Educație

FOTO | Primarul Toma: „La Kauflandul nou, din 106 angajaţi, 92 au studii superioare şi sunt vânzători sau oameni la raft. Este vina sistemului creat de noi la nivel politic”

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, alături de un reprezentant al Ministerului Educaţiei, de preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu şi de primarul municipiului Constantin Toma, au luat parte, săptămâna trecută, la un eveniment de promovare a învăţământul profesional şi tehnic. În sală s-au aflat directori ai instituţiilor de învăţământ de profil şi primari din judeţ, în încercarea de a atrage atenţia elevilor de clasa a VIII-a în legătură cu avantajele acestei forme de învăţământ care anul acesta se bucură de o schimbare la faţă.

„Vrem ca elevii să nu mai plece în străinătate fără nicio pregătire, să îşi bată toţi joc de ei”

„Sunt multe lucruri în neregulă în învăţământ, ştim ce avem de făcut dar mai trebuie să ne unim forţele. Doamna Wamsiedel a avut ideea să invităm alături de directori şi pe domnii primari din judeţ. Ei cunosc cel mai bine acei copii care ar putea ajunge la şcolile profesionale. Dacă primarul îi spune păărintelui, eu cred că vom avea succes să consiliem familiile să îşi îndrume copiii la şcolile profesionale. Să nu uităm că sunt foşti elevi care au abandonat şcoala timpuriu, iar acum au şansa ca până la 26 de ani să se înscrie la învăţământul profesional dual, să înveţe o meserie. Aici li se oferă ­si­guranţa unui loc de muncă, o bursă şi consiliere. Avem profesori bine pregătiţi pe care i-am văzut cum pot transforma un elev în bine. Anul acesta avem şase clase de învăţământ dual, dar avem şi toate calificările pe învăţământ profesional. Este o şansă ca elevul să înveţe o meserie şi să se angajeze aici, să nu mai plece în străinătate fără nicio pregătire, să îşi bată toţi joc de el. Mărturi­sesc că sunt siderată. Sunt într-o comisie la Protecţia Copilului şi văd copii care împlinesc 18 ani şi, nefiind elevi, solicită să renunţe la sprijinul Protecţiei Copilului. Ne spun că vor să plece în Anglia sau Franţa. Trebuie să oprim această hemoragie, de Imigrare fără nicio calificare. Trebuie să ştie că optând pentru această formă de învăţământ pot să îşi echivaleze liceul dacă vor, şi chiar să ajungă la facultate”, a declarat inspectorul ge­ne­ral şcolar Florina Stoian.

Solicitări record din partea operatorilor economici: 171

,,Niciodată în judeţul Buzău nu am avut atâtea solicitări din partea operatorilor economici. Anul acesta am avut 171 de solicitări pentru clasele de profesio­nală şi învăţământ dual. Am reuşit să rezolvăm 155, pentru că restul nu se regăseau în nomenclatorul de meserii sau nu aveam noi autorizate acele calificări. Avem cadre didactice foarte bune, directori de excepţie. Problema este însă în învăţământul gimnazial, cu diriginţii care nu cunosc bine sistemul tehnic şi nu transmit bine informaţiile către copii. Mai avem nevoie de sprijinul autorităţilor pentru dotările din laboratoare. Noroc că au venit operatorii economici care se oferă să susţină practica elevilor la ei în firme. Mai avem nevoie de formarea cadrelor didactice din învăţământul tehnic, pentru că tehnologiile avansează uluitor, totul fiind robotizat în fabrici. Nu în ultimul rând, ne ciocnim de reticenţa părinţilor pentru învăţământul profesional şi tehnic. Anul acesta noi avem aproximativ 60% clase de învăţământ tehnologic şi profesional, şi doar 31% dintre elevi au declarat că sunt interesaţi de această formă de învăţământ. Şi atunci ce facem cu această diferenţă? Trebuie să îi consiliem, să stăm de vorbă cu fiecare şi să îi direcţionăm spre avantajul lor. Să le spunem că au posibilitatea să înveţe o meserie şi pe parcursul studiilor primesc şi bani, 200 lei de la operator şi 200 lei de la stat”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct Nela Wamsiedel.

„Ne batem joc de copii şi îi trimitem pe o piaţă rataţi”

Primarul Constantin Toma a adus şi el în discuţie situaţiile anormale pe care le-a constatat la nivelul municipiului.

