Opinii

Fermierii locali lăsați fără sprijin de Guvernul PNL. Cu ce soluții venim noi?

Romeo LUNGU

Secretar executiv al PSD Buzău

Sectorul agricol din Ro­mânia a suferit foarte mult în 2020, fiind lovit din două mari direcții, o dată de pandemia de COVID-19 și lockdown-ul din martie, apoi de efectele secetei prelungite. Fermierii și asociațiile de profil spun că toate ramurile agricole au fost afectate, iar ei încă mai așteaptă să primească soluții din partea guvernanților. Grav este că, în loc să fie sprijiniți de stat prin diverse scheme de finanțare, Guvernul a găsit oportună în această perioadă chiar în­chiderea piețelor acoperite. Acești oameni au fost lăsați în voia sorții, fără soluții de salvare a afacerilor lor, fără să li se dea prea multe detalii despre motivele acestei decizii și mai ales, fără să se stabilească o strategie clară pentru revenirea lor în circuitul economic.

Noi, Partidul Social Democrat, propunem programe de consolidare a producției autoh­tone pentru ca fermierii români să beneficieze de venituri stabile. Mai ales în astfel de condiții, situația fermierilor români ar trebui să devină o prioritate pentru Guvern. Astfel, ca urmare a discuțiilor dintre specialiștii PSD și asociațiile agricole din țară, propunem un program de  consolidare a producției autohtone care să includă:

  • Sprijin pentru finanțarea creditelor constând în acordarea unei subvenții de până la 80% pentru dobânda la creditele luate pentru achiziția de terenuri agricole și subvenții de până la 90% pentru dobânda la creditele luate pentru creșterea spațiilor protejate. 50 milioane de euro pe an este suma care ar urma să fie alocată pentru acest program.
  • Un program național pentru produsele ecologice și tradiționale. Prin implementarea lui, agricultura ecologică și produsele tradiționale ar urma să beneficieze de o atenție deosebită din partea statului, cu două mari avantaje: fermierii locali ar fi încurajați să cultive într-un astfel de regim, iar românii ar avea acces la produse de calitate. Bugetul estimat de noi pentru implementarea unui asemenea program s-ar ridica la 10 milioane de euro.
  • Susținerea crescătorilor de animale care livrează la abatoarele românești. Și producătorii din domeniul zoo­tehniei ar trebui să fie încurajați prin programe de sprijin. Astfel, PSD propune 50 de milioane de lei pentru proiecte de sprijinire a crescătorilor de animale care să livreze în abatoare produse cu o greutate minimă specifică.
  • Înființarea de ferme de reproducție în zootehnie. Ajutoarele de stat pentru înființarea unor ferme de reproducție pentru porci, păsări, vite sau oi ar trebui să reprezinte o prioritate pentru orice guvern, iar finanțările ar putea fi obținute atât din bugetul național, cât și din fonduri europene. Considerăm că un buget de 500 de milioane de euro ar putea fi un prim pas pentru implementarea cu succes a unui asemenea program național, care ar da un restart zootehniei din România.

Le spunem hotărât celor care se află acum la putere că fermierii români au nevoie de susținere din partea statului. Agricultura românească are un potențial enorm pe care ar trebui să ne bazăm multe dintre programele de repornire a economiei.

După o perioadă atât de grea în care au fost lăsați să se descurce fiecare cum au putut, după măsuri aberante de genul celei de închidere a piețelor acoperite și a târgurilor, este neapărat necesar ca producătorii și fermierii din agricultură și zootehnie să fie sprijiniți și încurajați să-și continue afacerile, și nu să le închidă.

Un comentariu

  1. Toată lumea știe că în mult prea socialista Europă, dacă nu încasezi subvențiile nu exiști în agricultură. Chestiunea e simplă: neamțul ia X EUR/ha, asta înseamnă că produsele lui sunt mai ieftine decât ale celui care nu încasează nimic. Dacă neamțul e mai ieftin, înseamnă că tu ai muncit de pomană.
    Pe plaiurile mioritice, în domeniul roșiilor, avem turcii și spaniolii. Ambele țări bagă la chimicale în roșii de ți se strepezesc dinții când îi înfigi în „fructul apetisant”. Aproape că-ți sare smalțul de pe ei! Dar lumea cumpără. Deh: ălea turcești X lei, ălea românești dublu. Culmea e că plasticul turcesc, în ciuda dumpingului, îndestulează și producătorul (care are infinit mai multe zile însorite, deci cultivă mai ieftin) și transportatorul și, atenție!, o întreagă mafie a legumelor în România, care lasă bănuțul-gheață la fiecare nivel.
    „Ticălosul” de Dragnea a înțeles rapid că fluxurile ilegale de roșii turcești scot bani nefiscalizați din țară. Și-atunci a inventat „Programul Tomata”, un program simplu și eficient. Le dai producătorilor autohtoni 3000 EUR/1000 m.p. cultivați în solar/seră și brusc îi faci competitivi în fața turcilor. De banii respectivi oamenii și-au ridicat solarii, și-au luat centrale pentru a încălzi incintele și astfel au devenit, peste noapte, rentabili. A apărut o clasă nouă de antreprenori agricoli, oameni care s-au întors în țară pentru că acei 3000 EUR făceau diferența.
    Șmecheria e cât se poate de simplă. Subvenția se dă din bani europeni. Însă, chiar dacă s-ar da cu bani de la stat, tot rentabil ar fi. Și-o să vă spun de ce: pentru a încasa subvenția, țăranul trebuie să facă dovada producției de minim 3 T/1000 mp. Aceste trei tone sunt astfel fiscalizate. Și chiar dacă n-ar fi, tot ar fi OK deoarece banii de pe întregul lanț rămân în România formând un interesant lanț de multiplicare (inputuri, mână de lucru, distribuitori, vânzători ș.a.m.d.).
    Este evident că Dragnea era un ticălos, doar a mușcat teribil din mafia legumelor. Dacă am fi ținut-o tot așa unde s-ar fi ajuns? La fiscalizarea producției și a comerțului cu legume? Doamne ferește! Bine c-a fost băgat la pușcărie înainte de a înțelege și românii că pot trăi bine pe propriile picioare.
    Hai să vedem acum ce-au făcut bravii liberali. Dacă vă închipuiți că pentru omorârea producătorului român s-au limitat la închiderea piețelor, sunteți naivi. Atacă la baionetă de la bază. Prima victimă e „Programul Tomata” pentru care, peste noapte, nu se mai găsesc bani. Ca să vezi! La fel cum nu s-au mai găsit bani pentru „Start-Up Nation”. Ca să nu iasă scandal – deh, sunt alegeri – au anunțat că s-a depășit bugetul și că, în loc de 3000 EUR se vor da … 2200 EUR. Adică din start i-ai rupt p-ăia cu 25%. E acea mică diferență care face ca producția autohtonă să nu mai fie atât de rentabilă și, ușor, ușor să se aleagă praful.
    Subvenția asta vedem dacă s-o da. Momentan ei o mai întind cu iluzia până la alegeri, iar după aceea Dumnezeu cu mila. Dacă mă întrebați pe mine, nu se va da nimic. Și chiar dacă s-o da, la anul sigur producătorii nu vor mai vedea niciun sfanț. Că așa-i cu liberalii: mai bine fură cot la cot cu mafioții patentați decât să construiască ceva solid. Iar Dragnea, se știe, „la pușcărie!”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker