luni, 25 mai 2020

De ce este necesară reformarea Jandarmeriei

Am trăit să vedem și asta: un goriloi îmbrăcat în uniformă de jandarm intră într-o sală de clasă plină cu elevi aflați în așteptarea unei probe de bacalaureat și pune la punct un adolescent. Nu, nu-i arată obrazul, nu îi face observați, ci îl bate. Aceasta s-a întâmplat în anul de grație 2019, într-un liceu din Giurgiul lui Nicolae Bădălău. Cum care Bădălău? Cel care urinează pe Diaspora pe ritmuri de manea.

Am ajuns aici pentru că…

… vertebratelor în uniformă de jandarm le-a fost ­ino­culată ideea că sunt parte dintr-un mare serviciu secret, capabil să înlocuiască Serviciul de Protecție și Pază;

… după aproape un an de la mitingul din 10 august, nimeni nu a dat seamă în fața legii pentru ceea ce s-a întâmplat acolo;

… te pricepi să cazi artistic și te alegi cu un rând de sâni upgradați;

… pentru că, în timp ce un polițist dotat cu o armă din 1970 toamna era împușcat mortal de un infractor urmărit general, madam se­cretară de la Interne dispunea dotarea Jandarmeriei cu arme ultimul răcnet;

… și pentru că, în general, aceeași madamă nu vrea să demisioneze ,,pentru greșelile altora”, deci insistă să rămână pe funcție și, ca urmare, își protejează copilul de suflet, respectiv hoardele în uniformă bleu-jandarm.

Drept pentru care nu mai întrevăd altă cale pe care ar putea-o urma această instituție, Jandarmeria, decât cea a reformării radicale, prin desființare. Urmată de o reconstrucție pe baze sănătoase, care, în mod obli­gatoriu, ar trebui să țină cont de câteva elemente.

Primul ar fi îndepărtarea celor care au lucrat într-o structură militară înainte de 1989 – câți vor mai fi la această oră -, știind că baza Jandarmeriei a fost pusă folosind oameni reciclați din fosta Securitate. Odată cu ei, ar trebui să plece cel puțin zece generații de inși instruiți și formați de primii. Odată cu ei, toată adunătura intrată în Jandarmerie “la apelul bocancilor”, fără niciun fel de școală de specialitate, selectați doar pentru cefele groase, mușchii și mintea cât mai puțină. Nu este de neglijat nici promovarea celor cu școală în specialitatea armei, oameni în măsură să scape de dictonul “Ordinul nu se discută, se execută” și să treacă prin filtrul rațiunii, al legii și al regulamentelor militare ordinele pe care le primesc, mai ales în situații delicate precum cea din 10 august 2018. Și, în rest, numai de bine!

Uitasem, prima condiție în acest proces de reformare ar fi aceea ca secretara de la Interne să fie ajutată rapid să-și regăsească prima iubire: Școala nr. 3 din Videle!

3 COMENTARII

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!