Economic

Cum au ajuns buzoienii să dea băuturile alcoolice pe ciocolată

Prețurile în continuă creștere din ultimii doi ani ne-au afectat puterea de cumpărare, iar consumul de alimente a scăzut consistent. De exemplu, consumul de dulceață și gem a avut cel mai mare recul în Muntenia și Moldova, iar consumul de ciocolată și ouă a avut cele mai mari scăderi în București, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică, citate de HotNews.

Dacă în urmă cu câțiva ani nu exista aliment pe care buzoienii să nu își permită să-l cumpere, în prezent lucrurile au luat o altă întorsătură. Există buzoieni care de la carnea de vită au preferat „să se mute” la cea de pui, pentru că este mai ieftină. Cât despre coșul de cumpărături, acesta s-a micșorat considerabil. Față de primul trimestru din 2021, când a început creșterea semnificativă a prețurilor, în primăvara acestui an consumul s-a schimbat consistent.

De exemplu, în Muntenia, zonă din care face parte și județul Buzău, a scăzut foarte mult consumul de dulceață și gem, variația consumului fiind undeva la 44,83 la sută, arată statisticile. În tot acest timp, aceleași produse au avut cea mai mare creștere în Dobrogea. În Muntenia a mai scăzut consumul de lapte; comparativ cu anul 2021, scăderea e de 17,15 la sută. Un litru de lapte ajunsese și să depășească 5 lei în supermarket, iar după aplicarea măsurii dispuse de premierul Marcel Ciolacu, de a plafona adaosul comercial la alimentele de bază, acum laptele mai poate fi cumpărat și cu 3 lei.

De asemenea, în Muntenia a scăzut și consumul băuturilor alcoolice, dar și cel al pâinii, tot din cauza inflației. Pe de altă parte, în zona Munteniei a început să crească consumul de ciocolată. În schimbul băuturilor alcoolice, muntenii au început să consume mai multă apă și suc, fiind înregistrată o creștere de 4,48 la sută. Ouă, cartofi, ulei, orez, toate aceste alimente sunt acum nelipsite din coșul persoanelor care locuiesc în Muntenia.

Articole similare