați Copiii România. Cu entuziasmul ce ne caracterizează vă asigurăm că îmbratișăm cu drag ideile și provocările anului școlar 2023-2024, care va urma”.

Amploarea pe care a luat-o activitatea antibullying în școlile buzoiene – proiectul beneficiind  de sprijin din partea Primăriei – a fost sesizată și de organizația „Salvați Copiii”, partenerii fără de care, spune Anca Fotin, „Comunitatea Stării de Bine nu ar fi Comunitatea Stării de Bine”. Acesta ar fi unul din motivele pentru care, din toamnă, această organizație și-ar putea deschide o filială la Buzău.

„Rezultate foarte frumoase obținute într-un timp scurt pe proiectul anti-bullying de la Buzău au fost observate și de «Salvați Copiii>». Pentru mine a fost copleșitor cum a evoluat acest proiect care a început în noiembrie și a căpătat o asemenea amploare. A început la debutul anului școlar, dar abia în noiembrie a căpătat amploare mai mare, după ce au fost instruiți voluntarii. E o responsabilitate foarte mare față de copii, față de ambasadori. Dacă ei au putut să desfășoare activitățile, să cedeze din timpul lor, din resursele lor, atunci înseamnă că noi de ce n-am putea? A-i avea aici pe cei de la «Salvați Copiii» înseamnă să adunăm oamenii în jurul unei organizații extrem de importante. «Salvați Copiii» a apărut pentru prima dată în Marea Britanie, în 1919, iar apoi treptat au avut filiale și reprezentanțe prin toate țările, iar noi am fost sprijiniți începând din 1990 de «Salvați Copiii» în Suedia, cei care i-au ajutat să pună bazele și aici. Au un președinte executiv implicat, pe doamna Gabriela Alexandrescu”, spune Anca Fotin.

Centrul „Marghiloman”, gazda festivității de premiere

Copiii au luat această misiune, de a-și ajuta colegii, ca pe o provocare. „Acesta era obiectivul; e cumva important ca în fiecare școală să apară și să se nască un sentiment de acțiune în zona aceasta și să se schimbe cultura organizațională, să fie ceva internalizat și cumva în mintea și sufletul tuturor”, mărturisește Anca Fotin. Pe de altă parte, proiectul a contribuit și la dezvoltarea ideii de voluntariat.

Festivitățile de premiere au început cu elevii Liceului cu Program  Sportiv „Iolanda Balaș Soter” – care au fost premiați de Primăria municipiului  Buzău, partener în acest program alături de Organizația <Salvați Copiii> România și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Buzău -, pentru că ei au fost în acest an câștigătorii concursului inițiat de organizația <Salvați Copiii> care a propus școlilor din țară să trimită aplicații în care să arate modul în care abordează acest fenomen. Dintre aplicațiile trimise din toată țara, cea a Liceului cu Program Sportiv din municipiul Buzău s-a detașat și a câștigat mult râvnitul premiu I. Reușita elevilor de la Liceul Sportiv a fost subliniată și de consilierul Anca Fotin care a spus: „Toate acțiunile desfășurate au condus la evidențierea activității ambasadorilor noștri și a culminat cu obținerea Premiului I la Concursul Național organizat de Salvați Copiii România”.

Tot la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” au fost premiați pentru activitatea lor în proiectul „Școli fără bullying” și elevii ambasadori ai Liceului Tehnic, Liceului Pedagogic „Spiru Haret” și Liceului de Arte „Margareta Sterian”. Vor urma și elevii ambasadori ai celorlalte școli, având în vedere că au fost nu mai puțin de 300 implicați în acest proiect. Doar Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” a avut în acest prim an de activități din vastul proiect „Școli fără bullying”, inițiat de către Primăria Municipiului Buzău și desfășurat în cadrul Comunității Stării de Bine, nu mai puțin 36 de elevi-ambasadori.

Aceștia, spune Anca Fotin, coordonatoarea proiectului, „și-au propus multe la început de drum. Trăgând linie, au realizat și mai multe. Asta pentru că au crezut în puterea educației și au dorit ca școala lor să fie percepută (și) ca un loc al dezvoltării personale, al interacțiunilor cu sens. Sunt convinsă că, pentru ei, viitoare cadre didactice, a fost o experiență inedită și provocatoare,o oportunitate în a-și deschide mintea către posibilități nelimitate”.

Un moment  frumos de celebrare a activității a fost și cel organizat pentru elevii ambasadori  din cadrul Liceului Tehnic Buzău. „Activitatea grupului de acțiune din cadrul liceului, în acest an școlar, a însemnat dezvoltarea strategiei anti-bullying într-o nouă direcție. Vă reamintim de săptămâna Tehnic Tolerant, desfășurată în acest an școlar pentru prima dată. În cadrul ei, diriginții desfășoară activități tematice menite să prevină bullying-ul în grupul de elevi. Ambasadorii au vorbit despre importanța proiectului pentru propria dezvoltare personală și pentru clasele lor. Le oferim sprijinul nostru în activitatea lor viitoare și îi felicităm. Așteptăm cu nerăbdare să ne revedem la toamnă!”, a spus Anca Fotin.

Am asistat recent și la festivitatea de premiere a elevilor ambasadori antibullying al Liceului de Arte „Margareta Sterian”. Și ei au participat anul acesta la competiția  națională organizată de „Salvați Copiii”. La festivitate a fost prezentă, alături de coordonatoarea proiectului Anca Fotin, și directoarea Liceului de Arte „Margareta Sterian”, Veronica Tudose. Ea a subliniat importanța participării la un astfel de proiect care este de natură să creeze lideri și să formeze caractere. De asemenea, a mai fost prezentă alături de copii și Simona Rajka, consilierul educațional al liceului, care i-a felicitat pentru activitatea desfășurată și le-a împărtășit din emoțiile pe care le-a avut pe parcursul anului atunci când elevii au fost cei care au trebuit să vorbească singuri în fața colegilor, dar și emoții organizatorice peste care a trecut cu sprijin din partea conducerii școlii.

Anca Fotin le-a adresat de asemenea felicitări, le-a oferit diplome și cărți și i-a invitat să revină în familia voluntarilor anti-bullying la toamnă, odată cu începerea noului an școlar. Directorul Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, Mircea Anghel, i-a felicitat pe copii pentru activitate, le-a dat asigurări că aceste experiențe le vor folosi în viață și i-a invitat la Festivalul „Buzăul lui Marghiloman”, dându-le asigurări că cei cu media peste 9.50 vor avea intrarea liberă.

Articole similare