Cultură

Buzăul devine „capitala festivalului de artă stradală”

Timp de trei zile, între 24 și 26 mai, Buzăul devine „capitala festivalului de artă stradală”, pentru că aici va avea loc cea de-a patra ediție a Festivalului de artă stradală „AnTanTe”, un festival cu spectacole premiate la nivel mondial, fiind susținute de artiști naționali, dar și de artiști de renume internațional.  Pe străzile Buzăului ne vom reîntâlni cu  „The Great Wolynski”, care revine la „AnTanTe”, după succesul pe care l-a înregistrat anul trecut în rândul publicului buzoian. Spectacolul este realizat de Mauro, un artist stradal cu o carieră impresionantă, prezent în festivaluri de peste 38 de țări din întreaga lume. El revine astfel la Buzău pentru a face spectacol.

La Buzău va sosi și un maestru al magiei. Este vorba despre German Copini, cu peste 93 de festivaluri în peste 30 de țări în portofoliu. El vine pentru prima dată în România, direct din Chile. Tot o premieră este și participarea în România, în premieră, a lui Gilad Shatabay, un artist cu o experiență vastă în teatru, circ și dans, care va încânta publicul cu spectacole nonverbale și pline de umor. Gilad a susținut sute de spectacole în 23 de țări diferite și, chiar dacă spectacolul lui este nonverbal, vorbește  șase limbi străine. Se va alătura spectacolelor marca „AnTanTe” una dintre cele mai cunoscute formații de toboșari din România, cu o prezență impresionantă în festivalurile din întreaga lume. Este vorba, bineînțeles, de Barbarossa Samba Group.

Mario Fresh este unul dintre cei mai apreciați artiști ai generației sale și vine la Buzău să facă show!

Observăm că, din acest an, Festivalul „AnTanTe” devine festival internațional, atrăgând artiști din toate colțurile lumii. Prin această schimbare, Buzăul intră în rândul orașelor europene care găzduiesc festivaluri de stradă, oferind un concept unic, o locație accesibilă tuturor și un public foarte primitor. El devine astfel unul dintre cele mai importante festivaluri de stradă din România. Despre această deschidere către lume a festivalului din anul acesta, Ștefan Craiu, directorul festivalului, a spus: „Ne dorim ca acest festival să devină un punct de atracție pentru orașul Buzău, un motor puternic pentru economie și viața culturală locală”.

Ca și anii trecuți, și de această dată publicul va avea acces gratuit la toate spectacole stradale, care vor fi de teatru de păpuși, circ contemporan, magie și concerte, acestea fiind alternate cu zone de relaxare și multe alte surprize plăcute pe care le anunță organizatorii, respectiv Primăria municipiului Buzău, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” și Asociația Culturală „Pe Bune”. Ei s-au pregătit ca străzile din municipiul Buzău, în special Bulevardul Nicolae Bălcescu, locul de desfășurare a spectacolelor, să se umple cu oameni, publicul fiind estimat pentru această ediție la peste 20.000 de participanți.

Reamintim că Festivalul „AnTanTe” Buzău a fost înființat în anul 2021, fiind rezultatul unei preocupări a Primăriei Buzău de a oferi publicului tânăr din municipiu o experiență culturală diferită, iar pentru comunitate  un loc de întâlnire, un loc de socializare. În cei patru ani de existență, festivalul de la Buzău a adus în prim-plan pe cei mai importanți artiști de stradă din România, a consolidat publicul și a devenit o prezență atipică în peisajul cultural al Buzăului.

Organizatorii festivalului își propun să aducă împreună publicul de toate vârstele într-un cadru festiv și prietenos. Și ediția din acest an a Festivalul „AnTanTe” și-a propus să promoveze valorile culturale și artistice prin intervenție directă în comunitate. Finanțat de Primăria Municipiului Buzău, prin Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, și implementat de Asociația Culturală „Pe Bune”, festivalul Antante este un moment deosebit care transformă centrul orașului într-un loc vibrant al bucuriei și expresiei artistice.

Mai multe informații despre festival se regăsesc pe paginile de Facebook și de Instagram a evenimentului.

Vezi AICI programul festivalului

 

Articole similare