„Noi acum ce facem? Intrăm cu două treimi din copiii rataţi cu diplome de clasa a VIII-a… intrăm la liceu cu medii sub 5 sau puţin peste 5. S-a dovedit că 44% dintre ei sunt analfabeţi funcţional. După patru ani, pentru că sistemul aşa a fost creat, trebuie să termine o facultate pentru că s-au creat atâtea particulare. La Kauflandul nou am fost invitat la inaugurare şi l-am întrebat pe director câţi angajaţi are. Mi-a spus că 106 dintre care 92 au studii superioare. Vânzători şi oameni la raft! Ce am realizat prin acest sistem de învă­ţământ! Ratăm nişte copii. Vina nu este a lor. Este a sistemului creat de noi la nivel politic. Trebuie să terminăm cu această joacă! După ce că avem puţini copii, ne batem joc de ei şi îi trimitem pe o piaţă rataţi. Ne bucurăm că avem câţiva olimpici, şi nu mai rămâne niciunul în Buzău. Pleacă în străinătate. Şi noi vrem să ne dezvoltăm ţara! Este imposibil. Suntem într-o situaţie dramatică: şomajul în Buzău este de 0,7 la sută, două treimi din locurile de muncă din judeţ sunt în municipiul Buzău, 30% din populaţie lucrează în străinătate. Planul trebuie să fie complex să vedem ce facem cu copii de clasa a VIII-a”, a declarat Constantin Toma.

Şcoala Germană Kronstadt va avea o „soră” la Buzău

Primăria Buzău s-a implicat direct în revigorarea învăţământului profesional. În cel puţin un an, în municipiu va fi deschisă o şcoală după modelul celei germane de la Braşov, cu cele mai performante dotări la nivel naţional. Instituţia va funcţiona în clădirea fostului Liceu Tehnic „Costin Neni­ţescu”.

„Comunitatea de afaceri germană din Braşov a ajuns la concluzia că nu mai există forţă de muncă calificată şi, de disperare, au hotărât să facă o şcoală profesională cu învăţământ dual. S-au dus la primar şi i-au spus că la fiecare leu pe care îl pune Primăria, oamenii de afaceri pun doi lei. Au creat o dotare impecabilă care nu există nicăieri în ţară, nici măcar la Politehnică, astfel încât elevii de acolo să se pregătească la cel mai înalt nivel. Practic intri acolo, înveţi o meserie, ai locul de muncă asigurat la partenerii şcolii şi, dacă îţi place cartea, poţi să mergi mai departe după ce dai Bacalaureatul şi poţi deveni şi inginer. Primăria Buzău se implică, şi din martie anul trecut, am început o acţiune pentru a crea la Buzău o şcoală pe modelul Şcolii Germane Kronstadt de la Braşov. Am fost personal acolo cu doamna Wamsiedel şi, după un an, am reuşit să convingem multe din firmele mari din Buzău, inclusiv multinaţionalele, să se asocieze şi să ne fie un partenere pentru a crea un model de şcoală profesională la cel mai înalt nivel. Aici vor fi selectaţi cei mai buni profesori şi vom crea condiţii peste Braşov. Am prins o grămadă de bani în buget pentru acest proiect şi vom reface tot acolo, inclusiv un campus, terenuri de sport, dotări de ultimă generaţie. Avem la dispoziţie 2,5 hectare. Avem firme mari la Buzău, şi ame­ricane şi austriece, italiene… Cu ele şi cu Inspectoratul Şcolar vom da un exemplu de învăţământ profesional dual”, a mai declarat primarul Toma.

„Mi-ar plăcea să fim conştienţi cu toţii că este o problemă naţională” 

„Este firesc să ne preocupe şi povestea meseriilor sau profesiilor pentru cei care au vocaţie, pentru că ­există o lipsă acută în societate de adevăraţi specialişti şi meseriaşi. Tare mult mi-ar plăcea să fim conştienţi cu toţii că este o problemă naţională şi o necesitate şi poate într-o zi toţi va trebui să facem tot ce putem ca să-i determinăm pe copii să devină conştienţi că este un lucru foarte bun să fii un bun meseriaş indiferent de meserie. Instituţia pe care vremelnic o reprezint va fi mereu alături de Inspectoratul Şcolar, de cadrele didactice şi bineînţeles alături de copii”, a spus Petre Emanoil Neagu, preşe­dintele Consiliului Judeţean Buzău.

2 Comentarii

  1. Bravo domnule Toma,ma bucur ca in al 12-lea ceas constientizati disparitia cea mai de prêt a unei natiuni,resursa umana,dar nu uitati sa-i trasmite-ti colegului Ciolacu ca psd-ul are partea lui de responsabilitate,iar tineretului trebuiesc
    livrate modele adevarate,nu ce se vede la tv.In alta ordine de idei,civilizatie inseamna lege,nu boicotarea legii,inseamna taxe si impozite,inseamna pensii pe principii corecte,nu ce a propus PSD-ul pensii speciale inimaginabile intr-o societate normala,propuse de partidul care se revendica de stinga,da’ n-ar minca ,,decit” caviar si s-ar imbraca la case de moda…

    1. Foarte bun comentariu! Avem nevoie de oameni cu gandirea dumneavostra! felicitari!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker