Cultură

FOTO/VIDEO | 170 de ani de Jandarmerie, sărbătoriţi printr-o expoziţie la Muzeul Judeţean

Arc peste timp al Jandarmeriei buzoiene, într-o expoziţie valoroasă la Mu­zeul Judeţean Buzău. Miercuri, buzoienii au fost invitaţi la Muzeul Judeţean pentru a se bucura de expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020”. Proiectul expoziţional reprezintă rezultatul unei colaborări de succes între Muzeul Naţional de Istorie a României, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Mi- litar Naţional „Regele Ferdinand I”, Asociaţia RoMilitaria, Consiliul Jude­ţean Buzău, Muzeul Jude­ţean Buzău şi Inspectora- tul de Jandarmi Jude­ţean Buzău. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 12 mai – 27 iunie 2021, de marţi până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00, ultima intrare fiind la ora 17.15.

Un rol semnificativ la realizarea expoziţiei îi revine lui Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Naţional Mu­zeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai mari specialişti în istoria Jandarmeriei Române şi autor al cărţii „Jandarmii şi miliţienii de la sate”, pu-  blicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014. De asemenea, a fost remarcat ajutorul prompt şi de nepreţuit oferit de IJJ Buzău, aportul acestei instituţii făcând ca expoziţia de la Buzău să capete plus valoare din punct de vedere al pieselor prezentate.

Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, expoziţia îşi pro- pune să aducă în atenţia publicului istoria acestei instituţii, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă şi contemporană a României. Înteme­iată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandar­meria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

„Este o expoziţie care marchează 170 de ani de Jandarmerie Română, pe care noi avem onoarea să o găzduim în această perioadă, organizată de către mai multe instituţii mu­zeale de prestigiu; beneficiem de un suport deosebit şi din partea  unor colecţionari privaţi. Este o expoziţie organizată de Muzeul Naţional al Româ­niei, de către Inspectora- tul General de Jandarmi, de către Complexul Muzeal  ASTRA de la Sibiu”, a spus managerul Muzeului Jude­ţean Buzău, Daniel Cos­tache.

Cuvânt emoţionant des­­pre această expoziţie a avut şi comandantul IJJ Buzău, Virgil Cueru, un pasionat al studiului istoriei: „Sunt emoţionat  pentru că ultima parte a uniformelor expuse astăzi am fost onorat să le port începând cu vârsta de 14 ani. M-am simţit onorat şi obligat. Onorat pentru că parte importantă a expoziţiei de astăzi face un arc peste timp. În urmă cu 100 de ani, printre cei mai medaliaţi jandarmi este comandantul companiei de jandarmi în perioada 1920-1930, care a primit distincţii începând cu 1916 pe timp de război, o parte dintre distincţii fiind primite pentru activităţi şi implicare în activitatea societăţii. O parte dintre distincţii se află aici. Ca un arc peste timp, în această expoziţie se află şi distincţiile colegilor mei care au des­făşurat activităţi în teatrele de operaţii, atât în Kosovo, cât şi în Afghanistan, care au presupus atât latura combatantă, cât şi latura de formare a unor structuri de poliţie în statele în care    s-a intervenit. Acest lucru ne obligă să continuăm ceea ce a devenit o tradiţie. Şi nu este vorba doar despre istoria Jandarmeriei Româ­ne, este vorba despre evo­luţia societăţii”, a spus şeful Jandarmeriei buzoiene, Virgil Cueru.

O mână de ajutor în realizarea acestei expoziţii a fost oferită organizatorilor şi de către colecţionari. „Aici vorbim de bunul prieten Cosmin Daniel Obreja, care a avut generozitatea de a ne oferi breve­tele şi distincţiile ofiţerului Aurel Irimescu şi ale subofiţerului Pantelimon Diaconu, iar cei de la Asociaţia RoMilitaria, fraţii Marius şi Rareş Diaconu, sunt cei care au confecţionat aceste replici de uniformă şi au oferit o parte dintre cele de după 1945, care se află expuse”, a spus reprezentantul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), Flavius Roată.

Ce pot vedea buzoienii în expoziţie

În cadrul expoziţiei vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu şi obiecte cu valoare istorică, distincţii militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate, elemente uniformologice şi de echipament care provin din patrimoniul MNIR, Muzeului Jandarmeriei Române şi al Asociaţiei RoMilitaria, alături de numeroase   replici de uniforme rea-lizate în cadrul proiectului „Neamurile trăiesc şi devin eterne prin păstrarea me­moriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam ero­ilor jandarmi 1918-2018”.

În expoziţia buzoiană este acoperită şi perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, prin contribuţia Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bu­zău, care a făcut posibil ca buzoienii să poată vedea brevete şi distincţii ale unor jandarmi – prezenţi la ver­nisajul acestei expoziţii – care au luptat în teatrele de operaţii din Kosovo şi Afganistan, acordate nu numai de statul român, ci inclusiv de aliaţii americani.

Vizitatorii vor avea ocazia să afle informaţii  despre istoria Jandarmeriei buzoiene şi să vadă în premieră brevete, medalii şi ordine militare care au aparţinut maiorului Aurel Irimescu, ofiţerul superior care a îndeplinit funcţia de comandant al Companiei de Jandarmi Buzău în perioada interbelică, care au fost oferite cu generozitate de colecţionarul buzoian Daniel Cosmin Obreja. Prezentarea istoriei Jandarmeriei buzoiene a fost posibilă şi prin contribuţia lui Gabriel Petre, colecţionar buzoian, şi a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bu­zău, care au contribuit cu fotografii de epocă şi echipament militar care s-a aflat în dotarea Trupelor de Securitate şi a Jandarmeriei Române în perioada anilor 1990.

Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa unor oficialităţi locale: preşe­din- tele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu, viceprimarul Oana Matache şi subprefectul Marieta Boloş.

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker