Cultură

FOTO / Buzoienii, invitați la Festivalul Internațional de Folclor „Plaiurile Mioriței”

În perioada 25-28 iulie, la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu” va avea loc Festivalul Internațional de Folclor „Plaiurile Mioriței”. Este un festival de muzică și dansuri tradiționale, acompaniat de un târg de meșteșuguri și artizanat. Este cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Plaiurile Mioriței”, un eveniment ce se va desfășura în parcul Complexului Muzeal „I.C. Brătianu”, unde pe scenă vor urca ansambluri renumite din Bulgaria, Columbia, Croația, Grecia, Serbia, Slovacia și România. Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău îi invită pe buzoieni  la acest festival care se va deschide pe 25 iulie, când, începând cu ora 18.00, va avea loc o paradă pe traseul Primărie, Muzeul „I.C. Brătianu”, pentru ca de la 18.30 să aibă loc deschiderea festivalului cu un spectacol al ansamblurilor din țările participante.

Anul acesta, la Buzău vor poposi pe scenă, în prima zi de festival ansambluri din Croația, Serbia, Slovacia, Grecia, iar România va fi reprezentată de Ansamblul buzoian „Plaiurile Mioriței”. Vor fi și alte câteva ansambluri cunoscute din județul Buzău, precum „Plai cu dor”, de la Plaiul Nucului, și Ansamblul folcloric „Balada”, al Liceului Tehnic. A doua zi, tot de la ora 18.30, spectacolul va include formația „Petrică Popescu”, Ansamblul folcloric „Spic de grâu” din Mihăilești și ansambluri din Bulgaria, Columbia și Grecia, iar din România Ansamblul folcloric „Doina Bărăganului”. În data de 28 iulie, va fi un spectacol cu toate ansamblurile din țările participante începând cu ora 18.00.

Pe toată perioada festivalului, în intervalul orar 14.00-20.00 va fi deschis un târg cu produse meșteșugărești și artizanat la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”.

Ce ansambluri vor da culoare festivalului buzoian

Pe pagina festivalului, organizatorii oferă câteva informații care să ne ajute să cunoaștem mai bine oaspeții, dar și ansamblurile care ne reprezintă pe noi ca buzoieni și ca români.

Ansamblul „Plaiurile Mioriței”, care îi reprezintă pe buzoieni, se distinge prin vigoarea, autenticitatea şi originalitatea remarcabilă a creaţiei populare. „Prin programele sale valoroase şi diversificate, ansamblul folcloric «Plaiurile Mioriţei» contribuie la valorificarea bogatului potenţial etnofolcloric al zonei Buzăului cât şi la protejarea valorilor tradiţiei împotriva factorilor poluanţi, tot mai agresivi în ultimul timp. Înfiinţat în anul 1968 este cel mai important grup artistic din judeţul Buzău, al cărui scop fundamental este de a păstra şi a pune în circulaţie valorile folclorului tradiţional investite cu valenţele contemporane ale spiritualităţii noastre”, spun organizatorii.

Un alt ansamblu din România prezent în festival este „Doina Bărăganului”, care răsună pe meleagurile ialomițene de peste șase decenii, urmând tradiția autentică a orchestrei „Bărăganul” înființată în anul 1953. Activitatea bogată a orchestrei a dus la închegarea unui nucleu artistic valoros, patronat de spiritul aventuros al unui grup de tineri iubitori de cântec și joc popular românesc. Este alcătuit din soliști vocali, orchestră și dansatori. „Moștenirea celor peste 60 de ani de activitate ai ansamblului este astăzi preluată și valorificată de oameni dedicați actului artistic. Astfel, soliștii vocali, orchestra și dansatorii transpun în scenă trăiri și plămădiri ale sufletului românesc exprimate prin cântecul, jocul și portul popular”, se arată într-o scurtă prezentare a acestuia.

Din Columbia o să avem prezent la Buzău un ansamblu sub coordonarea lui Jorge Armando Naspucil Chaves, dansator, antrenor și coregraf profesionist cu 19 ani de experiență. Este tehnician de dans popular columbian, absolvent în dans și coordonator național de dans la Anfolclor, asociație de muzică și dans popular. Este director, creator și formator al companiei artistice CreaDanza (2012) și profesor de dans la liceele armatei Pichincha. De asemenea, a lucrat ca trainer în școala de dans amenajată de Ministerul Culturii în Policarpa Nariño 2016. A prezentat până acum dansul din Nariño la diferite festivaluri la nivel național și la carnavalul multicolor din Europa: Spania și Portugalia. (2017 și 2018).

Bulgaria trimite la festivalul buzoian Ansamblul folcloric „Zornițsa” din orașul Stara Zagora, un ansamblu înființat în anul 1965 cu scopul de a căuta, păstra și populariza dansul popular și folclorul din Tracia. Ansamblul este compus din patru formații principale: orchestră profesională, grup de dans, cor de bărbați și cor de femei. Ansamblul folcloric „Zornițsa” are mare experiență pentru că a susținut peste 1.500 de concerte în țară și în străinătate. A vizitat Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Estonia, Olanda, Serbia, Grecia, Turcia și Macedonia.

„Momentele de scenă care fac parte din repertoriul ansamblului includ mostre autentice și interpretări contemporane de muzică, cântece și dansuri din toată Bulgaria și sunt purtătoare ale spiritului și culturii bulgare. Ansamblul a câștigat medalii de aur la festivalurile republicane de artă amatoare. Directorul ansamblului este Vasil Gerlimov, câștigător al prestigiosului premiu – «Epoca de Aur» al Ministerului Culturii. Ansamblul este membru CIOFF Bulgaria”, transmit organizatorii.

Și Croația este reprezentată la Buzău de un ansamblu cu o mare vechime. Este vorba despre Ansamblul Jedinstvo, fondat în 1919, în Split. La începutul anilor 1950, în cadrul asociației KUD Jedinstvo a fost înființată o secție de folclor din care au rezultat ansamblul, orchestra și grupul vocal feminin de astăzi. Această asociație reunește tineri de diverse interese și domenii de educație, dar cu dragostea față de folclor. Datorită calității spectacolelor lor, au participat la spectacole pe scenele din Europa, precum și spectacole pe scenele din America de Nord, Australia, Africa și Asia. Jedinstvo și-a umplut vitrinele cu trofee de la cele mai mari festivaluri și concursuri populare mondiale.

În repertoriul ansamblului sunt 11 coregrafii compuse de experți de seamă în folclorul croat, care sunt acompaniate de orchestra mandolină-tambura și interpretate în costume naționale autentice. Astăzi, KUD numără în jur de 400 de membri organizați în ansamblul folcloric, orchestra mandolină-tambură, școala de folclor, școala de mandolină și chitară și clubul veteranilor.

Un alt ansamblu care va urca pe scena festivalului de la Buzău este Ansamblul Folcloric Devin, înființat în 1986 la Bratislava, Slovacia. Devin se concentrează pe punerea scenică a folclorului slovac sub formă de programe muzicale, de dans și de cântece din diferite regiuni ale Slovaciei. De-a lungul anilor, a urcat pe scenă nu numai la cele mai renumite festivaluri naționale de folclor, dar a participat și la zeci de festivaluri străine din Statele Unite ale Americii, China, Australia, Turcia, Lituania, Franța, Serbia, Madeira, Austria, Ungaria, Cehia etc. De-a lungul existenței sale, Ansamblul Folcloric Devin a obținut mai multe premii semnificative în Slovacia, precum și în străinătate. Ansamblul are două părți principale: dansatori și muzicieni. Membrii ansamblului Devin sunt 30 de tineri care împărtășesc același scop: păstrarea și dezvoltarea tradițiilor populare din Slovacia și medierea și prezentarea culturii tradiționale slovace către publicul larg din țară și din străinătate.

Din Serbia va aveni la Buzău Ansamblul Đido, fondat în Bečej la 27.07.1980. Ansamblul este numit după opera scriitorului Janko Veselinović, care este asociat cu „Đidija”, erou din popor. Sarcina principală a ansamblului este de a permite populației tinere să se implice activ în activități culturale și artistice în timpul liber, să dezvolte obiceiuri culturale și să afirme adevăratele valori culturale. Orientarea de bază a programului este de a cultiva dansuri și cântece ale națiunilor și naționalităților Serbiei și fostei Republici Iugoslave. Motto-ul membrilor ansamblului este: „Prin cântec și dans, întâlnește-ți țara pentru a o iubi mai mult”.

„Anthimos Argyropoulos” este ansamblul din Grecia care vine la Buzău; acesta  a fost fondat de un grup de tineri plini de energie și dragoste pentru tradiția țării lor. El funcționează în cadrul unui club care are drept obiective păstrarea tradiției, istoriei și obiceiurilor țării și mai ales a zonei din care provin, conservarea și predarea dansurilor tradiționale grecești, colecționarea de costume tradiționale grecești și  cultivarea spiritului de voluntariat. „Clubul nostru este format din 140 de dansatori de toate vârstele, cărora le sunt predate dansuri tradiționale din toată Grecia de către profesori de dans experimentați și calificați. Dansatorii noștri au participat la mai multe festivaluri în toată Grecia și în străinătate. Clubul nostru găzduiește propria bibliotecă de împrumut, cu o colecție de peste 3.000 de cărți, inclusiv publicații rare. În fiecare lună august, organizăm evenimente bazate pe tradiția noastră locală”, se prezintă aceștia.

 

Articole similare