Actualitate

Finanțări pentru „Închisoarea Tăcerii” și pentru Judecătoria Buzău

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, o ordonanță de urgență prin care Compania Națională de Investiții devine structură de implementare pentru noi proiecte cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență, din domeniul Sănătății, Turismului și Culturii și al Bunei guvernanțe. Actul normativ aprobat modifică și completează cadrul legal care să permită utilizarea fondurilor externe nerambursabile și rambursabile din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pentru implementarea jaloanelor și țintelor din PNRR în diverse domenii.

Ordonanța prevede înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România (268,2 milioane de lei), a Memorialului „Închisoarea Tăcerii” din Râmnicu Sărat și a Centrului Educațional privind Comunismul în România (77,2 milioane de lei), dar și modernizarea sediilor Judecătoriilor din Buzău și Galați, precum și a Tribunalului Alba (cu o valoare totală de peste 276 milioane de lei).

Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România” reprezintă o investiție de aproximativ 77,2 de milioane de lei și va contribui și la educarea în spiritul respectului față de valorile democratice, se arată în comunicatul Guvernului.

De asemenea, valoarea totală a celor trei proiecte de modernizare a sediilor Judecătoriilor din Buzău și Galați și Tribunalului Alba este de peste 276 milioane de lei.

„Aceste modificări legislative sunt destinate să permită implementarea și finanțarea eficientă a acestor proiecte esențiale pentru dezvoltarea și îmbunătățirea diferitelor sectoare ale economiei”, arată sursa citată.

„Obiectivele aprobate astăzi (joi, n.r.) sunt proiecte de importanță majoră, așteptate de locuitorii din aceste comunități, care vor contribui la dezvoltarea infrastructurii medicale, culturale, juridice și sportive”, a precizat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea, la finalul ședinței Executivului.

20.000 de vizitatori, estimați pentru „Închisoarea Tăcerii”

La 16 ani de la preluarea de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), temuta închisoare comunistă de la Râmnicu Sărat, denumită „Închisoarea Tăcerii” din cauza regimului sever aplicat deţinuţilor politici, a intrat în linie dreaptă pentru transformarea într-un muzeu de interes naţional. Proiectul anunţat în aprilie 2022, în urma unei vizite oficiale la Râmnicu Sărat a ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, şi a preşedintelui IICCMER, Florin-Daniel Şandru, a încheiat procedurile de obţinere a documentelor premergătoare demarării lucrărilor. Printr-un comunicat de presă, IICCMER anunţa că în 8 mai 2022 a fost obţinută autorizaţia de construire pentru Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat.

Practic, după un deceniu şi jumătate de aşteptare, temniţa comunistă va deveni un loc în care pelerinii din toată lumea să vadă şi să cunoască atrocităţile, teroarea şi crimele comise la Râmnicu Sărat. Responsabilii au la dispoziţie 36 de luni să pună închisoarea pe harta represiunii comuniste. Memorialul „Închisoarea Tăcerii” de la Râmnicu Sărat şi Centrul Educaţional privind Comunismul în România este un proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Proiectul de reconstrucţie vizează reabilitarea vechii temniţe, dar şi construirea unui spaţiu expoziţional subteran în fata intrării în închisoare. De asemenea, toate clădirile din jurul închisorii, care nu fac parte din monumentul istoric, vor fi demolate. După finalizare, oficialii estimează că Memorialul „Închisoarea Tăcerii” va atrage anual 20.000 de vizitatori.

Judecătoria, pe terenul fostei Maternități

În iunie 2022 au început demersurile pentru realizarea unui sediu nou pentru Judecătoria Buzău. Potrivit documentelor publicate atunci de Primăria Buzău, sediul Judecătoriei va fi ridicat pe Bulevardul Gării, pe o parte din terenul fostei Maternități, respectiv pe circa 4.000 mp. Clădirea va fi prevăzută cu încăperi și circuite speciale pentru public și persoane private de libertate, specifice sediului de instanță de judecată. Pe lângă clădirea propriu-zisă, pe suprafața respectivă ar urma să fie amenajate locuri de parcare pentru personalul Judecătoriei și pentru persoanele care au de rezolvat probleme la instanță, dar și căi de acces speciale auto și pietonale. De asemenea, este prevăzută amenajarea unor spații verzi.

În 2018, consilierii județeni din Buzău au decis trecerea unei suprafețe de teren de 4.000 mp din terenul pe care a funcționat fosta Maternitate din municipiu, din domeniul public al județului în domeniul public al statului. Din anul 2015, Judecătoria Buzău își desfășoară activitatea într-un spațiu închiriat la Galleria Mall. Inițial, planul a fost ca sediul Judecătoriei Buzău să fie amenajat pe terenul pe care se află și fostul Spital Brătianu, dar Ministerul Culturii nu a avizat favorabil proiectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker