Educație

FOTO | Premieră realizată de elevul buzoian Rareș Răzvan Gheorghe: de patru ori olimpic național în clasa a VII-a

Elevul Rareș-Răzvan Gheorghe, din clasa a VII-a A a stabilit în acest an școlar un nou record pentru Școala „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” și, am putea spune fără să greșim, chiar pentru toate unitățile de învățământ de nivel gimnazial în ceea ce privește participarea la faza finală a olimpiadelor. El a ajuns de patru ori la faza națională a olimpiadelor, ultima dintre acestea, „Științe pentru juniori”, urmând să se desfășoare la Bacău, în perioada 24-28 iulie. De fapt, reușita elevului, care a absolvit de câteva zile clasa a VII-a și a preluat de la colegii de clasa a VIII-a cheia școlii, semn că va finaliza, așa cum se poate ușor anticipa, ca șef de promoție cei patru ani de gimnaziu, poate fi comparată doar cu a hasdeianului Andrei David, care a participat, anul trecut cu rezultate notabile, tot la patru olimpiade naționale.

Am stat de vorbă cu Rareș despre programul lui, despre preocupările lui, despre cum reușește să-și stăpânească emoțiile și, bineînțeles, de unde a pornit pasiunea sa pentru științe. Și sunt mai multe științe pe lista sa de preocupări: de la fizică, geografie, chimie, matematică, biologie…

Rareș își trece mâna peste frunte și, parcă dorind să citească dintr-o filă cu cerneala proaspăt așternută pe pagina albă, își amintește: „A mai trecut încă un an; un an plin cu rezultate și mândrii… Și, totuși, regret… Parcă a fost prea frumos, ca să treacă, să se ducă așa de repede… Sau poate că m-am bucurat eu prea tare… A fost, într-un fel, precum bucuria sărbătorilor de iarnă. Ce n-aș da să mai trec o dată prin toate sălile de clasă, să simt cum mi se strânge stomacul când vine Comisia cu subiectele și să dispară tot tremurul, toată emoția, toată starea de anxietate… Cu toate acestea, și emoțiile au fost un puternic aliat pe care l-am luat cu mine în luptă. M-au călit și mi-au eliberat mintea, pentru a face loc multiplelor idei de rezolvare a subiectelor. Vai… Dar ce frumoasă este cunoașterea, știința… Ce frumos este să știi că ești bun la ceva, ceva care este numai al tău, și pe care nu ți-l poate fura nimeni… Ce frumos este să știi că te descurci, că ai făcut bine și că ți-ai onorat munca… că te-ai descurcat onorabil, cum ne ambiționează doamna profesoară Elena Sîmpetru”.

Primul pas, prima reușită… la Fizică

Competițiile au debutat pentru Rareș cu Olimpiada Județeană de Fizică. Dar cum băiatul era olimpic național la această materie încă de anul trecut, a pășit cu multă încredere în reușită și anul acesta. Așa că, despre această olimpiadă, Rareș ne povestește că se afla în portofoliul său cu amintirile frumoase din acest an școlar: „Și câte amintiri am obținut în acest an… Îmi aduc aminte cu drag cum ne  întâlneam cu doamna profesoară la pregătire în fiecare zi de marți și joi. Cât de mult au contat acele ore folosite în scopuri nobile pentru rezultatul final, pentru tabloul complet! Îmi mai aduc aminte cum doamna își petrecea aproape toate pauzele ca să îmi mai explice mie o problemă sau un concept… Câte emoții am avut înaintea Olimpiadei Județene de Fizică, cea care a  reprezentat debutul sezonului competițiilor! Îmi aduc aminte de toate glumele din timpul pregătirii la fizică și la chimie, și cum stăteam la fizică câte cinci-șase ore pe zi la școală pentru pregătire, la care mai adăugam două-trei ore acasă”.

Rareș a participat și la Olimpiada Națională de Fizică la Oradea, unde a obținut un frumos rezultat, o medalie de argint… dar aspirațiile se doreau a fi mai sus! Astfel, cu visuri înalte și elanuri explozive, cu multă muncă, drumul spre medalia de aur a fost bine pavat.

„A fost o perioadă plină de efervescență emoțională și pentru elevi, dar și pentru mine,  perioadă care a culminat cu festivitatea de premiere de la Galați unde,  în timpul intonării Imnului de stat, am văzut sclipind cele trei medalii aduse de Comisia Centrală. M-am gândit că una dintre ele ne va aparține și nu oricare, cea de aur, și că o vom aduce acasă, la Buzău. Și în acel moment, și în fiecare moment în care cei trei elevi au fost nominalizați și au urcat pe scenă, am simțit emoție, fericire și mulțumire. Nimic nu a fost în zadar!”, mărturisește profesoara de fizică-chimie Elena Sîmpetru.

 

„Voi obține rezultatul dorit și… a funcționat”

De la Fizică a trecut apoi la Geografie. O altă materie la care îi face plăcere să studieze: „Îmi mai aduc aminte și de orele de pregătire la geografie, cu doamna profesoară Denisa Postelnicu, și de încurajările, și de trucurile pedagogice ale dumneaei. Un astfel de exemplu ar fi atunci când nu am avut încredere în mine, iar dumneaei mi-a spus să fac un exercițiu psihologic: să îmi spun zilnic că voi obține rezultatul dorit și… a funcționat…”.

După ce a trecut cu bine proba emoțiilor, constată acum, când împărtășește cu noi bucuria reușitelor, că nici așteptarea rezultatelor nu a fost prea ușoară. „Așteptarea rezultatelor este teribilă… Valuri de sentimente îmi înconjurau mintea și nu mă puteam concentra deloc în orele ce precedau competiția… La Concursul Național de Chimie nu am putut face nimic în afară de a mă uita în gol… Oricum, rezultatul a fost mai mult decât formidabil. În acea seară am simțit pentru prima dată ce înseamnă să fii euforic. A fost un an extraordinar și sper ca anul viitor să fie chiar și mai bine! Singurul meu aliat este cartea!”.

Chimia, o poveste repetabilă

Clasa a VII-a a fost pentru Rareș un început în ceea ce privește întâlnirea cu chimia, o nouă materie în orarul său școlar. S-au întâlnit pe un tărâm prietenos, pentru că lumea chimiei îi este acum o lume pe care dorește să o cunoască din ce în ce mai bine. „La începutul anului, când am pășit în lumea chimiei, nu am știut că o să îmi placă așa de mult, încât acum nu mai vreau să o părăsesc. Această pasiune crește cu cât înaintez și parcurg materia. În spatele calificării la etapa națională au stat ore în șir de muncă, ore care s-au înmulțit după etapa județeană. Cu toate acestea, pregătirile s-au desfășurat într-o atmosferă foarte plăcută și prietenoasă, astfel timpul trecea mult prea repede pentru noi. În timpul concursului, dar și după, emoțiile au atins cote foarte înalte. Rezultatul pe care l-am obținut reprezintă doar începutul unei frumoase călătorii. Pe viitor o să mă ambiționez să-mi depășesc limitele. Cu siguranță a fost o experiență minunată din care nu regret absolut nimic”, a mărturisit Rareș-Răzvan Gheorghe.

Concursul Național de Chimie „Raluca Rîpan”, ediția XVI-a, la care a participat, a avut loc în perioada 8-11 iunie, la Galați. Timp de câteva zile, în spiritul unei culturi a performanței, s-a creat o  comunitate a excelenței formată din  elevi și profesori  pasionați de chimie din toată țara. A fost o competiție pentru elevii de clasa a VII-a, care a reflectat pasiunea pentru chimie, inteligența, dar mai ales,  nivelul de pregătire al elevilor, atât în plan teoretic, cât și în plan experimental. O competiție plină de efervescență emoțională!

Rareș a întregit lotul reprezentativ al județului Buzău la această competiție pentru că acesta a fost format din trei elevi, calificați în urma etapei județene susținute în luna mai. Cei doi participanți la competiție  din Școala nr. 1 au făcut ca numele județului Buzău să fie rostit de două ori la festivitatea de premiere, pentru următoarele rezultate: Rareș Gheorghe, premiul I și medalia de aur, precum și premiul special pentru cel mai mare punctaj obținut la proba teoretică, și Larisa Ungureanu, mențiune specială.

De aceea, spune  doamna profesoară Elena Sîmpetru „conform tradiției, ediția următoare a acestei competiții se susține <acasă> la <învingător>!  Este o poveste repetabilă, Buzăul a mai fost gazda acestei competiții în anul 2019! La fel se va întâmpla și în anul 2024.

Aceste performanțe de moment sunt rod al unei perioade lungi de pregătire minuțioasă, desfășurată totdeauna sub presiunea timpului, a volumului mare de materie și a aspirațiilor, precum diamantele, care se creează sub presiune!

Cei doi elevi pe care i-am pregătit pentru această competiție, Rareș și Larisa, au dovedit că sunt foarte pasionați de chimie, și de științe în general, că pot munci intens, că au o mare capacitate de asimilare a cunoștințelor, că pot găsi forța și sclipirea pentru a tăia cu atenție și delicatețe, cu încredere și cu precizie cele mai dure nuclee ale problemelor teoretice sau de laborator”.

Cadrul didactic apreciază eforturile depuse de elevii săi care s-au transformat în acest an în medalii strălucitoare. „ Atât Rareș, cât și alți colegi de clasă, pasionați de chimie și de fizică, au creat o colecție de rezultate strălucitoare participând și la alte concursuri și olimpiade: olimpiada de fizică, olimpiada ,,Științe pentru Juniori”, concursul ,,Dimitri Mendeleev”, ,,Lazăr Edeleanu”, ,,Noi și Chimia” și ,,Zircon”.

Toate aceste rezultate obținute în planul științelor se adaugă altor multe rezultate frumoase obținute  de elevii și profesorii școlii noastre, sporind astfel prestigiul școlii și continuând drumul continuu către succes. Succesul este o călătorie și nu o destinație! Iar călătoria continuă!”, spune profesoarea care le coordonează pregătirea pentru olimpiade, Elena Sîmpetru.

Ce rezultate a obținut Rareș Gheorge în acest an școlar la competițiile județene și naționale

  • Premiul I ME – Concursul Național de chimie „Raluca Rîpan”;
  • Premiul I ME -Olimpiada Națională de Geografie; 
  • Mențiune ME și Medalie de argint SRF – Olimpiada Națională de Fizică;
  • Premiul I – Concursul Național de chimie „Lazăr Edeleanu”;
  • Premiul II – Concursul Național „LuminaMath”;
  • Mențiune – Concursul Național Orthofrancais;
  • Premiul I – Concursul Interjudețean de chimie „Noi și chimia”- etapa interjudețeană;
  • Premiul I – Olimpiada Județeană de Fizică;
  • Premiul I – Olimpiada Județeană de Geografie;
  • Premiul I – Olimpiada Județeană de Științe pentru juniori;
  • Calificare la etapa națională a Olimpiadei Științe pentru juniori- va avea loc între 24-28 iulie 2023;
  • Premiul I – Concursul de chimie „Raluca Rîpan”- etapa județeană;
  • Premiul II – Olimpiada Județeană de Limba Franceză;
  • Premiul III – Olimpiada Județeană de Matematică;
  • Mențiune – Olimpiada Județeană de Limba  și Literatura Română;
  • Mențiune – Olimpiada Județeană de Lingvistică;
  • Premiul I – Concursul Național de chimie „Lazăr Edeleanu” – etapa județeană;
  • Premiul I – Concursul Interjudețean de chimie „Noi și chimia” – etapa județeană;
  • Premiul I – Concursul Județean de chimie „Dimitrie Mendeleev”;
  • Premiul II – Concursul de biologie fizică și chimie „Zircon”.

 

Articole similare