Actualitate

FOTO | Rigolele „problemă” de pe DJ 203K, verificate de Inspecția în Construcții

Ploile de săptămâna trecută au fost un adevărat test de viabilitate pentru lucrările de pe DJ 203K, dintre Mărăcineni și Podu Muncii. În special rigolele proiectate și construite prost au creat cele mai mari probleme, iar pe raza comunelor Beceni, Cernătești și Săpoca mai multe gospodării au fost inundate de apa care a dat pe dinafară din șanțurile betonate realizate cu o pantă necores­punzătoare.

Rigolele recent executate nu au panta necesară, țin apa și inundă curțile, anunța în week-end prefectul Silviu Iordache. Imediat după ce ploile au mai scăzut în intensitate, primarii acestor comune s-au descurcat cum au putut și cu ce au avut la îndemână, iar marți, o comisie de la Prefectură, împreună cu specialiști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență și de la Inspecția în Construcții au evaluat situația la fața locului pentru a stabili dacă rigolele construite pe Valea Slă­nicului sunt conforme.

Săptămâna trecută, după o ploaie torențială, o gospodărie din Săpoca a fost inundată de apa care a refulat din rigole. Muncitorii firmei care execută lucrările pe DJ203K au ales să le demoleze, însă, în loc să le reconstruiască, au astupat groapa cu pământ și pietriș, astfel că, la sfârșitul săptămânii trecute, apa a ajuns tot în curțile localnicilor.

Iar riveranii mai au de îndurat cel puțin opt luni până la finalizarea lucrări­lor pe DJ 203K. În cei aproape trei ani de la startul proiectului au fost întocmite mai multe acte adiționale, fiecare aducând sume în plus la costul inițial al lucrărilor, astfel că s-a ajuns ca întregul tronson de drum să coste cu peste 2 milioane de euro mai mult decât prețul anunțat inițial. În plus, nici termenul anunțat inițial pentru finalizarea lucrărilor nu s-a respectat, astfel că  s-a prelungit până la finalul acestui an.

35 de kilometri de drum modern, fără gropi și cu piste pentru biciclete în interiorul localităților au promis autoritățile când au anunțat startul proiectului privind reabilitarea tronsonului DJ 203K, km 38+000 – 75+000 (Mărăcineni – Podu Muncii). Asta se întâmpla în urmă cu mai bine de doi ani. De atunci însă, proiectul inițial a suferit mai multe modificări. Unele au vizat introduce­rea unor lucrări suplimentare, altele doar actualizări de prețuri, în timp ce altele au îndreptat unele erori de calcul. Pentru fiecare s-a întocmit câte un act adițional care a avut aprobarea consilierilor județeni pentru că, în final, fiecare a adus și costuri suplimentare la valoarea totală a proiectului, ajun­gând la 91,25 milioane lei, de la 77,68 milioane lei.

În plus, din cauza unor lucrări neexecutate conform, ce au necesitat refa­cere, termenul de 30 aprilie 2021 nu a putut fi respectat, astfel că perioada de implementare a proiectului s-a prelungit până la 31 decembrie 2021.

În ultimele luni, circulația pe DJ 203K, chiar de la intrarea în Mărăcineni, este un coșmar pentru riverani și nu numai. Asfaltul s-a crăpat în Mără­ci- neni, iar pe alocuri au apărut gropi care sunt astupate periodic cu piatră netasată, iar pe zona Să­poca covorul asfaltic a fost decopertat și fundația drumului a fost spartă în mai multe locuri pentru a fi realizate canale de traversare pentru preluarea apei pluviale de pe rigole. În plus, în Săpoca rigolele din beton au fost sparte după ce panta de scurgere a fost dată incorect, iar rigolele, prea mici, nu puteau prelua corespunzător volumul de apă, astfel că oamenii s-au trezit cu apa în curți.

Și nu sunt singurele probleme. Firma care a câștigat licitația, SC Oyl Company Holding din Slobozia, a subcontractat mare parte din lucrări unor societăți din zonă, fără experiență în acest domeniu, ceea ce a și dus la întârzieri.

Culmea, responsabilii din Consiliul Județean care supervizează lucrările nu au avut nimic de obiectat potrivit rapoartelor de monitorizare aferente pro­iectului, ce pot fi vizuali­zate pe site-ul CJ Buzău.

Un comentariu

  1. Principala vina apartine presedintelui Cons Jud; La toate lucrarile de investitii din judet se lucreaza incet si prost , iar platile suplimentare au devenit o regula Oare consilierii judeteni pentru ce iau banii ? Dl Neagu ar fi trebuit sa fie prezent macar o data pe saptamina pentru verificari la aceste lucrari , mai ales ca participa des la evenimente fara importanta

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker