Educație

Directorii şcolilor din Buzău, aşteptaţi cu propriile soluţii pe lângă scenariile prezentate de Iohannis

• „Când au văzut că alte ţări au deschis şcolile, au intrat în panică şi au venit cu atâtea scenarii. Nimeni nu îşi asumă răspunderea. Este o cârpeală”, declară Ion Dobre, liderul SîP Buzău

Şcoala va începe pe 14 septembrie, iar la Buzău, dincolo de cele trei scenarii făcute public de preşedintele Iohannis, directorilor li s-a cerut să vină cu propriile variante.

Depăşind principiile de bază ale strategiei Ministerului Educaţiei, lucrurile nu stau deloc bine. Profesorii spun că nu vor putea face faţă învăţământului hibrid, că învăţământul online este unul superficial şi că elevii nu au suficiente tablete, iar învăţământul clasic, cu toţi elevii în clase, nu respectă condiţiile de protecţie. De cealaltă parte, potrivit unui studiu prezentat de Antena1, 33% dintre părinţi nu sunt de acord să îşi lase copiii la şcoală din luna septembrie, de teama coronavirusului.

Reamintim că, miercuri, Ministerul Educaţiei a propus trei scenarii ce pot fi aplicate în funcţie de specificul fiecărei localităţi, ţinând cont de numărul de cazuri noi de coronavirus din ultimele 14 zile la mia de locuitori.

  • Scenariul verde este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. Într-un astfel de scenariu, toţi elevii vor merge la şcoală.
  • Scenariul galben presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-IV, dar şi elevii din anii terminali. Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.
  • Scenariul roşu, considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online.

Ce se întâmplă la Buzău?

„Miercuri, înainte ca preşedintele să iasă cu declaraţii, directorii şcolilor din Buzău au fost chemaţi la o şedinţă de către Inspectoratul Şcolar. Pe lângă cele trei scenarii stabilite de Ministerul Educaţiei, directorilor buzoieni li s-a cerut să vină cu propriile soluţii pentru zilele următoare, soluţii care vor fi luate în calcul pentru o posibilă aprobare. Este un lucru bun, pentru că numărul de cazuri noi de coronavirus din ultimele 14 zile la mia de locuitori se va calcula în fiecare localitate în parte, nu la nivel de judeţ. La Buzău am avut raportate miercuri 35 de cazuri noi, municipiul Buzău având aproximativ 120.000 de locuitori, iar judeţul 500.000. Mai trebuie luat în calcul că dacă cele trei scenarii enunţate de Iohannis vor fi publicate sub forma unui ordin, atunci nu se va mai putea alege o altă variantă pe care un director o consideră oportună pentru şcoala sa. Atunci va trebui să respectăm cu toţii ordinul ceea ce va fi foarte complicat”, a declarat, pentru OPINIA, Ion Dobre, ­li­derul Sindicatului Învăţă­mântului Preuniversitar (SÎP) Buzău.

Fiecărui director buzoian i s-a cerut să ia legătura cu diriginţii şi să prezinte oglinda claselor (dimensiunea, numărul de elevi etc), plus soluţiile pe care le văd potrivite.

Mai este aproape o lună până la începerea noului an şcolar şi, deocamdată nimeni nu ştie sigur dacă elevii se vor întoarce toţi în clase, dacă se va opta exclusiv pe învăţământ online sau se va merge pentru aşa-numitul învăţământ hibrid (elevi vor veni prin rotaţie, câte jumătate de clasă, urmând să facă schimb cu cealaltă jumătate de clasă la una sau două săptămâni).

„Dacă vrem să ne facem că facem şcoală, merge”

Potrivit liderului celui mai mare sindicat din învăţământul buzoian, există o singură soluţie bună, dar pentru a putea fi pusă în practică este nevoie urgentă de intervenţia Primăriei Buzău.

„Învăţământul hibrid este imposibil dacă se vrea să se facă şcoală şi nu joacă. Dacă vrem să ne facem că facem şcoală, merge. În primul rând, nimeni nu poate să garanteze că cei 15 elevi care ne privesc de acasă, online, în timp ce le predăm celorlalţi 15 colegi ai lor, sunt atenţi şi învaţă ceva. În plus, profesorii nu au fost formaţi pentru asemenea învăţământ. Nu mai vorbim de învăţământ exclusiv online. Au dat un ordin în legătură cu dotarea cu 250.000 de tablete. Ce să faci cu 250.000 de tablete? Dacă ai trei copiii? Sunt şi profesori care au trei ­copiii şi nu le ajung laptopurile în casă, dar familiile sărace cu mai mulţi copii? În ceea ce priveşte învăţământul clasic, cu toţi elevii în bănci, avem şcoli care au încadrări maxime şi peste maxim: Şcoala 15, Şcoala 1, Şcoala 11, Şcoala 7, Şcoala 16. Nu pot sta elevii atât de înghe­suiţi”, a declarat Ion Dobre.

Singura soluţie: spaţii suplimentare şi profesori plătiţi cu ora

În astfel de situaţii, în care o şcoală este supraaglomerată, liderul SÎP Buzău spune că ar trebui să se meargă pe găsirea unor spaţii suplimentare şi la plata profesorilor cu ora.

„Ne-am grăbit să închidem şcoli şi uite că acum nu avem suficient spaţiu. Cred că singura soluţie este ca Primăria să găsească în municipiu spaţii suplimentare cât mai repede. Clasele cu 30 de elevi vor fi împărţite, iar o parte dintre elevi vor fi mutaţi în spaţiile aceste suplimentare, unde vor preda aceeaşi profesori, de la altă oră. În felul acesta se poate merge pe plata cu ora a acestor profesori care vor face muncă suplimentară. Eu cred că aceasta este singura soluţie bună în munici­piul Buzău”, a mai declarat Ion Dobre.

Liderul profesorilor buzoieni crede că Ministerul Educaţiei a amânat prea mult adoptarea unei strategii referitoare la des­chiderea şcolilor şi acum ne-am trezit în al doi­sprezecelea ceas cu un proiect făcut pe genunchi.

„Au tot aşteptat să vadă ce se întâmplă la nivel internaţional şi s-au trezit că majoritatea ţărilor deschid şcolile şi cheamă copiii în clase. Se fuge de o decizie clară, de răspundere şi când am văzut că alte ţări au deschis, am intrat în panică. Aşa am ajuns în situaţia asta cu atâtea scenarii. Nimeni nu îşi asumă răspunderea. Este o cârpeală”, a mai declarat, pentru OPINIA, Ion Dobre.

Un comentariu

  1. Buna ziua! Vi se pare corect ca o asemenea decizie sa fie lasata in spatele directorilor? Si daca o scoala are 900 de elei si va gasi spatii sa tii cate un singur elev in cate o sala de clasa, roscul de a lua COVID 19 este la fel de mare daca ai avea o clasa cu 30 de copiii….pentru ca intr-un fel sau altul profesorii ajung in fata tuturor copiilor indiferent de cum ar fi impartiti acestia! Toata lumea este constienta ca imunizarea de turma, rapida, cu un numar de victime poate mai mare decat in cazul izolarii este pretul pe care aceasta generatie trebuie sa il plateasca pe intreg mapamondul!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker