Educație

FOTO | Premieră istorică: Liceu teoretic de informatică la Buzău!

Unul dintre liceele teoretice de notorietate din municipiul Buzău a declanșat procesul de transformare  într-un liceu de Informatică. Este vorba despre Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman”, care, afirmă conducerea acestei instituții de învățământ, va purta titulatura „Liceul Teoretic de Informatică «Alexandru Marghiloman»”.

Este o decizie istorică pentru învățământul buzoian și nu numai, din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, transformarea Liceului „Alexandru Marghiloman” în liceu de Informatică vine în întâmpinarea unei necesități existente pentru pregătirea elevilor, din ce în ce mai mulți dornici de a se îndrepta către acest domeniu de viitor. Prin urmare, inițiativa conducerii liceului din Marghiloman este o decizie care vine în întâmpinarea unei cerințe existente a elevilor și  a părinților, care își doresc să studieze această disciplină acasă, la Buzău, să nu mai fie nevoiți să meargă în Capitală, unde se află două licee de profil.

Singurul liceu de informatică din sud-estul României

Prin urmare, conducerea Liceului „Alexandru Marghiloman” solicită această transformare, și pentru că, la o analiză a existenței unor licee cu profil principal de informatică, a constatat că în zona de sud-est a țării nu există nicio astfel de instituție. Așadar, transformarea va fi un beneficiu nu numai pentru învățământul buzoian.

Astfel, „Liceul Teoretic de Informatică «Alexandru Marghiloman»” ar fi, în afară de liceele din București, singura opțiune pentru elevii pasionați de informatică din sud-estul României. Pe de altă parte, solicitarea liceului buzoian de a deveni liceu de Informatică pe care a transmis-o Inspectoratului Școlar Județean Buzău, și, mai departe, prin acesta, către Ministerul Educației, are la bază și preocuparea cadrelor didactice de aici de ani buni pentru performanță, la nivelul la care să contribuie la formarea elitelor românești din sfera digitală. Din anul 2015, aici se desfășoară Cercul județean de excelență în matematică și informatică, lucru care a contribuit la sporirea popularității informaticii în liceu și a captat atenția elevilor  către această disciplină și către atractivitatea locurilor de muncă din IT.

Directorul Lenuța Pîrlog

„Această transformare este justificată, și de numărul tot mai mare de elevi de clasa a VIII-a care solicită profilul intensiv Informatică, dar și de rezultatele deosebite obținute de elevi de-a lungul timpului la concursurile și olimpiadele de informatică și, nu în ultimul rând, de dotarea IT a liceului”, spune directoarea Lenuța Pîrlog.

De-a lungul ultimilor ani, elevii Liceului „Alexandru Marghiloman” din municipiul Buzău au dovedit un grad remarcabil al pregătirii lor la Informatică, aducând în palmaresul liceului multe premii și diplome la olimpiadele și concursurile de informatică: medalii de argint și de bronz la faza națională a olimpiadei, opt premii I, șase premii II, cinci premii III, un premiu special și 48 de mențiuni la faza județeană a olimpiadei. La finalul acestui an școlar, elevii au participat la Concursul Pluridisciplinar PROSOFT@NT și au obținut o mențiune la etapa națională, la proba interdisciplinară (matematică și informatică) pe echipe.

Patru laboratoare moderne de informatică  sunt gata, urmează al cincilea

La nivelul acestei prestigioase unități de învățământ buzoiene doleanțele copiilor și ale părinților nu au rămas fără ecou. Pe parcursul mai mult ani s-au făcut în mod constant îmbunătățiri în ceea ce privește baza materială și modernizarea laboratoarelor de informatică. Celor patru laboratoare de informatică li s-au adăugat, în ultimul an,  sisteme interactive inteligente în sălile de clasă, iar în planurile discutate cu Primăria și așteptând aprobarea, este prevăzută achiziționarea echipamentelor pentru cel de-al cincilea laborator de informatică.

Directoarea liceului, Lenuța Pîrlog, ne-a informat că, pentru anul școlar 2022 – 2023, sunt aprobate două clase de matematică-informatică intensiv și trei clase de matematică-informatică.

Liceul dispune astăzi de două corpuri de clădire cu 33 săli din care patru laboratoare Informatică cu conectare la internet, un laborator Fizică, un laborator Biologie, un laborator Chimie, un cabinet Matematică, 26 săli de clasă cu tablă interactivă, o bibliotecă cu sală de lectură cu peste 18.250 de volume, un amfiteatru, o sală de audiție; o sală de educație fizică de 480 metri pătrați, un teren pentru baschet și un teren pentru handbal.

Istoria  Liceului Teoretic „Alexandru Marghiloman”

Liceul Teoretic „Alexandru Marghiloman” se apropie de frumoasa vârstă de jumătate de secol, pentru că a luat ființă în anul 1973, fiind patronat de Întreprinderea de Utilaj Terasier Buzău, actuala ROTEC S.A, sub denumirea de Liceul Industrial nr. 1 Buzău.

Din acel an liceul și-a diversificat și dezvoltat profilurile, îmbogățindu-și baza materială. În anul 1990 a ajuns la 50 de clase, fiind unul din liceele importante din municipiul Buzău. În același an, printr-un ordin semnat de primul ministru de atunci,  Petre Roman, liceul buzoian, împreună cu baza materială, a fost cedat Ministerului de Interne, care a înființat Liceul de Poliție „Neagoe Basarab”, urmând ca Liceul Industrial nr. 1 să fie absorbit de liceul de poliție nou înființat.

Din motive economice, absorbția nu a mai avut loc, Liceul Industrial nr. 1 continuându-și activitatea într-unul din căminele fostului liceu. Prin munca profesorilor de aici, liceul a renăscut însă precum pasărea Phoenix. Din 1993 și-a reluat activitatea, practic de la zero, într-un nou local, frumos din exterior, sub denumirea de Grupul Școlar de Construcții de Mașini Buzău.

„Deoarece baza materială pentru profilul tehnologic era necorespunzătoare și posibilitățile de îmbunătățire a ei,  aproape nule, în condițiile de austeritate bugetară, am făcut demersuri pentru transformarea liceului de profil tehnologic în liceu teoretic și totodată să-l personalizăm prin aprobarea de către forurile superioare a propunerii noastre de schimbare a numelui. Totodată am făcut demersuri pentru aprobarea a doua clase a-V-a, având ca perspectivă realizarea unei unități școlare cu clasele V-XII. În acest fel, în anul 2000 Grupul Școlar de Construcții de Mașini Buzău
s-a transformat în Liceul Teoretic «Al. Marghiloman», liceu care a obținut rezultate din ce în ce mai bune fiind cotat ca unul din liceele bune din municipiul Buzău”
, se arată pe pagina instituției buzoiene de învățământ. Astăzi liceul se află la un pas de a deveni unul dintre cele mai atractive liceele ale Buzăului prin dezvoltarea sa într-o direcție de pregătire de viitor și anume transformarea lui în Liceu Teoretic de Informatică.

Articole similare