Sport

Adversar istoric, puncte obligatorii

Gloria Buzău – Ripensia Timişoara, sâmbătă, de la 11.00

O nouă ediţie a celui de-al doilea eşalon fotbalistic porneşte la drum în acest week-end. Un sezon la fel ca precedentul, cu acelaşi sistem competiţional, un sezon de la care şi fotbalul buzoian are aşteptări foarte mari.

Revenită, după numai un an, la numele de „Gloria”, echipa din Crâng este înscrisă oficial în lupta pentru promovare, iar drumul spre play-off şi, ulterior, spre Liga 1, începe sâmbătă, pe teren propriu, împotriva Ripensiei Timişoara. Un adversar istoric, una din marile echipe din perioada interbelică, singurul club susţinut de suporteri din eşalonul secund.

Gloria a reuşit zece transferuri în această vară, în toate compartimentele, unde a adus şi tineri valoroşi, şi jucători cu experienţa primului eşalon şi îşi doreşte un debut perfect. „Am lucrat bine, am avut jocuri de pregătire mai bune ca anul trecut, pentru că am jucat cu echipe de Liga a 2-a. Ne aşteaptă un campionat greu, în care ne-am propus să intrăm în play-off şi mai departe să vedem ce o fi. Sperăm să începem bine, să avem un parcurs bun”, a spus antrenorul Cristi Pustai, care începe, la rândul său, al doilea sezon pe banca din Crâng.

Vor fi 19 etape în prima parte a campionatului – sezonul regulat, la finalul cărora Gloria speră să prindă unul din primele șase locuri, pentru a continua în play-off partea a doua şi a se bate, implicit, pentru promovarea în Liga 1.

Partida dintre Gloria şi Ripensia Timişoara începe la ora 11.00 şi nu este televizată. Preţul unui bilet, intrare generală, este de 15 lei. Achiziţionarea biletelor se face în ziua meciului, începând cu ora 9.00, de la stadion, de la casele amplasate la intrarea în Crâng şi înspre „Electrica”. Copiii sub 14 ani au accesul gratuit.

Ripensia a primit Cupă a României de la Regele Mihai

Pe 21 octombrie 1928, în sala Primăriei Timişoara, sub preşedinţia doctorului Cornel Lazăr, are loc Adunarea Generală de Constituire a FC Ripensia Timişoara, actul de naştere al primului club de fotbal profesionist din România. Numele şi culorile noului club sunt legate de romanitate, în general, şi de provincia Dacia Ripensis a Imperiului Roman, în particular.

Adam Cucu, un inginer cadastral şi membru în comitetul de conducere al clubului, a dedus, după studierea mai multor hărţi vechi, că, pe vremea ocupaţiei romane, teritoriul Banatului ar fi fost cuprins în Dacia Ripensis. În 1932, odată cu organizarea primului Campionat Naţional după sistem divizionar, se produce şi prima participare a F.C. Ripensia într-o competiţie oficială.

La finalul acelui sezon, Ripensia a devenit pentru prima dată campioană naţională, după o finală în dublă manşă cu Universitatea Cluj (victorie cu 5-3 la Timişoara şi 0-0 la Cluj-Napoca). În 1933-1934 are loc ediţia inaugurală a Cupei României. După un parcurs excelent, Ripensia ajunge în finala competiţiei, pe care o câştigă cu 5-0 în dauna Universităţii Cluj. Finala, care a avut loc la Bucureşti în prezenţa Excelenţei Sale Mihai I şi a suitei regale, a fost urmărită de 10.000 de spectatori. Regele Mihai va înmâna trofeul câştigătorilor.

În 1935, Ripensia îşi adjudecă al doilea titlu din istorie, iar Ştefan Dobay devine golgeter al Diviziei Naţionale cu 22 de goluri (în 22 de partide). În 1936, a cucerit al 3-lea titlu de campioană şi, în acelaşi timp, a câştigat Cupa României, devenind prima echipă românească care realizează eventul. Al patrulea titlu de campioană vine în 1938, după o dublă manşă câştigată cu acelaşi scor, 2-0, în faţa Rapidului. În 1948, Ripensia îşi încetează activitatea şi va reveni în fotbalul românesc abia în 2012. Mai întâi, pe 12 iulie, Asociaţia Sportivă „Fotbal Club Ripensia Timişoara” redobândeşte personalitate juridică prin Hotărârea definitivă şi irevocabilă a Judecătoriei Timişoara, iar pe 8 septembrie se întoarce oficial odată cu înscrierea în campionatul Ligii a 4-a Timiş. (Sursa: Ripensia Timişoara)

Liga a 2-a, Etapa 1

• Progresul Spartac – Dinamo – 0-1

Vineri, 5 august, ora 17.00: Unirea Slobozia – Minaur Baia Mare (TV)

Sâmbătă, 6 august, ora 11.00:

  • CSC Şelimbăr – FC Braşov
  • Politehnica Timişoara – Unirea Constanţa
  • Viitorul Tg. Jiu – CSC Dumbrăviţa
  • Unirea Dej – Csikszereda Miercurea Ciuc
  • Concordia Chiajna – CSM Slatina
  • Gloria Buzău – Ripensia Timişoara

Sâmbătă, 6 august, ora 11.30:

  • Oţelul Galaţi – Politehnica Iaşi (TV)

Marţi, 9 august, ora 20.30:

  • Steaua – Metaloglobus Bucureşti (TV)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker