Cultură

Tradiții de SânPetru de Vară

Astăzi, ca în fiecare an pe 29 iunie, sunt sărbătoriţi Sfinţii Apostoli Petru și Pavel. Această zi, denumită popular „SânPetru de Vară”, este o zi care aduce cu sine o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii. „SânPetru de Vară”, o sărbătoare care are pereche pe „SânPetru de Iarnă”. În popor oamenii spun că Sfântul Petru  îl însoţeşte des pe Dumnezeu în drumurile sale pe pământ şi că ţine Cheile de la poarta Raiului. Este ziua în care se fac târguri şi se dă de pomană pentru morţi.

Se spune că Sfântul Petru guvernează peste ploaie şi căldură, posedă puterea de a arunca grindina peste pământ. În popor se mai spune că în ziua de SânPetru apar licuricii. Cei doi apostoli sunt pomeniţi împreună pentru ca au murit în aceeaşi zi, a anului 67.

Cine a fost Apostolul Petru

Apostolul Petru a fost pescar în Betsaida. Înainte să-l cunoască pe Iisus, purta numele de Simon. Avea un frate, pe Andrei „cel întâi chemat” la slujirea credinţei. Petru  este cel care s-a lepădat de trei ori de Iisus, dar prin căinţă îşi ispăşeşte greşeala şi recapătă, după Învierea Mântuitorului, vrednicia de a fi Apostol. În această calitate propovăduieşte Evanghelia, ajungând până la Roma şi întărind în credinţă pe primii creştini.  A scris cele două Epistole care îi poartă numele în Noul Testament. În anul 67, în vremea Împăratului Nero, a fost răstignit cu capul în jos şi a murit ca un mucenic.

Cine a fost Apostolul Pavel

Apostolul Pavel a fost un om învăţat, rabin. Se numea Saul şi îi prigonea pe cei care mărturiseau credinţa în Iisus. În drum spre cetatea Damascului, a avut o vedenie în urma căreia s-a convertit , devenind un zelos propovăduitor al credinţei în Hristos. A murit și el ca mucenic: i s-a tăiat capul cu sabia în ziua răstignirii lui Petru.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker