Educație

FOTO | Cum au ajuns opt elevi din Grecia să viziteze Buzăul o săptămână

La Buzău au avut loc zilele acestea activități în cadrul proiectului „Our green habits ”, desfășurat de Colegiul Economic, activități  care au răspuns cuvintelor cheie: sustenabilitate, tradiții, ICT și antreprenoriat. Este vorba despre un proiect derulat de Colegiul Economic Buzău în parteneriat cu 3° Gymnasio Kalamatas/ Kalamata/ Grecia. În tot acest timp, zece elevi români au fost gazde pentru opt elevi din Grecia, care au fost însoțiți de doi profesori. Elevii care au participat la proiect sunt Alexandra Grama, Ștefania Moraru, Cristina Oprea, Bianca Sava, Sebastian Botea, Theodor Lupu, Ciprian Anghel, Raul Niță și Abdullah Kayabasi. Au însoțit musafirii pe perioada mobilității cadrele didactice Diana Stancu, Camelia Pavel, Cornelia Șerban.

Vizită în Ținutul Buzăului

Prima zi a debutat cu o excursie a elevilor și profesorilor în Ținutul Buzăului, regiunea Colți-Aluniș. Vizita a debutat la GeoGate Ținutul Buzăului, în localitatea Sătuc. Centrul de vizitare GeoGate din comuna Berca reprezintă poarta de intrare în Geoparc și are ca rol promovarea patrimoniului natural și cultural al Ținutului. GeoGate combină stilul de comunicare tradițional bazat pe interpretare cu realitatea virtuală și augmentată. Elevii și profesorii au ascultat povești despre Ținutul Buzăului și au vizitat principalele obiective cu ajutorul realității augmentate.

Au continuat cu vizitarea Aluniș ART Center și a atracțiilor turistice din zonă: biserica și așezările rupestre.

Prânzul a fost luat la un Punct Gastronomic Local situate în satul Colți, Casa Militaru. Meniul a fost unul tradițional, cu produse din gospodăria gazdelor. Elevii au pus întrebări cu privire la acest nou concept și la ce implică el din punct de vedere antreprenorial.

O vizită la Muzeul Chihlimbarului de la Colți a încheiat prima zi de proiect.

Întâlnire cu viceprimarul Oana Matache

O întâlnire la școală a elevilor și profesorilor Colegiului Economic participanți în prima mobilitate, în Kalamata, cu cei opt elevi și doi profesori veniți de la școala parteneră a dat startul activităților din cea de-a doua zi a întâlnirii.

După depănarea amintirilor din săptămâna petrecută în Grecia, elevii au participat alături de profesorii coordonatori la o întâlnire cu viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache. Au urmărit prezentarea „Buzaul-oras circular”, susținută de Anca Fotin, consilier. Apoi au vizitat singura școală circulară din Buzău și din România, Școala Gimnazială nr.11. A urmat un City Bound, un joc de cunoaștere a orașului Buzău.

Ziua s-a încheiat cu o vizită a vilei Albatros din Ansamblul „Marghiloman”, aflată în parcul cu același nume. Au aflat despre istoria locului si au vizitat apoi parcul. Toate discuțiile purtate în această zi au fost despre obiceiurile verzi ale comunității buzoiene.

Vizită la Banca de gene a României de la Buzău și discuții cu reprezentanții RER

Ziua a debutat cu o întâlnire la școală a elevilor si profesorilor implicati în proiect cu reprezentanta RER Buzău, Denisa Hâncu, care a sustinut o prezentare despre reciclarea selectivă și importanța ei.

A urmat vizitarea Statiei de epurare a apei.

Elevii și profesorii au revenit la scoală pentru a participa la competiția „Sustainable business ideas”. Idei valoroase, apreciate de juriu au fost puse in valoare de un numar impresionant de echipe.

După prânz, grupul de elevi si profesori au vizitat Banca de gene, singura de acest fel din România.

Întâlnire cu producătorii de produse autohtone pe traseul traseul Vernești, Nișcov, Valea Sălciilor, Haleș, Ciolanu

În următoarea zi,  participanții la proiect au pornit pe traseul Vernești, Nișcov, Valea Sălciilor, Haleș, Ciolanu. Prima vizită pe care au făcut-o a fost la Ferma bio Tudor. Cei 19 elevi români și greci participanți în cadrul proiectului Erasmus+ au avut șansa de a vedea în fabrică fiecare pas din procesul de producție al unuia dintre cele mai îndrăgite, tradiționale preparate românești, zacusca. Echipați corespunzător, au avut acces în laborator, în depozit, au văzut camere frigorifice și felul în care se ambalează și etichetează produsele deja renumite pe piata din Buzău și Râmnicu Sărat.Unele dintre magazinele de desfacere deja cunoscute sunt Triton și Universal Le Big. Cu o calitate pe măsură, zacusca, siropurile de fructe, murăturile, gemurile și dulceața sunt cele mai bune alegeri pentru cei care doresc să consume produse bio conservate după rețetele bunicilor și străbunicilor noștri, doar cu ulei, apa, sare, boabe de piper si foi de dafin, fără aditivi.

În continuare, elevii șiprofesorii s-au întâlnit la Valea Sălciilor cu inițiatorii Casei Timpului, o fostă școală din comună transformată cu ajutorul oficialităților și a tuturor locuitorilor celor 11 sate într-un loc magic, ce poate fi considerat o adevărată punte între generații. Tinerii, mai ales, pot vedea pentru prima dată unele obiecte vechi, recondiționate cu ajutorul studenților la arhitectura și a unor îndrumători sufletiști, scrisori îngălbenite se timp dar care pot impresiona cu ușurință, lucruri din gospodăriile tradiționale, ii, covoare și alte țesături de peste 200 de ani vechime, ustensile folosite la tâmplărie pe vremuri, de către fierar etc. Nostalgia este un sentiment care își face simțită prezența inevitabil când pășești pe ușa clădirii, iar gazdele sunt extrem de ospitaliere și încântate de faptul că elevii  au curiozitatea vie, interesul pentru trecut. Acestea  mărturisesc totodată că amenajarea este în curs, în plan existând și o șezătoare pe viitor, o minibibliotecă având cărți vechi donate de localnici, un loc special în spate pentru tinerii care vor să călătorească în timp și să poată participa la ateliere de olărit sau practicarea altor meserii, alături de o băutură calda în ceainaria-cafeneaua ce va completa în anii ce vor urma această locație inedită.

Nu în ultimul rând, elevii au reușit să bifeze pe hartă încă un antreprenor ce poate fi menționat ca fiind un activ promotor al mișcării slow-food în județul Buzău, Răzvan Ioan Lavric, și restaurantul La Motoare de la Haleș. Aici au fost serviți cu produse tradiționale locale preparate din materii prime bio procurate din ferma proprie, au fost provocați să își facă propria pizza în bucătăria localului alaturi de un pizzar iscusit, să fie răsfățați cu o plăcintă de mere făcută de mama proprietarului și să respire aerul curat din zonă.

Finalul zilei le-a adus un pic de liniște la unele dintre cele mai cunoscute obiective turistice din zona, Mănăstirea Ciolanu și Tabăra de Sculptura de la Măgura, cel din urmă fiind un spatiu preferat de artiștii maturi dar si in devenire care vin aici să facă practica. Tinerii „s-au împrietenit cu unul dintre monumente”, reușind să-i dea viață pentru o clipă printr-un joc în aer liber.

Ultima zi a activităților din această etapă a proiectului  a început cu organizarea Târgului de haine vintage. După cum se știe industria confecțiilor este una din cele mai poluante. De aceea, elevii, au venit cu ideea organizării unui astfel de târg, pentru un ”schimb” de haine constructiv, o reașezare a garderobei. Târgul s-a bucurat de un real succes în rândul elevilor români și greci.

A urmat o prezentare realizată de elevii clasei IX F despre importanța albinelor pentru întreaga planetă: „Bees, protectors of humanity and gardians of the planet”. Elevii și profesorii au aflat lucruri noi despre viața albinelor, importanța lor și nu în ultimul rând au degustat produse apicole.

A urmat o excursie la Vulcanii Noroioși, cel mai vizitat obiectiv turistic al județului nostru. Și prânzul ” La Roșu” cu produse locale, în mare parte producție a gazdelor nostre.

„Odată întorși în oraș, am evaluat săptămâna petrecută împreună atât on line cu ajutorul unui chestionar cât și cu ajutorul unei hărți mentale. Și participanții au fost recompensați cu certificate și documente Europass. Amintirile sunt multe, frumoase și cu siguranță toți vom fi puțin triști mâine, la plecare”, spun organizatorii.

 

 

Articole similare