Actualitate

VIDEO | Buzăul sparge gheața dezbaterilor despre sănătatea femeii

Românii, femei și bărbați,  ajung la medic, cei mai mulți, doar după ce se îmbolnăvesc. Lipsește educația pentru a se face altfel, dar lipsesc și banii din Sănătate, ceea ce este descurajant. Medicii spun că este necesar cel puțin un control anual, însoțit de analize. Fondurile alocate de stat pentru acestea se epuizează de obicei în prima parte a lunii. Statisticile sunt mai mult decât îngrijorătoare.

România se confruntă cu o situație alarmantă în ceea ce privește mortalitatea prematură cauzată de cancerele la femei. Deosebit de îngrijorătoare sunt cifrele referitoare la cancerul de sân și cancerul cervical, țara noastră înregistrând cea mai ridicată mortalitate prematură din Europa pentru femei diagnosticate cu aceste tipuri de cancer. Având în vedere impactul semnificativ asupra societății a acestei probleme,  susținătorii „Inițiativei pentru Sănătatea Femeii”, respectiv reprezentanții echipei Point PA&PR, au ajuns  săptămâna trecută la Buzău și au invitat la discuție persoane aflate în funcții de decizie de la nivel guvernamental, administrație publică și instituții locale.

Prin prezența reprezentanților instituțiilor locale din sănătate și din educație și-au asigurat  vizibilitatea demersului întreprins la Buzău și prin aceasta au mai făcut un pas pentru creșterea nivelului  de conștientizare în comunitate a  importanței prevenției pentru sănătatea populației și în mod special a femeilor; pe de altă parte, partenerii de dialog au avut calitatea necesară care să le permită să identifice împreună cu organizatorii întâlnirii unele soluții la această problemă. Pe lista de participanți s-au aflat senatorii Lucian Romașcanu și Liliana Sbîrnea, primarul Constantin Toma, viceprimarul Oana Matache, consilierul local Oana Gheorghiu (Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială), Simona Anghel, director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Claudiu Damian, managerul Spitalul Județean de Urgență,  subprefectul Constantin Cristea, societatea civilă, experți independenți.

Conf. dr. Carmen Orban, consilier de stat la Cancelaria Primului-Ministru, nu a putut să participe fizic, dar a transmis mesajul său într-un filmuleț în care a vorbit despre  medicina stilului de viață (sănătate comportamentală) pentru prevenirea unor patologii cu impact negativ în indicatorii de sănătate din România.

Întâlnirea de la Buzău pe această temă este prima de acest fel  inițiată în țară. Viceprimarul Oana Matache a fost desemnată drept „ambasador” al proiectului la Buzău, implicarea sa în organizarea acestei întâlniri fiind foarte apreciată de promotorii proiectului „Inițiativa pentru Sănătatea Femeii”, o platformă de generare de idei pentru dezbaterea politicilor de îmbunătățire a sănătății femeii, din perspectiva impactului economic, în piața muncii, dar și cel social (familie, comunitate, aparținători minori) și sănătate (cu focus pe patologia cancerelor la femei).

De ce nu se merge preventiv la medic în România?

S-a subliniat la această întâlnire faptul că depistarea incipientă a cancerului mamar la femei, respectiv sub un an de la apariție, crește considerabil șansele ei de vindecare. De asemenea, a fost evidențiat și  faptul că politicile publice în domeniul sănătății trebuie să abordeze o gamă largă de aspecte, de la cele medicale la cele economice, de ocupare a forței de muncă, servicii sociale și educație, deoarece afectarea sănătății femeilor nu este doar o problemă individuală, ci și o provocare societală cu repercusiuni extinse, în toate domeniile mai sus menționate.

La această întâlnire, primarul Constantin Toma a vorbit despre preocuparea sa ca cei tineri, copiii în special, să fie îndrumați să adopte un stil de viață sănătos și să experimenteze într-un mediu adecvat. „Vom aproba organigrama până la sfârșitul acestei luni, pe 22 decembrie, pentru organizarea unui centru educațional pentru permacultură și viață sănătoasă. Încercăm de la nivel de copii să inducem acest stil de viață sănătos”, a spus primarul Constantin Toma. Pentru acest proiect vor fi alocate 20 hectare de teren din Parcul Marghiloman, unde va fi ridicată o seră; vor fi aduse aici și animăluțe pe care să le observe copiii în habitatul lor, iar oamenii potriviți vor promova în rândul copiilor educația pentru un stil de viață sănătos.

Senatorul Lucian Romașcanu a dat asigurări privind sprijinul pentru această inițiativă la nivel local și la nivel central, iar senatorul Liliana Sbîrnea a readus în discuție cu această ocazie importanța educației pentru sănătate din școli.

„Cancerul mamar este cel mai frecvent cancer în România și reprezintă unul din cele patru tipuri de cancer diagnosticat în rândul femeilor. Un control mamar durează zece minute și poate fi decontat prin Casa de Asigurări de Sănătate dacă solicitați o simplă trimitere de la medicul de familie. Mergeți anual la control, sfătuiți-vă mamele, fiicele, prietenele, colegele, soțiile să meargă la screening. Depistarea cancerului mamar la femei sub un an de la apariție crește considerabil șansele de vindecare. Aproape toate femeile care au depistat la timp acest tip de cancer s-au vindecat. Cu toate acestea, din cauza faptului că la noi multe femei până la 40 de ani nu au mers nici măcar o dată la un control, se ajunge prea târziu la depistare”, atrage atenția viceprimarul Oana Matache.

Educația din școală este soluția

„Mi-am propus, împreună cu colegele de la farmacie, proiecte pe partea de educație, <Educație pentru sănătate> se numește, pe care l-am desfășurat în măsura în care am putut. Mă bucură inițiativa doamnei senator și mă bucur că s-a putut. Chiar este nevoie de asta. Copiii trebuie să fie informați și să aibă o conduită de mici, așa cum spunea și domnul manager al Spitalului Județean, Claudiu Damian”, a afirmat la rândul său farmacistul Oana Gheorghiu, consilier local, un promotor al educației sanitare în școlile buzoiene de mai mulți ani.

Senatorul Liliana Sbîrnea a vorbit despre „Educație pentru sănătate”, care se va preda în școli și despre necesitatea pregătirii profesorilor la Casa Corpului Didactic sau de către Direcțiile de Sănătate Publică pentru a ști cum să predea copiilor mai bine această materie nouă.

Simona Anghel, directorul general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, a recomandat ca la următoarele întâlniri, pe lângă cadre didactice, să fie invitați și liceeni voluntari, care își doresc să se implice în acțiuni de promovare a educației sanitare, dând exemplul celor de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, de la secția Științele naturii, care țintesc să realizeze o carieră în Medicină.

S-au făcut cu această ocazie și unele comparații cu sisteme din afara țării, cum abrdează acestea măsurile preventive pentru păstrarea sănătății populației și ce înseamnă acestea din punctul de vedere al diminuării cheltuielilor cu tratamentele.  S-a comparat  comportamentul pacientului vizavi de prevenţie şi măsurile punitive existente în alte state.

„Inițiativa pentru Sănătatea Femeii”, o platformă de generare de idei pentru dezbaterea politicilor de îmbunătățire a sănătății femeii din perspectiva impactului economic, în piața muncii, dar și cel social (familie, comunitate, aparținători minori) și sănătate (cu focus pe patologia cancerelor la femei) își propune să integreze un spectru cât mai larg de perspective asupra problematicii sănătății femeilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker