Politic

Ciolacu: În acest moment, intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700 de lei

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat marţi la Braşov, unde a avut loc o şedinţă de Guvern, că Executivul are intenţia clară ca salariul minim să crească la 3.700 de lei: „Haideţi mai întâi să avem întâlnirea cu partenerii sociali, atât cu sindicatele, cât şi cu patronatele şi, ca de fiecare dată, vom veni şi vă vom informa”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat ce se va întâmpla începând cu luna iulie, atunci când expiră facilitatea celor 200 lei din salariul minim scutiţi de taxe şi dacă această măsură va fi prelungită.

Şeful Executivului a mai fost întrebat dacă există posibilitatea ca salariul minim să crească din toamnă şi nu în luna iulie. „În acest moment, intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700”, a spus Ciolacu.

El a anunțat că săptămâna aceasta începe discuţiile cu partenerii sociali legal de majorarea salariilor şi impozitarea pe muncă. El a arătat că, întrucât doreşte să nu aibă cu colegii liberali prea multe discuţii, mai ales în această perioadă, nu se va veni cu o impozitare progresivă pe salariu, ci se vor da deduceri pentru cei cu venituri mici. Ciolacu a menţionat că nu vrea să ia în acest moment decizii emoţionale şi să distrugă tot echilibrul macroeconomic.

„Nu doresc să fac acest lucru cum au făcut alţii, să luăm nişte decizii pe colţul mesei, pe care pe urmă le plătim prin creşterea inflaţiei (…) şi pe urmă să reaşezăm lucrurile într-o normalitate. Nu poţi să plăteşti aceeaşi impozitare când ai salariul minim pe economie şi când ai peste 20.000 de lei. Atunci, ca să nu am cu colegii liberali prea multe discuţii, mai ales că în această perioadă să nu se vină cu o impozitare progresivă pe salariu; în schimb se vor da deduceri pentru cei cu venituri mai mici, pentru sănătate, educaţie”, a subliniat Ciolacu.

„Deciziile acestea eu nu le iau sub emoţie. Categoric, în impozitarea muncii în România, mai ales pentru cei cu venituri mici – şi aici încadrăm aproape o treime dintre români – trebuie să intervenim, printr-o măsură imediată, având o perspectivă şi pe noua lege a salarizării, dar şi printr-o măsură care dezvoltă şi alte servicii şi economia României devine mai dinamică”, a mai spus premierul, care a precizat că „României îi trebuie un plan”: „Indiferent de culoarea politică, chiar dacă avem o coaliţie, cu toţii suntem membri ai Guvernului, nu suntem pesedişti sau penelişti, trebuie să avem o abordare echilibrată, în ceea ce priveşte viitorul dumneavoastră. Eu emoţional, să iau decizii în acest moment şi să distrug tot echilibrul macroeconomic, nu am să fac”, a ţinut să precizeze Ciolacu.

Articole similare