Politic

Cum se desfășoară campania liberalilor de strângere a semnăturilor pentru testarea legumelor

Pe fondul scandalului din urmă cu câteva luni, când trei legumicultori din Glodeanu Sărat au fost prinși că foloseau substanțe chimice la coacerea legumelor, senatorul liberal de Buzău Vlad Pufu a lansat o petiție online prin care să strângă semnături pentru a determina autoritățile locale să testeze legumele și fructele, așa încât oamenii să știe exact ce consumă. La nivel local însă, Primăria Buzău nu a fost foarte receptivă, iar primarul Constantin Toma a transmis că există deja două instituții în ale căror atribuții intră testarea respectivă: Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Autoritatea Națională Fitosanitară.

Petiția online lansată la începutul lunii mai strânsese aproape 300 de semnături, iar două luni mai târziu nu pare că a prins prea mult la public, pentru că în prezent figurează cu puțin peste 350 de semnături.

În schimb, liberalii buzoieni au schimbat strategia și au decis să meargă pe teren, amplasând corturi în preajma piețelor și în alte zone din oraș, pentru a strânge semnături de la buzoieni. Nu a fost făcut public numărul de semnături strânse până acum, însă Vlad Pufu, inițiatorul campaniei, dă de înțeles că oamenii sunt receptivi, iar demersului său i s-au alăturat inclusiv producători independenți.

„Astăzi (17 iulie, n.red.) am avut bucuria ca printre cei care au semnat să se afle și producători independenți de legume și fructe, care, la fel ca noi toți, își doresc o piață sigură și sănătoasă. Ei au înțeles că demersul nostru este în egală măsură benefic pentru consumatori și pentru producătorii care respectă normele de siguranță alimentară. O nouă zi în care mulți buzoieni au semnat. Le mulțumesc tuturor că, deși a fost foarte cald, s-au oprit pentru 5 minute să ne susțină inițiativa!”, a transmis senatorul Pufu, pe pagina sa de Facebook.

Protecția Consumatorilor a retras de pe piață aparatele de testare a legumelor. Nu erau acreditate

La începutul acestei luni, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că va dispune retragerea de pe piață a aparatelor care analizează nivelul de nitrați și nitriți din legume și fructe. Președintele instituției, Horia Constantinescu, a precizat că nu există o acreditare a acestor aparate și nu au fost făcute teste care să susțină caracteristicile acestora. Șeful ANPC a declarat, referitor la aparatele de acest gen găsite până acum pe piață, că unul este fabricat în Rusia, iar celălalt în China, iar dacă ar fi fost omologate, cu siguranță ar fi făcut parte din dotarea instituțiilor de control în acest domeniu.

„Am dispus o acțiune de control cu privire la aparatele ce se pretind a putea constata prezența și cantitatea nitraților, nitriților și a altor substanțe de același gen în legume și fructe. Acestea nu au niciun fel de acreditare și nici nu răspund niciunei exigențe de calibrare. Cele identificate pe piață până la acest moment sunt unul fabricat în Rusia și celălalt în China, iar răspunsul distribuitorilor la întrebarea adresată dacă au sau nu vreo variantă de testare acreditată răspunsul a fost unanim nu. Vom dispune retragerea de pe piață a acestor jucării care au născut controverse și panică în rândul populației. Dacă ar fi fost acreditate, omologate, testate și calibrate pentru aceste analize, cu siguranță fiecare dintre autorități, inclusiv a noastră, ar fi avut în dotare din dorința de a proteja cetățenii”, a declarat Horia Constantinescu, citat de ziare.com.

În legătură cu aparatul Ecotester Soeks, șeful ANPC a mai spus că s-a constatat că acesta este conceput atât pentru analiza expresă a fructelor, legumelor și cărnii proaspete pentru nitriți, cât și pentru evaluarea nivelului de radioactivitate a produselor și detectarea obiectelor, alimentelor sau materialelor de construcție contaminate cu elemente radioactive, deci este „bun la toate”. „În condițiile în care nu există nicio acreditare a vânzătorului, a aparatului, nu există nicio analiză de laborator din care să rezulte caracteristicile acestuia, nu există nicio etalonare legală în sensul celor specificate, nu există teste efectuate pentru a susține legal caracteristicile lui, se poate concluziona că operatorul economic practică o acțiune înșelătoare prin vânzarea lui. Astfel, se încalcă prevederile Legii 363/2007, art. 6(1), lit. b și se sancționează cu 20.000 lei. S-a dispus măsura de încetare de punere pe piață a produsului”, a mai transmis Horia Constantinescu.

Articole similare