Politic

Avrămescu, despre scandalul de la Fiscul buzoian: ,,Așa este în toată țara”

Președintele organizației județene a Partidului Națio­nal Liberal, deputatul Gabriel Avrămescu, a abordat, la conferința de presă organizată luni – la care a mai participat și senatorul Vlad Pufu – subiectul recentelor des­cinderi ale procurorilor Direcției Na­ționale Antico­rupție la Administrația Jude­țeană a Finanțelor Publice (AJFP). În urma acestora, șase angajați ai instituției sunt cercetați penal, alături de cel puțin 27 de oameni de afaceri din oraș, cărora funcționarii le făceau „favoruri contabile” în privat, în timp ce atribuțiile lor de serviciu erau să controleze aceste firme.

Gabriel Avrămescu a declarat că știa de aceste proble­me din cadrul AJFP, după ce mai multe persoane i-ar fi semnalat neregulile de-a lungul anilor. Mai mult decât atât, chiar și reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autori­zați din România (CECCAR) i-ar fi adus la cunoștință lui Avrămescu aceste abateri, în timp ce acesta ocupa funcția de director general al Direcției Regionale de Finanțe Galați.

Liderul PNL Buzău a mai declarat că astfel de practici sancționabile nu sunt ca­racteristice doar Buzăului, ci sunt întâlnite la nivel național. Din acest motiv, președintele PNL a somat public Ministerul de Finanțe pentru a da lămuriri cu privire la rezultatul cerce­tărilor inițiate de-a lungul anilor în acest domeniu. „Atunci când eram director general al Direcției Regionale de Finanțe Galați, aceste aspecte au fost semnalate inclusiv de către reprezentanții CECCAR și vă spun că nu este un fenomen nou. Este un comportament care nu mai poate fi tolerat, în zona de finanțe publice, pentru că ne plângem cu toții că nu mai e încredere în sistem sau că este o birocrație excesivă în zona de ANAF. Nu este vorba despre asta, ci despre niște practici profund imorale, incorecte și ilegale, pe care unii func­ționari din cadrul acestui sistem le practică și să nu vă gândiți că e doar la Buzău. Așa este în toată țara, este o situație generalizată, iar oameni care lucrează în sistemul de finanțe țin evidențe contabile la agenții economici. În 2019, când eram director general, am demarat o serie de cercetări în zona asta, pentru că ne veneau o grămadă de sesizări. Ele au fost înaintate la Direcția de Integritate, structura centrală a ANAF, și, tocmai de aceea, cer public Ministerului de Finanțe, să vină să spună clar ce s-a întâmplat cu toate cercetările inițiate în țară, pentru că nu mi se pare normal ca de ani de zile să ne facem că nu vedem niște lucruri”, a declarat Gabriel Avrămescu.

Acesta a mai spus că nu va sta pe margine în ceea ce privește acest subiect și intenționează să inițieze două propuneri legislative, care vor fi sub forma unor amendamente aduse actualei legislații. Astfel, prima dintre ele, se referă la incompatibilitatea cauzată de relațiile de rudenie dintre inspectorii fiscali și societățile la care rudele acestora țin evidența contabilă. „Săptămâna aceasta voi avea o întâlnire cu repre­zentanții CECCAR de la nivel național și o să inițiez două propuneri legislative, care nu vor face altceva decât să vină să amendeze legislația care este în vigoare, în acest moment. Prima dintre ele, se referă la regimul incompatibilităților pentru personalul din inspecția fiscală. Nu mi se pare normal ca inspectorii din această zonă să meargă în control la societăți unde țin compatibilitatea tați, mătuși, neveste sau soți. Trebuie să încetăm cu astfel de practici, tocmai de aceea, trebuie să aleagă: ori lucrează la stat, ori merg în mediul privat și își fac cabinete de expertiză contabilă, dau examen de contabili autorizați”.

Cea de-a doua propunere a președintelui liberal se referă la depunerea decla­rațiilor fiscale, pe care dorește să le treacă în slujba contabililor autorizați, nu a administratorilor societății, cum este în prezent. Gabriel Avrămescu a prezentat și o statistică a societăților comer­ciale din Buzău, pentru a releva impactul acestor practici la nivelul economiei. „A doua, în zona de procedură fiscală: o să inițiez ca toate declarațiile care sunt depuse în zona de Fisc, să nu mai fie depuse de către administratori, să fie depuse de către contabilii autorizați, cu care toate societățile trebuie să aibă contract. Să terminăm odată cu treburile astea, că ne facem că nu vedem. E exact ca la avocatură, ca să exerciți o profesie, trebuie să dai un examen și să fii în zona <albă>, să terminăm cu zonele <gri> și cu zonele <negre> (…) Am scos o statistică, iar în Buzău, în momentul acesta, sunt vreo 14.800 de contribuabili mici și 183 de contribuabili mijlocii. Persoane fizice care au cod fiscal sunt vreo 3.200, iar persoane fizice înregistrate cu CNP sunt 6.200. Asta ca să vă dați seama cam cât de tare este lovit sectorul economic de astfel de practici”, a declarat Gabriel Avrămescu în încheiere.

Un comentariu

  1. Deranjați un „cuib de viespi” ,care au făcut din aceste practici un mod de viață. Sper sa nu vă caute nod in papură ,că prea le dați peste nas cu legi care să așeze societatea în rândul statelor civilizate.

Articole similare