Cultură

Tradiții în Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Ziua de joi din Săptămâna Mare, cunoscută drept Joia Mare, este ziua în care a avut loc Cina cea de Taină la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtășanii (Euharistia). Aceasta este seara în care se amintește credincioșilor de patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă pentru smerenie, Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor, odată cu prinderea Domnului Iisus Hristos de către farisei.

,,După ce le-a spălat picioarele şi Şi-a luat hainele, S-a aşezat iar la masa şi le-a zis: Înţelegeţi ce v-am făcut Eu? Voi Mă numiţi pe Mine: Învăţătorul şi Domnul, şi bine ziceţi, căci sunt. Deci, daca Eu, Domnul şi Învăţătorul, v-am spălat vouă picioarele, şi voi sunteţi datori ca sa spălaţi picioarele unii altora; Că v-am dat vouă pilda, ca precum v-am făcut Eu vouă, să faceţi şi voi.” ( Ioan, 13,12-15)

În această seară, în biserici are loc slujba celor 12 Evanghelii și este scoasă Sfânta Cruce în naosul bisericii – în mijlocul bisericii -, după ce este citită Evanghelia a V-a, atunci când preotul zice: „Astăzi S-a spânzurat pe lemn Cel Ce a întins pământul pe ape”, se arată pe crestinortodox.ro. Sfânta Cruce stă în mijlocul bisericii până vineri, când este pusă în Sfântul Altar.

În popor, Joia Mare se mai numește Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimărița. Joimărița sau Joimărica este un personaj întâlnit doar în mitologia românească. În majoritatea gospodăriilor, Joia Mare este ziua dedicată copturilor pascale și înroșirii ouălor, simbol al Sărbătorii Sfintelor Paști. Se spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică niciodată.

Joia Mare mai este și ultima zi din Postul Mare în care se fac slujbe pentru sufletul morților. Se crede că în noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morților se întorc la vechile lor locuințe, unde rămân până în sâmbăta dinainte de Rusalii.

Articole similare