Economic

Câte coșuri cu alimente au pierdut buzoienii pe drum în ultimii trei ani

Arina NAN
student practicant

În ciuda creșterii salariilor, puterea de cumpărare a sutei de lei a scăzut semnificativ în multe capitale de județ din România. Un studiu realizat de HotNews.ro a relevat că, în timp ce salariile au crescut considerabil în ultimii trei ani, prețurile alimentelor de bază au urcat și ele, diminuându-și capacitatea de achiziție în raport cu veniturile. Luând ca exemplu Capitala, în 2021, un bucureștean își putea permite zece coșuri alimentare medii a câte o sută de lei din salariul net, dar în 2024, deși salariul a crescut, poate cumpăra doar 6,5 coșuri similare. Acest trend este întâlnit și în mai multe capitale de județ din țară.

În funcție de raportul dintre creșterea prețurilor și creșterea salariilor, unele capitale de județ au avut de suferit mai mult decât altele. Giurgiu ocupă primul loc în acest trist clasament, unde locuitorii pot cumpăra cu peste patru coșuri de consum mai puțin față de acum trei ani. Urmează Alexandria, Craiova și Brăila, toate cu o pierdere semnificativă în puterea de cumpărare. Pe de altă parte, Constanța și Satu Mare se numără printre orașele care au înregistrat cea mai mică pierdere în puterea de cumpărare a sutei de lei, cu un singur coș alimentar pierdut în ultimii trei ani.

Analiza realizată a evidențiat și variațiile regionale, printre care se află și județul Buzău. Puterea economică în județul Buzău este un aspect deosebit de important, având impact direct asupra vieții locuitorilor.  Așa că, buzoienii în 2024 cumpără cu două coșuri mai puțin decât în anul 2021, când își permiteau să achiziționeze zece coșuri. Putem să vorbim de o scumpire semnificativă a coșului de alimente înregistrat în Buzău, care este urmat de Vaslui, Slatina și Brăila, în timp ce creșterea salariilor a fost mai accentuată în Târgoviște, Baia Mare și Sibiu.

Articole similare