Actualitate

Cum a fost oprită o adopție mascată convenită de o buzoiancă cu o familie din Cernavodă

Au încercat o cale mai scurtă și mai sigură, au crezut ei, pentru a avea un copil, însă șmecheria putea să-i coste libertatea. Este cazul unui cuplu din Cernavodă care a fost la un pas să devină părinții unui copil născut la Buzău.

S-a întâmplat în vara lui 2019, după ce familia în cauză a auzit că o femeie din satul Căldărăști, orașul Pogoanele, mamă a cinci copii, urma să-și lase cel de-al șaselea prunc, ce urma să se nască, într-un centru de plasament. Buzoianca este necăsătorită, iar copilul ce avea să vină pe lume fusese rezultatul unei relații pasagere din cursul anului 2018. Neavând cum să-l crească, femeia, în vârstă de 42 de ani, a decis să-l lase în grija statului.

În cursul lunii aprilie, cei doi soți din Cernavodă au aflat de existența și de intențiile femeii, așa că au contactat-o și i-au propus să le dea copilul pe care urma să-l nască; pentru aceasta, viitoarea mamă urma să declare că nou-născutul este al ei și al bărbatului. Buzoianca a acceptat propunerea, însă nu există dovezi clare dacă a primit și vreo sumă de bani în schimbul înțelegerii.

Pe 26 mai 2019, buzoianca a născut la Maternitatea Buzău o fetiță, unitatea me­dicală eliberând certificatul   constatator al noul-născutului având menționate doar datele mamei, fără a fi completate și datele de identificare ale tatălui. În baza înțelegerii prealabile, în sco­pul ca filiația față de tată a copilului să fie atribuită bărbatului din Cernavodă, acesta, împreună cu mama copilului, au declarat, în fals, ofițerului de stare civilă din cadrul Primăriei municipiului Buzău, la data de 3 iunie 2019, că micuța s-a născut urmare a relației dintre cei doi. Astfel că în certificatul de naștere al copilului a fost înscris în dreptul tatălui numele bărbatului din Cernavodă, aceeași stare de fapt fiind înscrisă și în evidențele informatizate ale Direcției pentru Evidența Persoa­nelor și Administrarea Baze­lor de Date.

De precizat este că, potrivit Codului Civil, declarațiile făcute de bărbat în fața ofițerului de stare civilă servesc la producerea unei consecințe juridice – res­pectiv la stabilirea filiației. „Astfel, conform prevede­rilor art. 408 al.1 din C. Civ., <filiația față de tatăl din afara căsătoriei se stabilește prin recunoaștere sau prin hotărâre judecătorească, după caz>, art. 415 al. 2 din C. Civ. stipulează <copilul conceput și născut în afara căsătoriei poate fi recunoscut de către tatăl său>, recunoaștere ce poate fi făcută și prin <declarație la serviciul de stare civilă>, art. 416 al.1 C. Civ.”, precizează instanța.

Ulterior comiterii faptei, micuța a rămas în grija soților din Cernavodă, la domiciliul acestora, iar în toamna anului 2019 soții au solicitat Tribunalului Buzău încuviințarea adopției minorei, însă instanța de judecată a sesizat DGASPC, cu privire la situația de fapt; în consecință, la rândul lor, reprezentanții DGASPC Buzău au sesizat organele de cercetare penală.

La sfârșitul anului trecut, femeia din Căldărăști și bărbatul din Cernavodă au fost trimiși în judecată pentru fals în declarații, însă Judecătoria Pogoanele a dispus o pedeapsă blândă în cazul lor, respectiv de 5.000 lei amendă penală, repre­zentând 200 de zile amendă în cuantum de 25 lei /zi amendă pentru bărbatul care este operator la Centrala Nucleară Cernavodă, și de 2.000 de lei amendă pentru buzoiancă, reprezentând un număr de 200 de zile amendă în cuantum de 10 lei, corespunzător unei zile amendă. De asemenea, instanța a dispus desființarea declarației prin care bărba­tul și-a asumat paternitatea copilului, dar și certificatul de naștere al fetiței. Decizia nu este definitivă, dar este greu de crezut că va fi atacată de părți.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker