Cultură

FOTO / Care sunt concluziile proiectului european „Tele-Encounters: Beyond the Human”

După trei ani de activități care au îmbinat teatrul, robotica, animația digitală, inteligența artificială, sociologia și filosofia, Proiectul european „Tele-Encounters: Beyond the Human”, inițiat și coordonat de de regizoarea teatru Marina Hanganu,  s-a încheiat cu succes. „Tele-Encounters: Beyond the Human” este un proiect cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene în perioada 1 septembrie 2020 – 31 august 2023. Consorțiul de implementare a fost format din Teatrul „George Ciprian” din Buzău, în calitate de lider de proiect, cooperativa culturală „Industria Scenica” din Milano (Italia) și Universitatea Catolică „San Antonio” din Murcia (Spania).

„<Tele-Encounters: Beyond the Human.ș a fost o continuare a proiectului <Tele-Encounters> (2017-2019), cofinanțat tot prin programul Europa Creativă și finalizat cu succes în 2019. Ambele proiecte au sondat tema migrației prin interviuri cu emigranți și familii rămase acasă, cercetare sociologică ce a stat la baza rezultatelor artistice.  Primul proiect s-a axat pe relația dintre părinții plecați la muncă în străinătate și copiii rămași acasă, al doilea proiect a analizat relația dintre emigranți și părinții lor vârstnici din România. <Tele-Encounters: Beyond the Human> a mers dincolo de om, având ca obiectiv transversal explorarea rolului roboților sociali ca potențiali companioni pentru persoanele vârstnice în contextul emigrării rudelor apropiate. Toate activitățile au avut o dimensiune prospectivă atât prin imaginarea viitorului probabil, cât și prin integrarea Internetului, a roboților și a Inteligenței Artificiale ca elemente structurale în artă. Producția artistică a fost însoțită de cercetare interdisciplinară”, transmite regizoarea teatru Marina Hanganu.

Mariana Hanganu

Principalele rezultate ale proiectului coordonat de regizoarea Marina Hanganu sunt în primul rând 26 de interviuri aprofundate cu emigranți români și părinți vârstnici rămași acasă, analizate într-un studiu sociologic disponibil în cartea proiectului. În al doilea rând, cele șase ateliere de creație/sesiuni de brainstorming pentru copii și adulți din România, Spania și Italia. Acestea au fost coordonate de o echipă interdisciplinară formată din regizori de teatru, artiști specializați în modelare și animație 3D, experți în robotică și informatică și filosofi specializați în etica tehnologiei. Au rezultat peste 90 de personaje-roboți, reunite în trei broșuri similare unor „bestiare” cu roboți. La acestea se adaugă website-ul Imaginary Robots, cu  șase personaje virtuale care reprezintă roboți. Personajele sunt modele 3D inspirate de creațiile participanților la ateliere. Platforma nu mai este activă online, dar varianta ei arhivată va putea fi descărcată în curând de pe site-ul proiectului. Roboții virtuali puteau comunica verbal și în scris cu utilizatorii online folosind algoritmul generativ de inteligență artificială conversațională GPT-3 (predecesorul modelelor disponibile prin interfața ChatGPT). De asemenea, personajele proiectau un răspuns (aparent) emoțional rudimentar, prin intermediul unor animații adecvate textului generat.

Și nu în ultimul rând, spectacolul de teatru telematic transnațional 2032 SMART-FAMILY, care s-a jucat simultan în România și Italia, cu actori și public în ambele spații. Actorii din cele două țări interacționau în timp real prin videoconferință pe Internet, redată pe ecrane mari de proiecție. Unul dintre personaje a fost un robot construit special, acționat prin telecontrol de actrița Smaranda Găbudeanu. Spectacolul a avut zece reprezentații și a fost vizionat de peste 1.600 de buzoieni. În noiembrie 2022, spectacolul a fost selecționat în Festivalul Național de Teatru (România) și în Milano Digital Week (Italia). Filmarea integrală este disponibilă pe YouTube.

Au mai fost realizate în cadrul proiectului două cursuri online (webinare) dedicate teatrului telematic, cu participare internațională, două ateliere de teatru telematic pentru studenți de la Universitatea Națională de Teatru și Film I.L. Caragiale București și Civica Scuola di Teatro Paolo Grassi din Milano, două ateliere de teatru telematic pentru artiști tineri din România și Italia, precum  și două ateliere de jurnalism și un atelier de film documentar pentru adolescenți din Buzău; participanții au documentat audio-video principalele activități ale proiectului.

Proiectul a fost însoțit de conferințe și simpozioane și amintim aici Simpozionul internațional Beyond the Human: Theatre, Robots and Social Realities, organizat în parteneriat cu UNATC „I.L. Caragiale” și conferințele de diseminare organizate de parteneri în mediul academic și profesional.

Toate experiențele acestui proiect împreună cu concluziile sunt cuprinse într-un volum științific. Este vorba despre volumul științific „Beyond the Human: Theatre, Robots and Social Realities”, care a apărut la Editura Universitaria, Craiova, care cuprinde, explică autoarea, „studiile originale realizate în proiect despre teatrul telematic, migrație, percepția asupra roboților sociali și interacțiunea dintre om și Inteligența Artificială”.

Toate rezultatele proiectului pot fi consultate gratuit pe website-ul proiectului, https://tele-encounters-beyond.eu/ (vezi și broșura de rezultate disponibilă online). Buzoienii sunt invitați să vizionați online și filmul documentar al proiectului, realizat de regizoarea de film Armine Vosganian.

Filmul este subtitrat în română și în engleză – selectați limba folosind setările din YouTube (rotița din dreapta butonului „CC”). Butonul „CC” activează subtitrarea.

Partenerilor  asociați ai proiectului  – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, Colegiul Național „B.P. Hasdeu” din Buzău, Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” din Buzău și Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău – le sunt adresate mulțumiri pentru că, împreună au organizat conferințe, ateliere și prezentări dedicate roboților și Inteligenței Artificiale. „Le suntem recunoscători tuturor participanților la activitățile noastre”, transmit reprezentanții teatrului buzoian

Articole similare