marți, 22 septembrie 2020

„E slab de tot prefectul”

S-a trezit prefectul Dimian! Vorbind, nu cumva să credeți altceva. Nu știm cine i-a tulburat reveria, cert este că domnia-sa a constatat ceea ce toți buzoienii cu capul pe umeri constataseră de mult: că în județul nostru nu se res­pectă restricțiile impuse de criza sanitară. Astfel că cel-mai-cel din Casa Albă a decis că este momentul să ia taurul de corne și să burzuluiască la organele de control și să le ceară eficiență și intransigență.

Probabil, prefectul Leonard Dimian se aștepta ca o asemenea intervenție să fie urmată de un ropot de aplauze, de urale și ovații la vederea înțelepciunii izvorâte din luarea sa de poziție de sâmbătă, când i-a chemat la raport pe cei care trec nepăsători pe lângă cei care se joacă cu propria sănătate și cu cea a semenilor lor.

Vă spun sincer, l-aș fi aplaudat fără rezerve pe prefect, dar dacă s-ar fi trezit din visare acum vreo trei luni și ar fi cerut aceeași intransigență din partea organelor competente în preajma sărăbătorilor pascale, când numai cine nu a vrut nu a încălcat rigorile stării de urgență. Dar acesta este un subiect pe care l-am mai atins în interiorul acestei rubrici, așa că nu voi mai insista.

De 30 de ani, Buzăul nu prea a avut noroc de prefecți. Vreo doi dintre ei nu au înțeles că a fi reprezentantul guvernului în teritoriu nu te transformă în vechil. Alți doi slujesc patria în stabilimente speciale pentru infractori. Încă vreo doi s-a afundat în partide de buzunar, în speranța că acestea le vor reda strălucirea de altădată. Însă prefectul Dimian este un caz aparte.

Când a ajuns la Casa Albă, a crezut că misiunea sa va fi doar aceea pe care a primit-o de la stăpânii săi politici: să vegheze la aplicarea după vrerea acestora a legilor funciare. După ce și-a dat examenul competenței vizitând zi de zi, timp de vreo săptămână, „hălile” pline cu cadavre carbonizate de animale, a fost lovit în plex de criza sanitară, moment în care a intrat parcă în hibernare. Nu a văzut și nu a auzit că onor organele de control nu își fac datoria. Că aplică legea cam tot așa cum o aplicau „pe timp de pace”, intransigenți cu „pulimea” și îngăduitori cu mărimile zilei sau cu băieți de serviciile cărora au nevoie. S-a mai trezit, pentru vreo două zile, pentru o scurtă răfuială politică. Până sâmbătă, când a crezut că face un bici care va și trozni…

Nu cred că nu s-a găsit cineva în anturajul prefectului Dimian care să-l tragă de mânecă și să-i spună că în județul Buzău restricțiile impuse de criza sanitară au fost făcute doar pentru a fi încălcate. Dar, vorba lui Nenea Iancu: „E slab de tot prefectul, îi spui de două ori o istorie și tot nu prițepe…”.

P.S.: La ora închiderii ediției, aflăm că domnul prefect a decis că nu este oportună limitarea programului la terasele din județul Buzău. În schimb, capul Casei Albe obligă băncile să monteze dispensere cu dezinfectant la bancomate. Așa că rămâne cum am stabilit…

1 COMENTARIU

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!