Sport

Analiza unei potențiale crize (II) / Linia mediană și atacul: nici prea-prea, nici foarte-foarte

Sunt multe similarități între fotbal și șah. Cel puțin așa susțin specialiștii. Cea mai pregnantă este dată de faptul că în ambele jocuri oponenții încearcă să controleze mijlocul terenului, sau al tablei, dictând, astfel, ritmul meciului, dar și zonele unde se duc majoritatea duelurilor. Pentru minge, sau pentru piese. Din nou, la capitolul tempo, Gloria a suferit în multe rânduri, făcând câteva meciuri execrabile, așa cum, de altfel, a recunoscut și Andrei Prepeliță. Oamenii însărcinați cu legătura dintre compartimente, cei care ar fi trebuit să livreze baloane către avanposturi, au fost în multe cazuri doar pioni, deși de la ei publicul se aștepta să acționeze ca piese mai importante, dacă e să continuăm analogia cu șahul.

Antonio Georgiev, Marko Pervan, Dinko Trebotic, Nicușor Brâncoveanu, Diogo Izata și Ionuț Șerban au fost oamenii din compartimentul median pe care s-a bazat Prepeliță în sezonul regular. Despre ultimii doi nu are rost să mai discutăm, întrucât au părăsit deja gruparea din Crâng. La începutul sezonului, antrenorul Gloriei își dezvăluia intențiile tactice, explicând că va uzita de un „4-2-3-1” cu doi „optari” la mijloc. Prin definiție, un „optar”, scuzați repetiția!, este un jucător cu o capacitate de efort peste medie, capabil să recupereze  balonul în propria jumătate, să inițieze o tranziție rapidă cu un pas precis și să sprinteze nebunește, către careul advers, pentru a ajuta compartimentul ofensiv. Mai pe scurt, un om care poate evolua la fel de bine și în atac și în apărare. Cam ca Steven Gerrard, în meciul ăla nebun, din 2005, de la Istanbul. Ori s-avem pardon, niciunul dintre mijlocașii Gloriei nu dispune de astfel de calități. Dimpotrivă, prestațiile acestora au fost mai terne decât reclamele la detergenți, toți fiind lenți prin excelență, prea puțin prieteni cu mingea și degrabă răspânditori de pase greșite. Georgiev a ieșit în evidență numai prin fizicul de culturist, Trebotic a fost util în mare parte doar pe faza defensivă, Brâncoveanu e doar debutant, iar Pervan nu s-a ridicat nici pe departe la nivelul așteptărilor. Croatul are două goluri, unul dintre ele fiind înscris, însă, din penalty.

Nici la capitolul goluri marcate Gloria nu stă foarte bine, după 15 partide disputate. Cu 19 goluri, atacul buzoian este al șaptelea din Liga 2, lider la acest capitol fiind, detașat, Steaua (29). Corvinul, Reșița, Ceahlăul, Chiajna și Chindia au înscris mai mult decât noi. Gloria se poate prevala de faptul că echipele vizitatoare s-au „pus pe două rânduri”, în speranța că vor pleca din Crâng cu un punct, însă nu prea e loc de scuze. La capitolul eficiență, stăm prost, cu toate că numele atacanților oferea speranțe în debut de sezon. Golgeterii – Dumitru, Dumitrache, Chică-Roșă și Mihaiu – au fiecare câte trei goluri. Dintre cei amintiți, doar Chică-Roșă este vârf autentic, însă eficacitatea lui este departe de cea din primul stagiu petrecut la Buzău. Cei doi buzoieni și-au mai trecut în cont câte două assist-uri.

Angelov, Golan, Radic și Tănasă n-au dat deloc satisfacție. Dintre cei patru, doar croatul a înscris o singură dată, ratând, însă, exasperant, în câteva meciuri extrem de importante. Tănasă are scuza tinereții și a unei implicări constante în joc. Angelov, aplaudat în multe rânduri sezonul trecut, pare că nu și-a revenit după seria de accidentări iar Golan e departe de fotbalistul care juca pentru U.Cluj. Israelianul a jucat de șase ori și are doar o pasă de gol. Puțin, foarte puțin.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker