Economic

5 sfaturi pentru protejarea culturilor

Plantele de cultură sunt expuse unor numeroși factori de risc pe tot parcursul perioadei de vegetație, iar din acest motiv au nevoie de protecție încă de la momentul însămânțării, până la finalul perioadei de recoltare.

Această protecție se asigură printr-o serie de lucrări cu scop preventiv, dar și prin intervenții prompte, atunci când apar primele semne de afectare a unei culturi.

Dacă ești un fermier la început de drum și nu știi cum să procedezi pentru a-ți proteja eficient culturile, avem pentru tine câteva sfaturi care să te ajute.

Folosește doar semințe tratate

Preocuparea pentru protecția culturilor începe încă înainte de înființarea acestora, odată cu selectarea semințelor pentru noul sezon agricol. Pentru ca plantele să fie rezistente la boli și alți factori generatori ai stresului vegetal, acestea trebuie să provină din semințe perfect sănătoase, selecționate din cele mai bune soiuri.

Chiar și cele mai bune semințe sunt vulnerabile în perioada de germinare, astfel că au nevoie de un tratament care să le facă rezistente în fața atacurilor ciupercilor și altor microorganisme prezente în sol.

Este de preferat ca tratamentul să fie aplicat în perioada premergătoare însămânțării și nu în anii anteriori, iar semințele să fie lăsate să absoarbă substanțele protectoare și să se usuce bine înainte de a fi plantate.

Elimină la timp buruienile

Buruienile sunt dăunătorii vegetali ai plantelor de cultură, care pot provoca pagube însemnate dacă sunt lăsate să se dezvolte necontrolat. Acestea consumă resursele de apă și substanțe nutritive din sol și au un ritm rapid de dezvoltare, afectând astfel în mod direct plantele de cultură.

Lipsite de aportul necesar de apă și nutrienți, acestea au întârzieri de creștere, devin vulnerabile la boli, iar în cele din urmă sunt sufocate de buruienile care se extind pe spațiul cultivat.

Pentru a preveni astfel de situații, trebuie să administrezi tratamente cu erbicide adecvate fiecărui tip de cultură, care pot fi procurate din orice magazin online fitosanitar sau magazin fizic.

Aplică tratamente împotriva agenților patogeni

Ciupercile parazite, virusurile și bacteriile poartă responsabilitatea pentru apariția bolilor plantelor, care, de asemenea, pot compromite în mare măsură o cultură agricolă. Aceste microorganisme sunt prezente peste tot, în aer și în sol, iar înmulțirea și circulația lor sunt favorizate de diferiți factori, uneori imposibil de controlat.

Totuși, poți lupta eficient împotriva acestor agenți patogeni folosind substanțe fungicide, care au rolul de a proteja plantele de boli și a le ajuta să se vindece.

În funcție de modul de acțiune, există două tipuri de fungicide, respectiv cele de contact și cele sistemice. Dacă primele protejează plantele la suprafață, asemeni unui scut care respinge microorganismele, fungicidele sistemice sunt absorbite în sistemul vegetal, protejând plantele din interior vreme mai îndelungată. Totodată, acestea acționează  și în scop curativ, în cazul în care plantele tratate dau semne de boală.

Ține insectele la distanță

Insectele sunt acea categorie de dăunători ce produc cele mai mari pagube în culturile agricole, așadar atacurile lor trebuie prevenite sau contracarate încă din faza incipientă.

Principalele arme cu care fermierii pot lupta împotriva acestor dăunători sunt insecticidele. Aplicate la timp, acestea pot acționa ca repelent pentru insecte și totodată pot distruge ouăle, larvele sau exemplarele adulte.

De asemenea, anumite insecticide nu omoară efectiv dăunătorii, însă le afectează anumite funcții metabolice, împiedicându-i astfel să se înmulțească sau să se dezvolte.

Folosește mai multe tipuri de produse fitosanitare

Erbicidele, fungicidele și insecticidele de care am amintit mai sus sunt denumite generic „produse fitosanitare”, având rolul de a proteja plantele și a le ajuta să se refacă rapid în urma atacurilor dăunătorilor și ale agenților patogeni.

Oricât de eficiente ar fi anumite produse, efectul acestora se va diminua în timp, dacă sunt folosite în mod repetat. Se întâmplă aceasta pentru că buruienile, insectele sau agenții patogeni împotriva cărora sunt folosite dezvoltă rezistență la substanțele active. Prin urmare, este recomandată folosirea alternativă a doua sau mai multe produse cu substanțe active diferite, pentru a le menține eficiența la un nivel ridicat.

Dacă vei ține cont de aceste sfaturi, culturile tale se vor dezvolta în deplină siguranță și vor avea o productivitate sporită, meritând astfel tot efortul depus pe parcursul sezonului agricol.

 

  

  

        

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker