ActualitateCultură

Tradiții de „Rusalii”

Sub numele de „Rusalii” se desfăşoară simultan două sărbători creştine: Pogorârea Duhului Sfânt şi Sfânta Treime. Popular, această sărbătoare este însoțită de  un complex de rituri dedicate zânelor, Sânzienele,care au supraviețuit unui cult vechi), precreștin.

Rusaliile reprezintă o sărbătoare a cărei dată se socoteşte după Paşti. Ele sunt sărbătorite, în fiecare an, la 50 zile după Paşte şi la zece zile după sărbătoarea „Înălţarea Domnului”. Sărbătoarea durează trei zile.

„În calendarul ortodox, de la această zi, care poartă şi numele de Duminica Mare, se numără celelalte duminici. În calendar scrie: prima duminică după Rusalii, a doua, a treia…. Atenţie, anul se sfârşeşte şi în cel care urmează găsim a nu ştiu câta duminică după Rusalii. Care Rusalii? Cele din anul precedent. A doua zi de Rusalii coincide cu sărbătorirea Sfintei Treimi. Cu Marţea Rusaliilor, sărbătoarea se încheie”, este consemnat în lucrarea „Ghidul sărbătorilor românești”, de Irina Nicolau, citată de Muzeul Național al Țăranului Român.

De Rusalii, oamenii pun la icoană frunze de nuc pe care le aduc de la biserică, care se adaugă celor de salcie, pe care le-au adus ,de  asemenea, de la biserică de la  sărbtoarea de „Florii” , dar și busuioc și flori de la Sânziene.

 

Articole similare