Educație

FOTO | Ei sunt zece elevi de 10 ai Buzăului

16 absolvenți de gimnaziu au obținut în acest an media 10 la examenul de Evaluare Națională. Ei provin de la Școala „George Emil Palade”, Școala Gimnazială Nr.11, Școala Gimnazială „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu”, Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, Școala Gimnazială Nr. 7 Municipiul Buzău, Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” Municipiul Râmnicu Sărat, Colegiul Național Pedagogic, Școala Gimnazială „Gheorghe Munteanu Murgoci” Bisoca, Liceul Teoretic „Radu Vlădescu” Pătârlagele.

Precum în fiecare an, OPINIA a intenționat să îi prezinte pe toți acești copii minunați, care fac cinste atât familiilor lor, profesorilor cu care s-au pregătit, în particular și la școală, dar și instituțiilor de învățământ pe care le-au absolvit. Din păcate, în câteva cazuri ne-am lovit de opacitatea direcțiunilor școlilor care au refuzat să ne dezvăluie numele elevilor în cauză sau de prea marea modestie a părinților, care au considerat că tinerii respectivi nu ar avea nevoie de expunere publică. Le respectăm opțiunea și vă prezentăm în cele ce urmează zece dintre cei 16 absolvenți de gimnaziu cu 10 la Evaluarea Națională. (C.B.)

Școala Gimnazială „George Emil Palade” are în acest an trei elevi de 10 la Evaluare Națională, toți  colegi de clasă.

Rareș Florin Miron, șef de promoție cu media 10 al Școlii Gimnaziale „ George Emil Palade”, este pasionat de științele exacte și în mod special de Matematică. Anul trecut a participat la Olimpiada de Fizică, unde a obținut locul al III-lea pe județ. Pentru Evaluarea Națională a avut o strategie proprie de învățare, pentru că îi plac lucrurile de strategie, pe care le practică de mic copil, mai exact de când a ajuns să aprofundeze jocul de șah, despre care ne spune că îl fascinează „prin complexitate și profunzime”; și de aceea, mărturisește că îi plac „lucrurile strategice”. Acesta este poate unul dintre atuurile sale la Evaluarea Națională pe care a trecut-o fără prea mari emoții.  Bineînțeles că și pregătirea temeinică i-a asigurat liniștea la Evaluare. „Nu am avut așa de multe emoții la Evaluarea Națională, pentru că am lucrat foarte mult, am muncit constant și am știut că nu prea sunt subiecte care să fie date și pe care să nu știu să le rezolv”, spune Rareș Florin Miron.  Planurile sale pentru următorii patru ani sunt legate de Colegiul Național „B.P.Hasdeu”, mai exact de Profilul „Matematică-Informatică intensiv”, pentru că și-ar dori să meargă către facultatea care să îi dezvolte abilitățile la Informatică, fiind conștient că este „un domeniu al viitorului”. La Ziua porților deschise a luat contact cu  activitatea  care se desfășoară în cluburile de robotică de la Hasdeu, lucru care l-a fascinat. De altfel, și în perioada vacanței și-a propus să învețe un limbaj de programare ca să facă un pas în față pentru ceea ce și-a propus să facă la liceu.

Claudiu Panait, absolvent al Școlii Gimnaziale „George Emil Palade” este pasionat de Matematică. Preocuparea sa pentru această știință l-a determinat să meargă și la olimpiadă, dar și la alte concursuri de Matematică. Dar,  din dorința de a se descoperi pe sine și abilitățile pe care le are, și-a verificat cunoștințele și la Olimpiada de Istorie. În ceea ce privește Evaluarea Națională, ne spune, așa cum era de așteptat, că evaluarea la Limba română i s-a părut accesibilă, iar la Matematică i s-a părut ușor. „Mie Matematica mi-a plăcut în V-VIII, de aceea mi s-a părut mai ușor la această materie”, mărturisește Claudiu. La liceu însă nu va merge pe profilul Matematică pentru că planurile sale de viitor sunt legate de Facultatea de Medicină. De aceea,  ne spune Claudiu,  „îmi doresc însă să merg la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, la profilul Științe ale naturii,  și mai departe să mă pregătesc pentru  Facultatea de Medicină, în Capitală”. La liceul pe care dorește să-l urmeze a remarcat deja Media Hasdeu, clubul înființat recent care are un impact foarte mare asupra tinerei generații.

Mara Ștefania Bălăceanu, absolventă a Școlii Gimnaziale „George Emil Palade” a obținut media 10 la Evaluare Națională, un rezultat așteptat, spune ea, pentru că era sigură pe rezolvările din foaia de examen.  Mama Marei mărturisește însă că a fost o perioadă dificilă pentru că a traversat și perioada de covid și că a fost mai dificil decât pentru alte generații. Mara va face parte din clasa de Mate-Info bilingv a Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, pentru că asta își dorește și va putea face această alegere având media maximă. Alegerea are legătură poate și cu faptul că același profil l-a urmat și fratele ei mai mare care acum a trecut în clasa a XII-a.

Mara este însă o adolescentă care s-a înțeles foarte bine cu toate materiile, partea de uman fiindu-i la îndemână mereu, dar întotdeauna a fost bine și la Matematică.

Școala 11 are de asemenea, patru elevi de 10 la Evaluarea Națională: Irina Alexandra Drulea, Andreea Popa, Diana Andreea Șerbănică și Ioana Andreea Vornicița. Vi-i prezentăm în cele ce urmează pe trei dintre aceștia.

Irina Alexandra Drulea, șefă de promoție cu media 10 a Școlii Nr. 11, are foarte multe preocupări, de la fizică, chimie, matematică, română, la preocupări muzicale și sportive. Ceea ce explică cumva faptul că a absolvit cei patru ani de gimnaziu cu media 10. S-a implicat în activități de voluntariat, a participat la concursuri muzicale, iar în prezent, abia eliberată de emoțiile Evaluării Naționale se pregătește în continuare la Fizică, Biologie și Chimie pentru că este calificată la Olimpiada Națională „Științe pentru Juniori” care se va desfășura în luna iulie. A făcut parte și din echipa de robotică a Școlii Nr. 11 și a fost cu această echipă implicată în activități de voluntariat. Una dintre acestea a constat în ecologizarea Parcului Crâng. În ceea ce privește Evaluarea Națională spune că și-a stăpânit emoțiile pentru că au ajutat-o toate participările la competițiile la care a fost.

„Am stăpânit emoțiile pentru că am participat la mai multe concursuri anul acesta. Am învățat într-un fel cum să rămân calmă și să mă pot concetra asupra  tuturor aspectelor . Anul acesta am fost la concursuri de Chimie, la Olimpiadă la Chimie,  și la cea de  Fizică. Acum merg la Olimpiada Națională de Științe pentru Juniori, în luna iulie. Vacanța mea începe în luna august pentru că până atunci voi studia în continuare pentru etapa națională a Olimpiadei Științe pentru Junori, la Biologie, Fizică și chimie. Și, în această vară, voi merge și în tabăra de matematică”, spune Irina. I-au ieșit toate foarte bine pentru că a creat un echilibru între studiu și timpul de recreere. „Am reușit prin multă muncă, dar și prin recreere. În week-end-uri mai jucam tenis, mai mergeam la bunici”. Tot la capitolul recreere trece și preocuparea sa pentru muzică. „Cânt și cu vocea și la pian. Eu la canto; sunt ajutată de profesoara Lucia Dumitrescu și am participat la concursuri și anul trecut și anul acesta la «Primăvara buzoiană». Anul trecut am fost și la «Mihaela Runceanu». Latura artistică este relaxantă. După fiecare concurs când ajung acasă, ori cânt ori pictez”, mai spune Irina. Ea își dorește să meargă mai departe la profilul Științele Naturii, la Colegiul Național „B. P. Hasdeu” , pentru ca ulterior să meargă la Facultatea de Medicină.

Ioana Andreea Vornicița este absolventă cu media 10 a Școlii Nr. 11, a participat la Olimpiada Națională de Fizică și a obținut anul acesta Mențiune a Ministerului Educației și medalie de argint. Anul trecut a participat la  Olimpiada Națională de Fizică  și a luat medalie de argint; anul acesta a mai  participat și la Olimpiada Națională de Matematică. Are nenumărate rezultate foarte bune la multe competiții pe parcursul gimnaziului. Participarea la competiții a ajutat-o și pe ea la Evaluare Națională pentru că a reușit să-și stăpânească emoțiile. „M-am pregătit din timp și m-am pregătit mult; lucrând atât de multe teste și învățând atât de mult, nu mai ai atât de multe emoții pentru că știi că ești pregătit pentru orice situație.  Participările la olimpiade te ajută să nu mai ai atât de multe emoții pentru că te obișnuiești cu atmosfera de concurs, de examen. Am fost la Naționalele de Fizică și de Matematică în acest an. La Fizică am luat o mențiune și o medalie de argint”, spune Ioana Andreea. Ea dorește să meargă la Liceu pe profilul Matematică-Informatică la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”. Este interesată de activitatea cluburilor de robotică de aici pentru că ea deja a făcut  parte dintr-o echipă de robotică la Școala 11. „Am luat locul II pentru proiectul de inovare anul acesta la concursul de robotică ce  a avut loc la Politehnică”, povestește Ioana Andreea Vornicița. A participat cu această echipă de robotică și acțiuni de voluntariat de ecologizare a Parcului Crâng.

Diana Andreea Șerbănică, elevă a Școlii Nr. 11, spune despre Evaluarea Națională că „au fost emoții foarte mari când am intrat în sala de examen. Nu mă așteptam la subiecte ușoare, ci de nivel mediu. Subiectele le-am putut rezolva foarte bine. Am lucrat pe modele de anul trecut, dar și pe modele dinainte de pandemie. Limba română îmi place cel mai mult. Îmi doresc să merg pe Matematică-Informatică la Colegiul Național «B.P. Hasdeu»”. Este pasionată de Limba Română, dar își dorește să meargă la profilul de Matematică-Informatică la liceu, iar dorința ei are legătură cu planul pentru facultate, pentru că vrea să urmeze Facultatea de Arhitectură. Ea a fost atentă și la prezentarea pe care colegiul buzoian a făcut-o la Ziua Porților deschise și i s-au părut interesante cluburile de teatru și de debate. Îi place și Limba română, iar pasiunea pentru creația literară și-a exprimat-o în scris participând la  un concurs literar organizat de Biserica Sfântul Mina, la cel de Crăciun, dar a participat  și anul acesta și anul trecut la Olimpiada de Cultură și Spiritualitate Românească, ajungând la etapa națională. Am făcut voluntariat anul trecut la «Școala de vară» care s-a desfășurat la Școala nr. 11.

Andreea Zamfir, absolventă a Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”, își dorește o carieră în IT. Primul pas a fost făcut. A obținut 10 la Evaluarea națională și este pasionată de matematică. „La examen, după tot efortul depus în toți acești patru ani, nu mi s-a părut nici complicat și nici ușor. Am reușit să mă încadrez în timp cu rezolvările. După media aceasta se vede că efortul meu a avut succes. Aș dori să ajung la Hasdeu pe profil de Mate-info intensiv. Îmi plac matematica și informatica”, mărturisește Andreea. Pentru ea matematica înseamnă o provocare pentru a-și pune mintea la contribuție.  Când va ajunge la liceu își dorește să intre în clubul de robotică, mai ales că atunci când a avut ocazia a mers la liceu și i s-au părut interesante prezentările colegilor mai mari din cluburile de robotică. De la robotică și informatică mai este doar un pas către visul ei: „pe viitor, aș vrea să lucrez în domeniul IT, să merg la Politehnică în Automatică”. Printre hobby-urile sale se numără chitara, care o ajută să se detașeze de stres, îi plac plimbările cu prietenii, joaca pe calculator. În copilărie practica tenis de masă.

Daria Pătrînoiu, absolventă Școlii Gimnaziale „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” se declară fericită pentru rezultatul obținut. „Munca mea din anii de școală s-a evidențiat în acest examen care nu a fost nici greu nici simplu. Sper  ca pe viitor să am parte de clipe plăcute precum a fost acesta din această dimineață”, spune Daria. Experiența sa de participări nenumărate la concursuri sau olimpiade a scutit-o de multe emoții. În acest sens, a participat la olimpiada de matematică mai mult pentru experiență. „Am avut experiență și m-am gândit că emoțiile sunt bune, dar dacă nu le-aș fi putut opri m-ar fi copleșit. Am zis că indiferent de notă totul va fi bine și că a doua zi voi fi tot eu”. Își dorește să meargă la Hasdeu pe profilul Matematică-Informatică bilingv, pentru că întotdeauna i-au plăcut științele. Aici, clubul Media Hasdeu i s-a părut foarte interesant și clubul de robotică, de asemenea. Nu s-a decis asupra facultății la care va merge, în prezent făcându-i cu ochiul atât Arhitectura, cât și Medicina.

Își petrece timpul liber foarte mult prin sport. Merge la karate de când era mică. „Nu m-am oprit din acest sport nici în perioada cu examenul, pentru că mă ajută să mă relaxez și toată tensiunea de la școală dispărea la antrenament”, povestește Daria.  Este înscrisă din clasa I la Afterschool karate și deține centura neagră. „Am fost la multe competiții. În 2018 am fost în Japonia, la competiții internaționale. Am mai fost și în Grecia și Serbia, dar cele din Japonia sunt cele mai importante”, povestește Daria.

Alina Radu este elevă a Școlii Gimnaziale „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” și ne spune că pentru ea „Evaluarea Națională nu a fost dificilă”. Ei îi place Matematica,  de aceea își dorește să meargă mai departe pe profilul Matematică-Informatică – bilingv, la Hasdeu. Politehnica este luată în calcul de Alina în ceea ce privește aprofundarea cunoștințelor de Matematică. Este pasionată și de muzică, pe lângă Matematică. „Cânt la diferite instrumente și cânt și vocal. Am fost la câteva festivaluri”, ne spune Alina.

Carina Jipa este absolventă a Școlii Nr. 7 Buzău, o adolescentă deosebită, spun profesorii ei, o elevă care s-a remarcat în toți anii de școală prin seriozitatea acordată studiului și școlii, a manifestat respect față de  educație și a înțeles că învățătura e cheia succesului! „Educația primită în familie a fost completată de profesorii școlii și rezultatul este pe măsura efortului! Perseverenta și inteligența au ajutat-o să obțină nota 10 și în anii de gimnaziu”, spun cadrele didactice care îi urează succes în continuare.

Articole similare