Educație

FOTO – VIDEO / Olimpicul internațional David Andrei Vlad, „Hasdeian de onoare”

Vineri, 14 iulie, la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” a avut loc festivitatea de premiere a elevului David Andrei Vlad, câștigător al medaliei de argint la cea de-a 34 ediție a Olimpiadei Internaționale de Biologie, ce a avut loc în perioada 3-11 iulie, în Emiratele Arabe Unite, în Al Ain. David Andrei Vlad a fost distins cu titlul de „Hasdeian de onoare” pentru meritul de a fi reprezentat cu succes colegiul în competițiile internaționale. Performanța obținută de David este prima de acest fel pentru Buzău, la Biologie, în ultimii 20 de ani, cea mai recentă performanță de nivel național  fiind  tot a sa, respectiv medalie de bronz, obținută anul trecut la Olimpiada Internațională de Biologie din Armenia.

De altfel, Buzăul nu are prea multe performanțe internaționale de acest nivel nici la alte materii; o medalie obținută la o olimpiadă internațională nu este un eveniment care să se petreacă cu o frecvență ridicată, el depinzând de mai mulți factori care trebuie să se pertreacă simultan. „Trebuie să fie elevul capabil de performanță și profesorul să fie capabil să pregătească elevul pentru performanță, și o conjunctură favorabilă. De aceea, mi se parte important să onorăm obținerea acestor medalii internaționale”, a spus directoarea Virginia Mîndruță-
Tănăsescu, care a subliniat mai departe că, în opinia sa, constituie un eveniment notabil chiar și simpla participare la o olimpiadă internațională; de altfel, așa cum a spus în cuvântul său și președinta Olimpiadei Internaționale, dacă ai ajuns acolo, deja însemană că ai atins un nivel de pregătire extraordinar de ridicat și că ești comparabil cu mulți oameni de pe planetă care au ajuns la același nivel.

Același titlul, în premieră, a fost conferit de conducerea Colegiului Național „B.P. Hasdeu” și profesorului de  Biologie care a fost alături de David Andrei Vlad, încă din clasa a IX-a, Cătălin Mihălcescu. Cei prezenți, părinți, elevi și profesori, au fost invitați să asiste la câteva secvențe din festivitatea de închidere a Olimpiadei Internaționale de Biologie, și la discursul președintei Olimpiadei, precum și la momentul în care oficialii i-au înmânat medalia lui Andrei.

Andrei a povestit apoi câte ceva din ceea ce a însemnat participarea la această olimpiadă, ce impresie i-a făcut această cultură a Emiratelor Arabe, atât cât a putut să vadă și să își facă o impresie în deplasările care au fost organizate după susținerea probelor. „Olimpiada a fost foarte grea nu numai din perspectiva probelor, a examenelor, ci și din cauza culturii extrem de diferite pe care o au cei din Emiratele Arabe Unite. Lucruri care ni se par nouă normale, lor li se par ciudate. În sala aceasta (n.r., a Colegiului „B.P. Hasdeu”) sunt și băieți și fete. Ei nu concep acest lucru; a fost greu să ne separe atât de mult. Ne-au separat și între băieți. De exemplu, fiecare a trebuit să stea în cameră cu cineva din altă țară. Comunicam cu colegii de echipă mai mult la masă. Este o experiență unică. Nu se poate descoperi gradul acesta al culturii lor plecând într-o excursie ca turist, dar am avut parte și de excursii pentru că am avut și voluntari de acolo care coordonau fiecare mișcare”, a povestit David Andrei. Acest mod de a aranja concurenții a avut și o parte benefică, și anume aceea că a încurajat socializarea. La capitolul socializare, David povestește un episod depășit cu bine tocmai prin prisma colegialității  și prieteniei care apar între tineri  care au aceeași pasiune, Biologia.

„În privința socializării, având în vedere că ne vedeam foarte puțin cu alți români, am fost nevoiți să socializăm cu persoane din alte țări. A fost foarte frumos. Am cunoscut mulți oameni cu pasiuni asemănătoare, cu diferite culturi, am învățat culturile lor, despre limbile lor, despre valori sociale. O să mai țin legătura… Colegul meu de cameră, foarte prietenos, era din Qatar. Era din zonă. În prima zi nu mi-a ajuns bagajul de la aeroport și nu aveam pijamale. Mi-a împrumutat o pereche pe care o avea el în plus”, a povestit David Andrei.

De asemenea, David a mai oferit impresii și din ceea ce a presupus pregătirea pentru această competiție importantă, cum și unde a avut loc ea. La acest capitol a adresat mulțumiri cadrelor universitare din Cluj, pentru că pregătirea pentru Olimpiada Internațională depășește cu mult nivelul de liceu. „La probele de laborator au fost lucruri pe care le-am mai făcut și în țară; nu la liceu, pentru că nu cred că este liceu în țară care să aibă aparatura necesară pentru a face Biologie la cel mai înalt nivel. Au fost tehnici de laborator pe care le-am învățat teoretic, pentru că nu am avut timp să le lucrăm practic la facultate în Cluj. A fost foarte mult de lucru”, spune David.

