Educație

FOTO | Cu ce oferte își atrag liceele din Buzău viitorii elevi

Timp de două zile, vineri și sâmbătă, foaierul Sălii de spectacole „Vladimir Maximilian” a găzduit Târgul Ofertelor Educaționale dedicat elevilor de clasa a VIII-a. Reprezentanții liceelor din județ au organizat standuri prin care au încercat să convingă viitorii absolvenți de gimnaziu să își continue studiile la una dintre specializările lor. Liceul Tehnic a apelat la prezentarea unei imprimante 3D la care vizitatorii își puteau confecționa diferite obiecte, la standul Liceului de Arte „Margareta Sterian”, un elev cânta la chitară, reprezentanții altor licee împărțeau pliante, alții promovau oferta învăță­mântului dual, în cadrul căruia elevii beneficiază de burse în bani și garanția unui loc de muncă, iar alte licee scoteau în evidență specializările lor unice la nivelul județului.

Noutăți în oferta Liceului de Artă
„Și anul acesta suntem pregătiți, ca de fiecare dată, să îi întâmpinăm pe noii elevi, cu o săptămână înainte de înscriere, cu programul de pregătire gratuit, cu foarte multe surprize la nivel de școală, cu mai multe dotări, cu mult suflet și dăruire pentru elevi. Oferta de anul acesta diferă de cea de anul trecut. Aveam mai multe locuri la Teatru și la Muzică, avem, anul acesta, și probă la secția de Teorie muzicală, pentru a deveni profesori. De asemenea, la secția Instrumentală avem mai multe locuri. În total avem 28 de locuri pe fiecare profil. Specializările liceului nostru sunt: Muzică – secție instrumentală, secție teoretică, secție canto, muzică tradițională românească, Arte vizuale – pictură monumentală, pictură șevalet, Textil, Design, Sculptură, Grafică, secția de Teatru – arta actorului și secția de Arhitectură.
Trebuie să scoatem în evidență inserția profilului liceului pentru că foarte mulți dintre absolvenții noștri sunt acum studenți la facultăți cu profilul liceului. Putem vorbi despre o pondere de 75%-80% din absolvenții noștri. De asemenea, ne mândrim cu rezultate foarte bune la concursuri și olimpiade. Avem mai multe premii decât numărul de elevi, un rezultat foarte bun la Bacalaureatul de anul trecut. Ne mai mândrim că avem profesori care au absolvit liceul nostru și s-au întors acum la catedră”, a declarat directorul Liceului de Arte „Margareta Sterian”, Mioara Sângeorzan.

 

Hasdeul, rată de admitere în învățământul superior de stat de 95%
„Oferta educațională a Hasdeului este cea dintotdeauna, aș putea spune. Mergem pe profil real cu 6 clase: 4 de matematică-informatică, dintre care una de bilingv, și 2 de științe ale naturii. Trebuie precizat că de la aceste două clase, aproape 100% dintre absolvenți sunt admiși la Medicină. La profilul umanist avem o clasă de filologie cu specializare bilingvă, o clasă de filologie și două clase de științe sociale, unde regăsim în special absolvenți care se îndreaptă către Drept, SNSPA și facultățile de comunicare.
Cred că un elev ar trebui să aleagă Hasdeul pentru că Hasdeul înseamnă devenire. Ai venit la Hasdeu, știi că trebuie să înveți, știi că ai o țintă. Chiar dacă orizontul de așteptare în momentul admiterii nu va fi satisfăcut 100% pentru că s-ar putea să îți schimbi opțiunea, aici înveți pentru a merge către învățământul superior. Niciodată Hasdeul nu va renunța la ideea care în anii 80 era slogan în Buzău: <Îmi dau copilul la Hasdeu pentru a intra la facultate>.
Trebuie să evidențiem  că elevii noștri, în momentul absolvirii, sunt absolut siguri că vor fi admiși la o facultate, iar când termină facultatea sunt cazuri extrem de rare în care nu își găsesc de muncă. Oriunde se duc, mai ales unde există competiție, elevii noștri sunt învățați să câștige.
Ne mândrim cu un procent de peste 95%, rata de admitere în învățământul superior de stat. De regulă, acolo unde elevii noștri ajung devin lideri. Olimpiadele școlare sunt punctul nostru forte. Și anul acesta avem deja calificați peste 80 de elevi la olimpiadele naționale. La chimie avem deja premii naționale, Eugen Piron s-a calificat în lotul național, Cristian Macovei de clasa a VIII-a a obținut premiul III la olimpiada națională de chimie, iar Cristian Ioniță de clasa a IX-a a obținut mențiune specială și se anunță a fi un elev teribil. Pe lângă olimpiada de chimie mai avem așteptări mari la olimpiadele de limbi străine, la limba germană în special. Mai avem așteptări la olimpiada de istorie, apoi la fizică, unde avem un lot puternic, la olimpiada de limba și literatura română etc”, a declarat directorul Colegiului Hasdeu, Ionel Banu.

 

Colegiul Tehnic, burse de 500 lei, certificat de calificare european și practică la firme din străinătate
„Liceu Tehnic propune pentru anul școlar 2019-2020 o ofertă foarte bogată. Avem cinci clase pentru învățământul liceal tehnologic din toate cele trei profiluri existente – la profilul Servicii avem propuse două clase din domeniul Economic, Tehnician în administrație și Tehnician în activități de poștă. La profilul tehnic avem două clase, una pe domeniul economic, Tehnician mecatronist, iar cealaltă este pe domeniul Electronică-automatizări, Tehnician operator tehnică de calcul. De asemenea, pentru a obișnui elevii cu noua tehnologie pe care noi o utilizăm în timpul orelor de electronică și mecatronică, îl avem alături pe unul dintre profesori care a avenit cu o imprimantă 3D, una din cele trei primite printr-o sponsorizare de la OMV Petrom. Este atracția standului nostru pentru că elevii pot vedea cum se realizează un produs finit cu această imprimantă, diverse obiecte pe care le pot folosi. La profilul Resurse naturale și protecția mediului avem o clasă de tehnicieni ecolog și protecția calității mediului. De asemenea, învățământului profesional i-am acordat anul acesta o importanță deosebită pentru că pe piața forței de muncă buzoiană se caută muncitori bine pregătiți. Am optat, la cererea operatorilor economici, pentru două clase de învățământ profesional dual: o clasă de mecanic auto (jumătate de clasă pe învățământ dual, cealaltă pe învățământ profesional obișnuit), iar în domeniul Gastronomie avem o clasă de bucătari pe învățământ dual. Este o mare oportunitate pentru elevii care vin la această formă de învățământ dual pentru că vor beneficia de o bursă de 250 lei de la Guvern și 250 lei de la operatorii economici. În plus, operatorii economici se vor ocupa strict de pregătirea elevilor. Aceștia merg la stagii de pregătire la firme care le oferă echipament, bonusuri, posibilitatea de a lucra în vacanță. Cu alte cuvinte, îi formează pentru a-i putea angaja după absolvirea celor trei ani de învățământ. Avem deja o cerere mare din partea agenților economici și ne dorim să ne extindem și în alte domenii: electric și mecanic”, a declarat directorul Liceului Tehnic, Adriana Râmniceanu.
Liceul Tehnic se mândrește cu stagiile de pregătire pe care le oferă elevilor la firme din Europa, experiență în baza căreia cursanții se întorc cu certificate de calificare recunoscute în străinătate.
„Suntem primul liceu, care din 2013, pe lângă proiectele europene de tip Comenius și Leonardo, am desfășurat cu parteneri europeni programe europene dedicate pregătirii elevilor în cadrul unor stagii la agenți economici din Spania și Portugalia. Aceste proiecte continuă și elevii beneficiază de finanțare în perioada în care pleacă în străinătate să facă practică, au condiții excelente de cazare și masă. Avem o echipă de proiect coordonată de șase ani de profesorul Harabagiu. În urma acestor stagii de pregătire în străinătate, elevii noștri obțin un certificat de calificare european, care le permite să se angajeze atât în țară cât și în străinătate”, a mai declarat directorul Liceului Tehnic.

 

Colegiul Pedagogic, o tradiție de 180 de ani în formarea viitorilor dascăli
„Pentru anul școlar 2019-2020, Colegiul Pedagogic pune la dispoziție șapte clase: trei cu profil pedagogic – două învățători-educatoare și o clasă puericultor, o clasă matematică-informatică, o clasă de științe sociale și două clase de filologie. Toate aceste profiluri sunt acreditate, profilul pedagogic învățători-educatoare are chiar o vechime de 180 de ani la noi în liceu, iar celelalte profiluri au o vechime de 50, respectiv 30 de ani. Deci, avem profesori care știu cum se face carte pentru fiecare specializare. Invităm elevii să vină la noi pentru că de anul acesta școala noastră a primit titulatura de colegiu, titulatură acordată în baza rezultatelor dobândite de elevi și profesori în decursul a 10 ani. Ne referim la rezultate foarte bune la Evaluarea Națională, în baza cărora ne-am situat pe poziția a II-a în topul realizat la nivelul județului, și la rezultatele la Bacalaureat, care ne-au clasat de asemenea pe locul II. De asemenea, am avut rezultate foarte bune la olimpiadele naționale: ne-am clasat pe locul III la Olimpiada Națională de Pedagogie. Ne putem lăuda și în plan sportiv pentru că echipa noastră de baschet se află în primele șapte la nivel național, iar Corul Armonia s-a calificat la faza națională a olimpiadei. Noi spunem că acoperim toate planurile în ceea ce privește educația copiilor”, a declarat directorul adjunct al Colegiul Pedagogic „Spiru Haret”, Olguța Negoiță.

 

Colegiul Eminescu, singurul liceu buzoian ce oferă diplomă recunoscută în toate țările francofone
„Avem o ofertă bogată și frumoasă ca în fiecare an. Începem cu oferta pentru clasa a V-a: așteptăm boboceii cu o clasă; înscrierile deja au început. La liceu avem nouă clase din care patru sunt la profilul uman, iar restul la profilul real. La uman avem o clasă de filologie, specializare care reprezintă o tradiție pentru liceul nostru, o clasă de bilingv-engleză, foarte căutată pentru că absolvenții noștri merg către facultățile de profil. De asemenea, avem o clasă specială pe care nu o mai are nimeni în Buzău, clasa de bilingv-franceză care oferă absolvenților tipul de Bacalaureat francofon. Acest tip de Bacalaureat le permite elevilor să acceadă către studii de francofonie pentru că diploma obținută este recunoscută în toate țările francofone. Este deci o deschidere extraordinară. În plus, la acest profil există parteneriate tradiționale, de peste 20 de ani, cu licee din Franța, există proiecte bilaterale și avem în lucru un proiect Erasmus cu un liceu din Franța și unul din Italia. Foarte solicitată este clasa de științe socio-umane, care oferă posibilitatea absolvenților de a accede către studii de psihologie. La profilul real vom avea două clase de biochimie și trei clase de matematică-informatică. Dacă la clasele de bilingv se obțin atestate recunoscute internațional, la clasele de mate-info se obțin atestate de competențe digitale. Elevii noștri de la biochimie au deschidere către facultățile de Medicină, Stomatologie, Farmacie. În fiecare an, absolvenții noștri se încadrează la aceste facultăți, atât din țară, cât și din Europa”, a declarat directorul adjunct al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Daniela Albu.

 

Colegiul Economic, certificat de calificare în baza căruia poți profesa și fără facultate
„Colegiul Economic are o veche tradiție pe piața școlară buzoiană. Întotdeauna am pregătit elevii nu doar în funcție de specializările noastre, ci și ca să fie oameni într-o societate viitoare. Când ei pleacă de pe băncile școli, se orientează spre diferite domenii, nu doar spre cel economic. Ne bucurăm când în activitatea economică a orașului, și nu numai, regăsim foști absolvenți. Anul acesta avem șase clase pe domeniul economic, din care, din clasa a X-a, cinci vor urma specializarea Tehnician activități economice, și o clasă pe specializarea Tehnician în administrație. Mai avem două clase pentru Tehnician în comerț și o clasă Tehnician în turism. Elevii noștri primesc un certificat de calificare profesională în baza căruia pot profesa chiar dacă amână sau nu urmează o formă de învățământ superior.
Avem în derulare foarte multe proiecte europene, în baza cărora elevii noștri derulează parteneriate și vizite la școli din alte țări. Ca dovadă, suntem printre cele șapte școli din toată țara care au primit distincția Școală Europeană. Acum avem patru proiecte europene în derulare, care se derulează pe parcursul a doi sau trei ani, și mai urmează și alte proiecte. Asta înseamnă să ai profesori dedicați, să își sacrifice din timpul liber pentru a lucra cu elevii”, a declarat directorul Colegiului Economic, Marioara Lungu.

 

Articole similare