Cultură

FOTO / Academicianul Gherasim Constantinescu, omagiat de Primărie la „Banca de Gene”

Primăria Buzău merge mai departe cu proiectul „Personalități buzoiene de ieri și de azi”, dând tinerei generații modele de urmat. Este un proiect care onorează memoria celor care au marcat istoria locală și nu numai, oferind modele umane valoroase și motivaționale tinerilor noștri.

„Continuăm programul pe care l-am început de aproape opt ani de zile de a prezenta în fiecare lună o mare personalitate a Buzăului, de ieri și de astăzi, care este sursă de inspirație, model de viață de ales pentru tânăra generație”, a spus primarul Constantin Toma.

Cea mai recentă personalitate pe care Primăria a prezentat-o tinerilor drept model este cea a academicianului Gherasim Constantinescu, doctor docent și viticultor, cel care a condus cu succes „Via Experimentală Pietroasele”, actuala Stațiune de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație „Pietroasa”. Acesta a fost desemnat de Primăria Buzău personalitatea lunii iunie 2024. Și a fost prezentat în fața liceenilor buzoieni. Primarul a mărturisit deschis în fața tinerilor că scopul acestui demers cultural și educațional  este de a le aduce în față „modele de oameni care au făcut ceva pentru Buzău, pentru România și foarte mulți dintre ei pentru întreaga omenire”.

Gherasim Constantinescu a fost omagiat de Primăria Buzău împreună cu cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale, evenimentul având loc acasă la instituția de cercetare, în  Parcul Crâng. „Suntem mândri să anunțăm că personalitatea lunii iunie 2024 din amplul proiect <Personalități buzoiene de ieri și de azi> a fost celebrată la BRGV_Buzău, în prezența distinșilor oaspeți, inițiatori și susținători ai proiectului, dl Constantin Toma, primarul municipiului Buzău și dr. Marius-Adrian Nicoară, directorul Institutului European pentru Cercetări Multidisciplinare”, a scris pe pagina de socializare directorul instituției, cercetătorul Costel Vînătoru. Li s-au alăturat elevi ai Liceului „Henri Coandă” din municipiu, specializați în protecția mediului. Ei au asistat la o prezentare captivantă realizată de directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale – Buzău,  cercetător de excepție din horticultura românească, care a evocat cu respect și admirație povestea vieții și carierei remarcabile a academicianului Gherasim Constantinescu.

Cercetătorul Costel Vînătoru  a evidențiat în prezentarea sa nu doar viața și realizările lui Gherasim Constantinescu, ci și activitatea și realizările instituției pe care o conduce, evenimentul fiind o oportunitate unică pentru tinerii participanți de a învăța din exemplele oferite de personalități marcante și de a găsi inspirație în realizările lor. „Iată un moment plin de încărcătură, plin de emoție pentru mine, mai ales că îmi revine sarcina să vorbesc despre o mare personalitate a cercetării, a științei românești, „Gherasim Constantinescu”, a spus cu multă modestie omul de știință Costel Vînătoru. Cercetătorul buzoian a mai prezentat elevilor și ceea ce se întâmplă astăzi aici la Buzău în mijlocul Crângului, adică despre ceea ce este în prezent Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale a Buzăului și a României. „Sprijinim în continuare, prin toate mijloacele, dezvoltarea acestei instituții, pentru că ajută deja și va ajuta enorm la ceea ce înseamnă dezvoltarea Buzăului”, a precizat primarul municipiului Buzău.

Despre Gherasim Constantinescu

Gerasim Constantinescu (1902-1979) este originar din Basarabia, satul Cișmeaua Văruită, Gherasim Constantinescu a avut primul contact cu Buzăul în 1923, ca student, când a făcut practică la Stațiunea Viticolă Pietroasa.

În 1927 a absolvit Şcoala Superioară de Agricultură de la Herăstrău și a continuat studiile la Universitatea din Montpellier, la Staţiunea de Enologie din Nimes şi la pepinierele Richard din Ners-Gard, după cum arată lucrarea „Membrii Academiei Române/1866-2003″ (Ed. Enciclopedică/ Ed. Academiei Române, 2003). El a  obţinut, în 1941, doctoratul în agronomie, specializarea viticultură şi vinificaţie.

Șef al viei experimentale Pietroasele-Buzău a fost în perioada  1929 – 1937, după care a lucrat ca asistent, apoi şef de lucrări la Facultatea de Agronomie din Bucureşti (1937-1945), colaborând şi la Institutul de Cercetări Agronomice. În 1945 a devenit profesor la Facultatea de Agronomie din Timişoara, iar din 1948 a început să predea la Institutul de Agronomie din Capitală. A ocupat  pe rând funcţiile de director al Secţiei de Viticultură din Institutul de Cercetări Agronomice (1949-1959), director ştiinţific al Institutului de Cercetări Hortiviticole (1959-1962) şi director al Institutului de Cercetări pentru Viticultură şi Vinificaţie de la Valea Călugărească (1967-1968).

A fost membru al Academiei Italiene a Viei şi Vinului, al Oficiului Internaţional al Viei şi Vinului, precum şi expert pe lângă Oficiul Internaţional al Viei şi Vinului din Paris. La 2 iulie 1955 a devenit membru corespondent al Academiei Române. Din 21 martie 1963 a fost membru titular al Academiei Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare