duminică, 20 septembrie 2020

Cum a scăpat pe moment Primăria de o piatră de moară lăsată de Boşcodeală în Palatul Comunal

Victorie de etapă a Primăriei Buzău în disputa cu Alpha Bank, care pretinde ca municipalitatea să-i achite nu mai puțin de 1,15 milioane euro, reprezentând contravaloarea a două bilete la ordin girate în mandatul fostului primar Constantin Boşcodeală în favoarea fostului furnizor de apă caldă şi căldură, Ecogen Energy, care se află în insolvenţă şi refuză să le plătească. Primarul Constantin Toma susține că suma în cauză nu cade în sarcina municipalităţii, respectiv a bugetului local – dat fiind că Boşcodeală a avalizat respectivele ordine de plată „pe persoană fizică”, res­pectiv fără a avea în spate o hotărâre de consiliu local în acest sens -, motiv pentru care a atacat în instanță procedura de executare silită demarată de bancă împotriva Primăriei.

Miercuri, un complet al Judecătoriei Buzău a decis să suspende procedura de executare silită până la judecarea pe fond a cauzei, al cărei prim termen a fost fixat pe 21 octombrie. „Admite cererea având ca obiect <suspendare executare silită>. Dispune suspendarea executării silite pornite la cererea creditoarei Alpha Bank România S.A. împotriva debitoarei Primăria Municipiului Buzău – Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Buzău, în cadrul dosarului de executare silită înregistrat la B.E.J. Popescu Silviu Andrei sub nr. 86/2020, până la soluţionarea cauzei înregistrate la Judecătoria Buzău sub nr. 8620/200/2020, având ca obiect <contestaţie la executare>. Prezenta încheiere se va comunica de îndată executorului judecătoresc, conform art. 719 alin 8 din Codul de procedură civilă. Stabileşte termen pentru soluţionarea contestaţiei la executare: 21.10.2020, ora 11.00, cu citare părţi. Cu drept de apel în termen de 5 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Buzău sub sancţiunea nulităţii”, se arată în soluția pe scurt publicată pe portalul instanțelor.

Despre afacerile urât mirositoare derulate de municipalitatea buzoiană în jurul sistemului centra­lizat de furnizare a apei calde şi a căldurii în timpul mandatelor fostului primar Boşcodeală, OPINIA a scris în numeroase rânduri, atrăgând atenţia că, la un moment dat, buba se va sparge. Iată că, după mai bine de patru ani de când justiţia certifica titulatura de infractor cu acte în ­re­gu­lă pentru Constantin Boşcodeală, iar acesta dispărea atât din fotoliul de primar, cât şi din cel de preşedinte al organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, a venit momentul decontului ingineriilor financiare din Primăria Buzău de până în 2016.

La o conferinţă de presă pe care a organizat-o pe 27 mai, primarul Constantin Toma spunea că municipa­litatea nu este dispusă să achite băncii suma respectivă, dat fiind că avalizarea biletelor la ordin către bancă a fost făcută ilegal. ,,Noi nici nu am găsit aceste documente în Primărie. A trebuit să le cerem la bancă pentru a le putea vedea”, a precizat primarul. Mai mult, spune Toma, un proces prin care Primăria a contestat obligaţia de plată se află pe rolul instanţelor de judecată, care vor decide dacă municipalitatea e obligată să achite această sumă.

Acţiunea de chemare în judecată a băncii pe care municipalitatea a formulat-o poate reprezenta, fără îndoială, o mină de aur pentru organele statului în măsură să ancheteze faptele de corupţie, întrucât indică cu precizie întreaga încrengătură prin care bugetul local a fost căpuşat ani de-a rândul prin sistemul centralizat de furnizare a apei calde şi căldurii, precum şi suveica prin care sume colosale au fost mutate dintr-o firmă în alta, printr-o reţetă aplicată cu succes de oameni din Ecogen şi  din Regia Autonomă Municipală care au falimentat şi sistemul similar din municipiul Brăila.

Primarul Toma mai spunea că, de altfel, modul în care creditul Ecogen a fost garantat cu bilete la ordin avalizate de Primăria Buzău face deja obiectul unei cercetări a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce o plângere penală depusă împotriva sa a fost clasată de procurorul Alexandra Carmen Lăncrănjan, cea care a instrumentat dosa­rul care a adus la condamnarea şi încarcerarea fostului lider naţional al PSD, Liviu Dragnea.

loading...
error: Content is protected !!