Economic

Ecogen Energy, la licitație

După ce a produs ani la rând energie termică pentru multe apartamente, școli, grădinițe și aproape toate instituțiile publice din Buzău, însă la prețuri de lux, producătorul de energie termică urmează să fie scos la vânzare în doar câteva zile.

Sfârșitul acestei companii a început în luna mai a anului 2019, când societatea a intrat în insolvență printr-o hotărâre a Adunării Generale a Acționarilor, dat fiind că Ecogen adunase multe datorii, mai exact facturi neplătite în valoare de apro – ximativ 10 milioane de lei către furnizorul de gaze, Engie.

Decizia insolvenței Ecogen a fost primită greu de către buzoienii care încă erau racordați la sistemul centra- lizat de încălzire al orașului, dar și de Primărie, deoarece Regia Autonomă Municipală s-a văzut în postura de a nu mai putea asigura apă caldă și căldură pentru mii de abonați și unități de învățământ. De altfel, elevii și propietarii de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire au fost nevoiți să stea în frig câteva săptămâni. În urmă­torul sezon rece, respectiv în iarna 2019-2020, Regia Autonomă Municipală a fost nevoită să repună în funcțiune un alt cazan pentru a asigura căldură și apă caldă buzoienilor.

La trei ani de la intrarea în insolvență și, ulterior, în fa- liment, Ecogen este scoasă la vânzare. Licitația va avea loc pe 16 iunie și se caută un investitor care să preia societatea în întregime. În cazul în care nu se va găsi un investitor care să ofere suma pe măsura investițiilor, se va trece la următoarea etapă, iar Ecogen va fi vândută pe grupe de echipamente sau alte părți din unitate.

Interesată de această societate s-a arătat compania GSP Power SRL, înființată anul trecut și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu. Cu toate că inițial s-a supus la vot negocierea directă cu GSP Po- wer, ulterior s-a decis ca bunurile să fie valorificate prin licitație publică.

Administratorul Ecogen Energy spune că investitorul care va prelua societatea din Buzău, cel mai probabil va continua în același domeniu de activitate: ,,Piața de energie termică din Buzău este desființată, însă investitorul care va prelua unitatea poate continua pe linia sistemelor de valorificare, de producere a energiei din combustibil regenerabil sau, este acum o nouă tehnologie, un gaz amestecat cu hidrogen, pentru utilizarea în aceleași echipamente existente, ur­mând să mai monteze câteva capacități pentru producerea energiei electrice. Există o infrastructură construită acolo a cărei valoare este de trei-patru ori mai mare decât va- loarea de piață, piață care este căzută în prezent. Valoarea echipamentelor, a infrastructurii de acolo, este o valoare de luat în seamă, care a și trezit interes”.

În plus, sunt și creditori care așteaptă să își recupereze banii de la Ecogen Energy, societate care a intrat în faliment în 2019. ,,Cele mai mari datorii:1,2 milioane de euro către Alpha Bank, ultima rată din creditul pentru investiții, la gaze 1,1 milioane, la Finanțe sunt sume derizorii. Cam atât” , declară directorul Vasile Munteniță.

În prezent, doar 4.200 de locuitori din municipiul Buzău mai sunt racordați la rețeaua publică de termoficare, dar numărul acestora este într-o continuă scădere, motiv pentru care autoritățile locale sunt în căutarea celei mai bune soluții pentru încălzirea locuințelor celor încă branșați la sistemul centralizat. Cu toate acestea, directorul societății responsabile de asigurarea apei calde și căldurii din oraș, RAM Termo Verde, Dorin Lețea, a declarat că în această vară va avea loc o reorganizare a sistemului, pentru că nu este rentabil, chiar dacă ultimele modificări au fost făcute toamna trecută. Mai exact, vor fi debranșați forța­t sute de buzoieni, pentru că societatea nu le va mai putea asigura agent termic, motivul fiind acela că într-un bloc au rămas foarte puțini abonați, iar transportul ener­giei termice va fi foarte scump. Vestea bună este că în iarna 2020-2021 nu va fi mărit prețul gigacaloriei, acesta fiind aproximativ 300 de lei.

Un comentariu

  1. Pentru împrospătarea memoriei: Fabrica de zahar Buzău, fostă a buzoienilor și a poporului român, a fost vândută cu 4 milioane de dolari către firma austriacă Agrana Zucher împreună cu CET Buzău care reprezenta 11% din total active. Deci CET a fost vândută cu 400.000 dolari. După 1 an, Primăria Buzău(acționar unic al RAM) a cumpărat CET de la Agrana cu 1, 7 milioane de dolari, pentru care a contractat un împrumut de la Banca Țiriac de 25 miliarde lei cu o dobândă de 17 miliarde lei!!! Apoi Primăria condusă de același primar a dat CET gratis pentru înființarea ECOGEN cu motivația că această nouă entitate va furniza agent termic gratis întrucât apa caldă urma să fie un reziduu de la producerea de energie electrică. Urma ca RAM să adauge un preț mic pentru distribuție și buzoienii să huzurească cu căldura ieftină din co-generare. Rezultatul final îl știți: gigacaloria ajunseseră la preț dublu față de București deși era subvenționată de Primărie dar și din fonduri guvernamentale. Acum CET devenit Agrana, devenit Ecogen, devine ceo deveni. Iar foștii proprietari dezmoșteniți de propria lașitate privesc ca simpli spectatori la tranzacționarea proprietății lor de către așa zișii băieți deștepți, și se miră ca unii se pricopsesc iar ei sărăcesc și tremură iarna. Culcă-te, române!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker