Cultură

„Ținutul Buzăului”, prezentat la Cinema Muzeul Național al Țăranului Român

În cadrul Evenimentului cultural Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediție, care se va desfășura sâmbătă, 18 mai, Digi World va difuza la Cinema Muzeul Național al Țăranului Român propria trilogie documentară, „Ținutul Buzăului”, începând cu ora 22.30. Accesul va fi permis publicului larg, iar intrarea va fi gratuită.

„Seria de filme documentare realizată de Digi World, în colaborare cu Geoparcul Ținutul Buzăului, aduce în prim – plan istoria unei zone mai puțin cunoscute, învăluite în farmec și mister, cu o perspectivă captivantă asupra obiceiurilor, tradițiilor și meșteșugurilor unice ale locului”, se arată pe  site-ul digi24.ro.

Vor fi prezentate trei episoade distincte – „Lemnul”, „Focul” și „Piatra” -, care dezvăluie frumusețea și bogăția culturală a acestei regiuni spectaculoase din România. „Buzăul este, după cum spune zicala, o țară plină de țări, o minune dulce într-o lume de foc și sare, cu vulcani noroioși, biserici rupestre, munți de sare și păduri sălbatice. De la tezaurul din lemn și focurile vii din Lopătari, până la poveștile enigmatice ale pietrei și cioplitorilor săi”, se arată în expunerea evenimentului.

Geoparcul „Ținutul Buzăului” este cunoscut pentru atracțiile sale naturale precum Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari (comuna Berca) și Pâclele Mici (comuna Scorțoasa), Valea Slănicului cu Platoul Meledic, Grunjul de la Mânzălești, Focul viu de la Lopătari, Trovanții de la Ulmet, Padurea Lacurile Bisoca, cât și pentru cele antropice, așa cum sunt  așezările rupestre de la Aluniș-Colți-Bozioru, mănăstirile Poiana Mărului (comuna Bisoca) și Găvanu, Muzeul Chihlimbarului de la Colți, Casa Memorială Vasile Voiculescu de la Pârscov. Aceste minunății se regăsesc în acest documentar prezentate, așa cum spuneam, în trei episoade.

  • În episodul intitulat „Lemnul” sunt prezentate, dincolo de viața omului care depinde de această resursă și Bisericile sculptate, adevărate capodopere de arhitectură și spiritualitate construite în secolele XVIII și XIX.
  • Focurile vii din Lopătari fac parte bineînțeles din episodul intitulat „Focul”, alături de meșteșugul fierarului cu atelierul său și munca de aici împletită cu tradițiile locului.
  • Episodul „Piatra” face o incursiune fascinantă prin istoria și meșteșugurile cioplitorilor în rocă din Buzău, prezentare din care nu avea cum să lipsească Tabăra de sculptură de la Măgura, unică în țară.

Mai multe informații cu privire la programul integral al evenimentului Noaptea Muzeelor pot fi accesate pe site-ul oficial: www.digi-world.tv .

Site-ul https://tinutulbuzaului.org/ oferă numeroase informații despre Geoparcul „Ținutul Buzăului”, începând cu descrierea obiectivelor turistice, a legendelor acestui ținut, a tradițiilor și a meșteșugurilor populare, la fotografii și materiale video,  până la idei de drumeție și hărțile și cărțile publicate despre geoparc în format electronic.

Articole similare