Educație

Portretul unui elev de 10 din gimnaziu până la finele liceului

Hasdeiana Ana Elena Suditu a întregit „careul de ași” al Bacului

Proaspătă absolventă de Hasdeu, Ana Elena Suditu încheie și liceul așa cum a încheiat și gimnaziul, cu media 10. După ce a depus o contestație la examenul de Limba română de la Bacalaureat – unde fusese notată inițial cu 9,65 – a obținut, în final, nota maximă, 10. Astfel, Ana Elena Suditu, șef de promoție de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, a devenit cel de-al patrulea elev de 10 la examenul de Bacalaureat din județul Buzău.

Am putea spune, fără să greșim, că  Ana Elena Suditu este un elev de 10. Acum patru ani, a terminat clasele V-VIII cu media 10, fiind declarată șefa promoției sale, iar în această vară a repetat performanța, devenind cel mai bun absolvent al promoției 2018-2022 al Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

Ana Elena Suditu este o tânără ambițioasă pentru care școala a reprezentat prioritatea zero. „E un rezultat pentru care am muncit mult. Mi-a fost teamă de subiectivism, dar nu mi-a fost frică de proba de Limba și literatura română. Am încercat să dau tot ce-i mai bun la toate probele”, mărturisește Ana Elena Suditu, foarte fericită de rezultatul obținut. Pentru ea urmează o vară frumoasă în care visele se împlinesc. Unul dintre ele este cel privind facultatea, sau mai bine zis, facultățile pe care vrea să le urmeze, urmărind cumva și pasiunile sale pentru anumite materii, unele descoperite în gimnaziu, altele în liceu.

„O să-mi păstrez decizia și voi merge la Facultatea de Geofizică din cadrul Universității București, Geografia fiind o pasiunea a mea din gimnaziu, datorită doamnei profesoare Rusu, iar Fizica o pasiune din liceu, datorită doamnei profesoare Anca Harabagiu”. Ea se va îndrepta mai întâi către Facultatea de Geofizică, chiar dacă în liceu a ales secția de Științe Sociale, în condițiile în care era pasionată și de materiile de la secțiile de real. „Geofizica e un domeniu mai mult de real. Eu am fost pasionată dintotdeauna de materiile reale. Am vrut să descopăr și materiile umaniste, de aceea am ales profilul Științe Sociale. Mi-am dorit să am o cultură mai vastă, iar liceul era o perioadă bună, propice pentru explorare”, a spus Ana Elena.

Prin urmare a făcut această alegere pentru liceu din două considerente: dorința de a se descoperi pe sine, dar și datorită profesorului Gheorghe Tarara, care i-a fost cadru didactic și mamei sale, la rându-i cadru didactic: „Am ales în liceu secția de <Științe sociale> și datorită domnului diriginte Gheoghe Tarara, care i-a fost profesor și mamei mele și îmi doream mult să-mi fie profesor, și, iată că mi-a fost și diriginte, și pentru că doream să descopăr și științele umaniste”.  Dacă alegerea secției la liceu s-a făcut, așa cum spuneam datorită experienței mamei sale, dar și pentru ca să își facă o cultură generală solidă – iar liceul a fost o perioadă bună, propice pentru explorare -, în ceea ce privește alegerea facultății contează foarte mult informațiile pe care le deține despre acest domeniu de la o rudă a sa, care a lucrat ca geofizician. „Am perspective de viitor de acolo. Când termin Geofizica pot să devin geofizician sau pot să lucrez în dinamica seismelor sau ca topograf, sau cartograf”, ne mărturisește Ana Elena Suditu.

A doua facultate către care dorește să se îndrepte este cea de Istorie. „O altă pasiune a mea este istoria și vizez să termin și o Facultate de Istorie. După primul an la Facultatea de Geofizică, mă voi înscrie și la Facultatea de Istorie și o să încerc să merg cu două în paralel din al II-lea an”, mai spune Ana.

În ceea ce privește Geofizica, domeniu mai puțin familiar liceenilor, acesta presupune și o bună cunoaștere a desenului tehnic, dar Ana spune că este talentată și la desen, unde a obținut chiar și un premiu internațional. „Și la desen am câștigat premii internaționale. Era perioada pandemiei și am trimis lucrările. Am o lucrare pe pânză premiată, în Republica Moldova. Am câștigat premiul I cu o imagine de iarnă. Tabloul se află expus în unul dintre holurile Colegiului Național «B.P. Hasdeu». O parte din suflet a rămas la Hasdeu prin acest tablou”, povestește Ana Elena Suditu.

O altă parte din energia anilor de liceu o va păstra cu sine, mai ales că este foarte posibil ca prieteniile cu colegii de clasă, sau măcar parte din ele, să se continue și în perioada facultății. „O să ne păstrăm relațiile de prietenie. Unele colege au ca a doua variantă, dacă nu vor intra la Medicină, să meargă la Geofizică și să fim colege mai departe. Pe unii colegi i-am convins să mergem împreună mai departe”, mai spune adolescenta.

Ana Elena mai are însă o multitudine de preocupări. „Filozofia este iar o altă pasiune a mea; la fel muzica și psihologia. La Muzică m-am calificat la etapa națională în clasa a X-a; tot atunci m-am calificat și la Istorie și la concurs de Geografie, dar din cauza pandemiei nu
s-au mai ținut olimpiadele. Am fost la olimpiade județene la Matematică, la Română, la Biologie”
, povestește Ana Elena.

Tot în timpul liceului, ea a obținut și un certificat de nivel C1 în engleză și B2 pentru franceză. Recunoaște, însă, că îi place mai mult Limba franceză pentru muzicalitatea ei. Pianul se află pe lista ei de hobby-uri având în vedere că a studiat acest instrument o bună parte din timp. Toate aceste calități o recomandă și îi întregesc cartea de vizită. Nu dorește să plece în străinătate, dar o va face dacă se va ivi șansa de a merge la studii cu bursă.

 

 

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker