Sănătate

Cardiacii buzoieni iau cu asalt spitalele din Capitală

Numărul de paturi de la Cardiologia Spitalului Județean s-a redus la aproape o treime

Spitalul Județean de Urgență Buzău se confruntă de ceva timp cu o criză acută a medicilor, mai ales pe secțiile importante. De exemplu, secția de Cardiologie a avut de suferit în vara anului trecut, când singurii doi medici care mai activau acolo au anunțat că pleacă din cauza volumului mult prea mare de muncă și a responsabilității imense. Cei doi medici au fost atunci convinși de către conducerea unității medicale să rămână până la data de 1 octombrie, timp în care conducerea ar fi trebuit să găsească înlocuitori pentru a nu permite intrarea secției în colaps. Plecarea medicilor a avut loc mai devreme, în luna septembrie, iar secția de Cardiologie a SJU Buzău a fost închisă pentru o săptămână.

După o săptămână în care buzoienii cu boli de inimă care au ajuns la spital au fost tratați la Medicină Internă (cazurile ușoare) și la Neurologie (AVC), iar urgențele au fost trimise la spitale din București după stabilizarea pacienților în UPU, conducerea unității medicale a găsit o soluție de avarie. Doi medici cardiologi au acceptat să ajute spitalul temporar, în speranța că se vor găsi între timp și specialiștii de care este nevoie.

Buzăul se numără printre județele cele mai afectate de lipsa medicilor. La Spitalul Județean numărul de paturi pentru cei care au probleme cu inima a fost redus de la 80 la doar 30. În prezent, pe secția de Cardiologie sunt tot doi medici, un medic primar și un medic rezident.

În ciuda eforturilor pe care le fac reprezentanții spitalului – stimulente, cazare, grila maximă de salarizare – medicii refuză să lucreze în cea mai mare unitate medicală din județ. „La secția Cardiologie, pe zece posturi avem doi medici, respectiv un medic rezident și un medic primar. Situația aceasta este din noiembrie. Vreau să vă spun că plătim stimulente pentru medicii care vin în spital, plătim cazare plus decontarea transportului, salarizarea este pe grila maximă din grila de salarizare a sănătății și totuși nu putem acoperi locurile vacante din cardiologie”, a declarat Claudiu Damian pentru stirileprotv.ro. Cu sprijinul Consiliului Județean, spitalul a făcut și investiții în aparatură, însă degeaba. Acum stă nefolosită.

Nu suntem singurul județ în suferință

Buzăul este unul dintre județele în care lipsa medicilor din spitale conduce către aglomerarea unităților sanitare din București. Județele din sudul țării nu pot asigura gărzile pentru tratarea bolnavilor cu infarct sau accident vascular cerebral, iar bolnavii sunt trimiși în Capitală. Astfel, la spitalele din București ajung tot mai mulți bolnavi din județele învecinate, unde nu pot fi tratați pentru că nu sunt medici.

Lipsa de doctori este dramatică în sudul țării, mai ales când vine vorba de tratarea pacienților cu infarct sau AVC. La județeanul din Ploiești, din cele zece posturi de la Cardiologie sunt ocupate doar trei. Iar la Neurologie mai este nevoie de încă cinci doctori.

La spitalul Județean Giurgiu sunt doar doi cardiologi. Cinci posturi de aici sunt libere. Doi doctori sunt și la Neurologie, unul face naveta din Bulgaria. Și la această specialitate sunt patru posturi libere. În Călărași nu este niciun medic neurolog, iar cardiologii fac naveta din București sau din Constanța pentru a da consultații. Atfel că sutele de bolnavi care ar fi trebuit să primească îngrijiri medicale în aceste spitale ajung în București.

Criza de medici ar putea fi rezolvată dacă vor fi îndeplinite reformele din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Am putea avea spitale noi şi dotate cu aparatură modernă, astfel încât medicii să nu mai plece din unitățile publice.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker