Actualitate

Câți copii din județ au fost „abandonați” de părinții plecați la muncă în străinătate

Arina NAN
student practicant

Aproape 60.000 de copii din regiunea Sud-Est – regiune din care face parte județul Buzău – au cel puţin un părinte la muncă în străinătate, iar 75 la sută dintre acești părinți au educaţie medie ori superioară, conform informațiilor furnizate marți de către Organizația Salvați Copiii România.

În urma unei anchete sociologice realizate de Organizaţia Salvaţi Copiii România, a reieșit că două treimi dintre copiii cu ambii părinţi plecaţi rămân în grija unei bunici. Italia, Austria și Germania se numără printre primele destinații pentru femei, în timp ce Germania, Italia și Anglia sunt pe primele locuri pentru bărbați. 75 la sută dintre părinţii plecaţi în străinătate din regiunea Sud-Est, au cel puţin 12 clase absolvite.

„51 la sută dintre părinţii din regiunea Sud-Est, care pleacă să muncească în străinătate, sunt persoane tinere, până în 39 de ani, iar 75 la sută dintre acestea au absolvit cel puţin 12 clase, regiunea înregistrând cea mai intensă migraţie în segmentul cu educaţie medie-superioară. 30 la sută dintre copii aveau mama plecată, fie că era singurul părinte plecat din familie, fie că aceasta era plecată împreună cu tatăl. În prezent, majoritatea copiilor cu ambii părinţi plecaţi se află la vârsta pre-adolescenţei (11,5 ani)”, arată într-un comunicat de presă organizația Salvați Copiii.

Studiul relevă că în regiunea Sud-Est au fost înregistrați aproximativ 57.500 de copii care aveau cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate în perioada 2021-2022, număr de aproximativ cinci ori mai mare decât cel înregistrat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie pentru aceeași perioadă. Din cei 57.500 de copii, aproximativ 11.300 aveau ambii părinţi sau părintele unic susținător plecat la muncă în străinătate.

Copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate prezintă riscuri și vulnerabilități. Aceștia au șanse cu 36 la sută mai scăzute de a avea controalele și analizele medicale anuale realizate, iar 17 la sută dintre copiii cu părinții plecați la muncă în străinătate nu frecventează școala zilnic. Ponderea absenteismului școlar în rândul copiilor cu părinți plecați este aproape dublă față de absenteismul înregistrat la ceilalți copii din regiune. Un sfert dintre copiii cu ambii părinți plecați și aproximativ 20 la sută dintre copiii cu mama plecată înregistrează regres școlar accentuat, iar aceștia sunt expuși unui risc cu 50 la sută mai mare decât restul copiilor să fie victime ale bullyingului școlar și să participe la acțiuni de agresiune online (cyber-bullying).

Concluziile sondajului regional și propunerile de măsuri care să vină în sprijinul acestei categorii vulnerabile de copii au fost discutate în cadrul Conferinței privind situația copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate din regiunea Sud-Est, organizată de Salvați Copiii și de Ministerul Afacerilor Externe, desfășurată marți la Constanța, împreună cu reprezentanți din mai multe județe, printre care și județul Buzău.

Datele oficiale de la nivelul județului Buzău indică faptul că în decembrie 2020, 2.042 copii din județ aveau părinții plecați în străinătate, iar în primul trimestru al anului 2021 au fost raportați de către autoritățile locale 2.010 copii cu părinții la muncă peste granițe. Dintre aceștia, 516 copii aveau ambii părinți plecați în străinătate, 1.168 un singur părinte plecat la muncă în străinătate și 326 copii cu părintele unic susținător al familiei plecat la muncă în străinătate.

La începutul anului 2024, numai la nivelul municipiului Buzău peste 400 de copii aveau părinții plecați în străinătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker