Economic

Ce trebuie să știi despre endocardita infecțioasă?

Endocardita infecțioasă este o boală cardiacă, apărută în urma infectării endocardului (membrana care căptușește cavitățile inimii) sau a altor structuri cardiace, de către un agent patogen [1].

Aceasta reprezintă o problemă severă de sănătate, cu o rată de mortalitate ridicată și cu un număr foarte mare de potențiale complicații [2].

Având în vedere că această afecțiune poate pune viața în pericol, află mai multe despre endocardita infecțioasă, pentru a fi mai bine informat în legătură cu simptomele și cauzele ei, dar și despre opțiunile terapeutice pe care le ai la dispoziție!

Cauzele care duc la apariția endocarditei infecțioase

Această problemă, este cauzată de cele mai multe ori de infectarea cu bacterii, fungi sau alți agenți patogeni, care pătrund în sistemul circulator și care ajung în cele din urmă la nivelul inimii.

Odată intrați în inimă, acești patogeni se atașează de valvele cardiace lezate sau de celelalte țesuturi ale inimii.

Chiar dacă sistemul imunitar distruge orice bacterie care intră în organism, există totuși posibilitatea ca unele să pătrundă în sânge și mai departe în inimă. Căile de acces în organism pot include cavitatea bucală, pielea, tractul urinar sau sistemul respirator [1].

Semnele și simptomele endocarditei infecțioase

Simptomele afecțiunii pot varia de la o persoană la alta, unele fiind evidente instant, în timp ce altele pot necesita mai mult timp pentru a se face simțite. Câteva dintre cele mai comune semne și simptome sunt:

  • febra;
  • durerea în piept;
  • scăderea în greutate;
  • durerea musculară și articulară;
  • prezența sângelui în urină (hematurie);
  • greață și vărsături;
  • greutate în respirație (dispnee);
  • durere în gât și tuse etc.

Endocardita infecțioasă poate fi letală dacă nu este tratată la timp. Din păcate, multe dintre manifestările bolii pot fi confundate cu alte afecțiuni mai ușoare sau temporare, ceea ce îngreunează procesul de diagnosticare și administrarea tratamentului corespunzător.

Dacă prezinți câteva dintre simptomele de mai sus, obține cât mai curând posibil o consultație medicală specializată, mai ales dacă există factori de risc specifici [3].

Factorii de risc asociați cu endocardita infecțioasă

Factorii care cresc riscul de dezvoltare a endocarditei infecțioase în rândul adulților și copiilor sunt malformațiile congenitale ale inimii, cum ar fi cele ale valvelor cardiace sau defectul septal.

Alte circumstanțe și elemente care pot crește riscul includ:

  • transplantul de inimă;
  • intervenții chirurgicale la nivelul valvelor cardiace;
  • valve cardiace artificiale, deoarece agenții patogeni tind să se atașeze mai ușor și mai rapid de ele;
  • depozit de calciu în valva mitrală sau cea aortică;
  • vârsta, întrucât majoritatea cazurilor sunt întâlnite în rândul seniorilor;
  • orice cauză care poate duce la pătrunderea bacteriilor în organism, cum ar fi folosirea cateterelor, igienă orală necorespunzătoare, folosirea acelor cu alte persoane etc [4].

Opțiunile terapeutice

Deoarece endocardita infecțioasă poate cauza leziuni ireversibile la nivelul inimii, aceasta trebuie tratată cât mai rapid posibil.

Pentru a preveni răspândirea infecției și apariția complicațiilor, tratamentul vă fi administrat inițial în spital.

În timpul internării, vor fi monitorizate semnele vitale și va fi administrat tratament cu antibiotice, intravenos sau oral. Acest tratament va continua și după externare, timp de mai multe săptămâni, perioada în care se vor efectua consultații și analize frecvente.

Pe lângă opțiunea medicamentoasă, tratamentul chirurgical poate fi și el recomandat, atunci când există leziuni severe la nivelul valvelor cardiace. Dacă valva nu poate fi reparată, atunci medicul poate recomanda înlocuirea acesteia cu una artificială.

Adițional, intervenția chirurgicală mai poate fi recomandată când tratamentul cu antibiotice nu este eficient sau când infecția este de natură fungică, deoarece medicamentele pentru acești patogeni tind să nu aibă efectul dorit [3].

Chiar dacă endocardita infecțioasă este o problemă mai rar întâlnită, severitatea acesteia nu trebuie ignorată. Discută cu un medic specialist cât mai curând posibil, dacă prezinți simptome asociate cu această infecție, pentru a primi diagnosticul exact și tratamentul corespunzător!

Referințe:

  1. “Endocarditis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/endocarditis/symptoms-causes/syc-20352576. Data accesării: 18.11.2022
  2. Castelli, Jussara Bianchi, et al. “Sudden Death in Infective Endocarditis.” Autopsy & Case Reports, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5087979/. Data accesării: 18.11.2022
  3. Martel, Janelle. “Infective Endocarditis: Symptoms, Diagnosis, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/infectious-endocarditis. Data accesării: 18.11.2022
  4. “Heart Valves and Infective Endocarditis.” Www.heart.org, www.heart.org/en/health-topics/heart-valve-problems-and-disease/heart-valve-problems-and-causes/heart-valves-and-infective-endocarditis. Data accesării: 18.11.2022

 

Articole similare