Elevii români, mai buni la teorie

David spune că poziția în clasament a fost obținută în mare parte datorită cunoștințelor teoretice pe care le-a acumulat prin studiul materialelor în limba engleză, printre care și câteva tratate. „M-am uitat pe tabelul cu rezultate al tuturor elevilor; comparativ, am constatat am făcut foarte bine partea teoretică. Partea teoretică m-a ridicat pe mine foarte mult în clasament. Acesta este atuul meu în Biologie. Olimpiada internațională este mai mult deductivă. Ne dau informații, tabele, grafice; noi interpretăpm și tragem concluzii pe baza lor. Biologia la acest nivel este mai puțin bazată pe memorare. Și asta mă ajută foarte mult. Pe asta mă descurc cel mai bine. Partea practică a fost mai slăbuță, pentru că nu am avut foarte multă pregătire practică. Cât am făcut, am făcut bine. Dar nu am lucrat să îmbunătățim ritmul, să îmbunătățim precizia. Am lucrat ca să știm ce aveam de făcut în caz că ne lovim de o anumită cerință, noi să știm de unde să lucrăm; chiar dacă ne dau instrucțiunile, câteodată sunt derutante. La partea teoretică sunt foarte multe întrebări într-un timp scurt. Noi, românii, am avut acest avantaj că mai mult facem teorie”, a explicat David.

Rememorând etapele examenului, David a mai povestit că trei dintre examenele practice au fost  lungi și că  a avut o oră jumătate pentru a face patru probe practice, pentru un siungur examen. „Am făcut față pe cât am putut. Am primit subiectele în limba engleză. Am primit și traduse. Am preferat să mă uit pe versiunea engleză la anumite examene. În limba română a fost unul dintre examene unde am avut foarte mult de lucru și nu am avut timp să ridic cartonașul să cer subiecte în engleză așa că am început să lucrez. La probele teoretice au dat și versiunea în limba maternă și versiunea în limba engleză, dar versiunea în engleză a fost în alb-negru, iar cea în română printată în color și erau foarte multe grafice, pentru că Biologia devine, la un moment dat, doar grafice. Și nu mă puteam uita în versiunea în engleză decât pentru câteva mici neînțelegeri din traduceri, pentru că nicio traducere nu poate fi perfectă; sunt și cuvinte netraductibile. Anul acesta am citit două tratate pentru Biologie și o să citesc unul, două trei, dacă reușesc pentru Științele pământului, nu sunt traduse în română”.

O scurtă vacanță între două olimpiade internaționale

Pentru că în august David Vlad Andrei va participa la cea de-a doua olimpiadă internațională din acest an, respectiv Olimpiada Științele Pământului, după acest efort vine și o scurtă vacanță bine-meritată, care a început tot prin activitate: „Ieri, semivacanța a fost la recoltarea de probe pentru un proiect de Științele Pământului; a fost foarte cald, foarte obositor. Inițial mă gândeam că o să fie frumos pe malul Argeșului, am dat cu lopata cu ciocanul, a fost cald… mai cald decât în Emirate, mi s-a părut”, a povestit Vlad. Zilele acestea însă va pleca cu falimilia la Viena, unde spune că totul se va petrece foarte lent și că și-a rezervat o zi întreagă pentru a vizita grădina zoologică: „O să fie o vacanță mai relaxantă, așa că nu o să fugim de la un muzeu la altul. O zi întreagă vom sta la grădina zooologică. Una dintre pasiunile mele, ce să vezi, animalele!…”.

Cu Dumnezeu înainte cu gândul la facultatea pe care o va alege

Cu rezultatele internaționale obținute în ultimii doi ani, David Andrei Vlad este admis la orice facultate din domeniu din țară, dar și la unele din străinătate. „În străinătate știu câteva facultăți care asigură intrarea pe baza unei medalii. Știu pe cea din Singapore că oferă gratuitate. Dar sunt și altele. Aceste medalii au greutate mare în admitere”, recunoaște  David cu sinceritate  această oportunitate.

El a avut sinceritatea să recunoască și faptul că atunci când îi este greu gândul său se îndreaptă și către Dumnezeu. A destăinuit acest gând la cererea preotului Aurelian Damian, care a vorbit în fața celor prezenți despre seriozitatea elevului David Andrei, „elevul cu atâtea performanțe, care  are o decență, o reverență, seriozitate, curiozitate la clasă, care m-au uimit. Acesta este motivul pentru care am venit”. David i-a răspuns: „În momente grele, dar și mai puțin grele, am simțit nevoia de ajutor de inspirație. Să-mi lipezească percepția a ceea ce se întâmplă acolo să stau să analizez rațional. În momentele acelea foarte stresante lucrurile pot deveni haotice în minte. Au fost și momente în care am cerut ajutor de la Dumnezeu”.

 

Articole similare