Politic

Ciolacu, la Buzău: „Alegerile din 9 iunie vor fi despre administrație, nu despre dușmani din desene animate”

Premierul Marcel Ciolacu s-a aflat, miercuri, la Buzău, alături de europarlamentarul Mihai Tudose, de ministrul Fondurilor Europene Adrian Câciu şi de secretarul general al PSD Paul Stănescu. Pe tot parcursul vizitei, el a fost însoțit de preşedintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, de primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, și de senatorul PSD Lucian Romaşcanu, candidatul social-democraților la şefia Consiliului Județean la alegerile din 9 iunie.

Vizita a început la noua Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, care urmează să fie inaugurată în această vară după o investiţie de peste 35 milioane de lei, din care 70 la sută este contribuţia Consiliului Judetean.

La conferința de presă organizată în cursul după-amiezei, senatorul Lucian Romașcanu a subliniat că social-democrații buzoieni vin în fața electoratului cu realizări și cu programe:La Buzău avem investiţii multe şi, pentru că avem şi alegeri europarlamentare şi suntem în preajma sărbătorii Europei, trebuie să spunem că Europa este importantă pentru România şi România este importantă pentru Europa (…) Trebuie să vorbim despre faptul că în judeţul Buzău au fost atrase 1,8 miliarde de euro în opt ani de zile, din care aproape un miliard reprezintă fondurile europene. Este important să transmitem că apartenenţa României la Uniunea Europeană şi NATO sunt cheile dezvoltării României, este important să facem şi campania pentru alegerile locale, pentru că trebuie să venim cu programe în faţa celor care vor alege”, a spus candidatul PSD Buzău la funcția de președinte al Consiliului Județean.

Toma: „Ne-am propus să devenim cel mai verde oraş din România”

La rândul său, primarul Constantin Toma, care candidează pentru al treilea mandat la Palatul Comunal, a precizat că Buzăul a atras peste 400 milioane euro în ultimii patru ani: „Buzăul se dezvoltă cu fonduri europene, Buzăul, în ultimii patru ani a reuşit să atragă 403 milioane de euro, sunt investiţii foarte importante, care se văd cu ochiul liber, suntem în licitaţii pentru vreo 300 de milioane de euro în aceste momente, ceea ce este un lucru extraordinar. Avem o viziune de dezvoltare a acestui oraş – Buzău oraş magnet – până în 2030. Vrem ca Buzăul să obţină atractivitate astfel încât să devină unul dintre cele mai importante şi mai bune oraşe pentru locuit din România. Investim pe toate cele patru domenii – economie, educaţie, social şi cultural -, propunându-ne să fim foarte competitivi, pentru că, până la urmă, suntem într-o competiţie cu celelalte oraşe din România, pentru că toate oraşele se bat pentru aceleaşi lucruri: mai mulţi locuitori şi mai buni, mai mulţi investitori şi mai buni, de ce nu?. Buzăul încearcă să vină cu proiecte inovative, multe dintre ele unicat la nivel naţional. Dacă vorbim de economie, Buzăul, ca prim obiectiv, are trecerea la economia circulară, ca centru naţional, şi vorbesc despre un deziderat realizabil, cel puţin prin prezenţa celui mai mare reciclator din Europa, Grupul Green, ne-am propus să avem o educaţie înaltă şi prin conceptul de economie circulară am realizat prima şcoală circulară din România, este vorba despre Şcoala 11, luată ca model pentru tot ce a însemnat investiţiile în Şcoala Verde. Pe educaţie suntem primul oraş din România care a introdus în sistemul public clasele de inspiraţie finlandeză, şi am ajuns deja la 7.000 de copii încadraţi într-un astfel de sistem, de asemenea, suntem foarte mândri de proiectul <Buzăul citeşte>: fiecare copil primeşte gratuit patru cărţi de citit, alese foarte atent de profesorii de limba română, un jurnal de lectură şi un concurs la sfârşitul anului. Ne-am propus să devenim cel mai verde oraş din România, iar în acest sens pot spune că fondurile europene ne ajută din plin. Depunem acum un proiect pentru înfiinţarea a peste 80 de hectare de pădure, în apropierea râului Buzău, am reuşit să transferăm Crângul în patrimoniul public al oraşului şi-l vom transforma, tot printr-un proiect european, în cea mai mare pădure parc din Uniunea Europeană – la această oră cea mai mare pădure parc se află în Germania, dar noi, la finalul proiectului, vom depăşi acea locaţie cu câteva hectare în plus – 192 ha cu peste 200 de hectare cât va avea Pădurea Parcul Crâng! Tot prin transfer, de data acesta de la Ministerul Agriculturii, am preluat Canalul Iazul Morilor, pe care vom continua să-l amenajăm, astfel că vom putea deveni şi un important oraş albastru, cu lacuri şi luciu de apă. Legat de Cultură, în 2021 am reuşit să obţinem titlul de cel mai bun brand de oraş din Europa”, a spus primarul Constantin Toma.

Neagu: „Nu ne-am propus decât un singur lucru: să fim în slujba cetăţeanului”

Președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, este convins că administrațiile care vor veni în urma alegerilor din iunie vor transforma municipiul și județul în comunități europene: „Salut colegii candidaţi, inclusiv pe cei europarlamentari, îi urez bun venit prim ministrului, pentru că a venit acasă. Noi nu ne-am propus decât un singur lucru: să fim în slujba cetăţeanului. Indiferent cât de îndestulătoare ar fi bugetele noastre naţionale, nu ar fi acoperitoare pentru proiectele pe care noi, administraţia judeţeană şi cele municipale şi cele din teritoriu le avem în derulare. Sunt încrezător că şi în viitorul mandat administraţia judeţeană şi cele municipale vor face în aşa fel încât Buzăul să devină un oraş şi un judeţ european, un oraş şi un judeţ în care oamenii, într-adevăr, să-şi desfăşoare traiul zilnic în condiţii decente”, a precizat Neagu.

Tudose: „Jos pălăria pentru colegii de la Buzău!”

Europarlamentarul Mihai Tudose, care deschide lista Alianței PSD-PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European, și-a „scos pălăria” în fața colegilor social-democrați buzoieni: „Voi vorbi ca brăilean despre ce înseamnă Buzăul pentru zonă, ce au omis să spună antevorbitorii, dar sunt convins că domnul prim-ministru va puncta, sunt proiecte pentru dezvoltare comună, Buzăul cu zonele învecinate. Aici mă refer la eforturile administraţiilor locale din Buzău şi Brăila pentru a determina construirea drumului expres, pe lângă autostradă, de la Buzău la Brăila, ceea ce va duce la o dezvoltare a componentei industriale a Buzăului, Brăila devenind, practic, ieşirea la Dunăre, la port, pentru industria buzoiană, care, din câte am văzut, este în continuă dezvoltare. Pentru realizarea proiectului despre care am vorbit, banii vor veni de la Uniunea Europeană, de aceea trebuie să spunem încă o dată despre importanţa prezenţei noastre în familia europeană. În ceea ce priveşte alegerile locale şi europarlamentare, în urmă cu patru ani, Buzăul a fost înaintea Brăilei, cu câteva procente, dar noi am fost pe locul doi. Buzăul a fost primul judeţ din România care a implementat manualul de istorie locală. Un astfel de lucru se va întâmpla şi la Brăila, începând cu noul an şcolar. Jos pălăria pentru colegii de la Buzău!”, a spus Tudose.

În încheiere, premierul Marcel Ciolacu a remarcat faptul că județul Buzău a atras nu mai puțin de 1,8 miliarde de euro în ultimii opt ani: Alegerile de pe 9 iunie vor fi despre administraţie. Despre performanţa în administraţie. Alegeri despre performanţa de a atrage fonduri europene. Nu sunt alegeri despre lupta politică, sau alegeri în care ne luptăm cu duşmani închipuiţi sau din desene animate, sau duşmani pe care nu i-a văzut nimeni niciodată. Când nu ai performanţă în zona administrativă atunci încerci, prin diferite manipulări, să-ţi creezi nişte duşmani, astfel încât să câştigi, şi mai rău, încă o dată alegerile. Exemplul este cel de la Bucureşti. 1,8 miliarde de euro au intrat în judeţul Buzău în ultimii opt ani! Un miliard de euro numai fonduri europene! S-a vorbit aici despre fiecare segment şi domeniu de activitate. S-a vorbit despre investiţii în educaţie, în sănătate, s-a vorbit şi despre eficienţă energetică, asta înseamnă o administraţie performantă, asta înseamnă o echipă, o viziune şi un plan! Fiindcă, chiar dacă o să spuneţi că mă laud că sunt la Buzău, ei au un plan. Este aici şi primarul de la Râmnic… Aici, la Buzău, a fost integrat un proiect pe mobilitate urbană. Am văzut autogara de la intrarea în municipiu şi îmi vine în minte proiectul pentru integrarea cât mai multor zone din judeţ în proiectul major de mobilitate. Municipiile şi judeţul sunt, într-adevăr în dezvoltare. Vom avea şi autostrada Moldovei şi în acel moment investiţiile vor veni investitori. Avem o zonă industrială unde doar la Fabrica de Geamuri şi acum la Ductil sunt probleme, pentru că ele au fost cumpărate ca să fie oprite, în rest toată zona industrială funcţionează. Este o relaţie permanentă între administraţia locală şi oamenii de afaceri. Nu putem să avem pretenţii să ne vină familiile plecate în Europa, dacă nu dezvoltăm Serviciile publice şi la Buzău acest lucru se face! La Buzău, dacă vorbim despre sistemul de învăţământ şi aplicaţiile sale în întâmpinarea nevoilor de piaţă, trebuie să amintim despre preocuparea administraţiei municipale, a primarului Toma, pentru susţinerea şi înfiinţarea claselor de <Dual>, unde am înţeles că deja sunt înregistraţi peste 700 de copii, unde împreună companiile implicate au un parteneriat cu Ministerul Educaţiei. Despre astfel de lucruri cred că ar trebui să se vorbească începând cu 9 mai, pe durata campaniei electorale. Inclusiv despre faptul că acum vorbim aceeaşi limbă la Comisia Europeană, pentru că în acest mod funcţionează Coaliţia”, a spus Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare