Politic

Încă un politician se războiește cu Poliția Rutieră buzoiană

Social-democratul constănțean, dar cu rădăcini buzoiene, Felix Stroe se războiește cu polițiștii din județul nostru, după ce a fost lăsat fără permis, pentru viteză. Considerat unul dintre cei mai controversați lideri politici de

Felix Stroe

anvergură locală din România, președintele PSD Constanța Felix Stroe reușește să rămână întotdeauna în picioare, în ciuda scandalurilor interne și a celor care-i pun la îndoială competențele politice la nivel local. Iată că Stroe nu poartă războaie doar pe plan politic, senatorul se ia la trântă și cu polițiștii din Buzău, după ce a fost prins cu viteză de peste 100 km la oră în localitate. A fost amendat, dar a rămas și fără permis, însă a contestat procesul verbal de contravenție.

În noiembrie 2020, Felix Stroe a fost prins de radar conducând cu viteză în localitatea Viperești din Buzău, foarte aproape de zonele în care acesta deține mai multe proprietăți. Avea o viteză de 103 km/h, depășind cu 53 km/h viteza maximă admisă pe sectorul de drum respectiv.

A cerut înlocuirea sancțiunilor cu avertisment

După ce radarul l-a luat în vizor, a fost oprit de polițiștii rutieri, care i-au aplicat o amendă și i-au reținut și permisul. Numai că Stroe a mers în instanță cu procesul verbal de contravenție, chemând la bară IPJ Buzău și solicitând înlocuirea amenzii cu avertisment, acțiunea fiind depusă la Judecătoria Pătârlagele. Totodată, potrivit informațiilor publicate de replicaonline.ro, Stroe a solicitat și transformarea sancțiunii complementare, și anume suspendarea exercitării dreptului de a conduce, în avertisment sau înlăturarea acesteia.

În noiembrie anul trecut, magistrații i-au respins acțiunea, considerând că sancțiunile au fost aplicate în acord cu prevederile legale, însă Stroe nu s-a lăsat înfrânt și a mers mai departe, la Tribunalul Buzău, formulând apel. Nici până astăzi, procesul nu s-a încheiat. La ultima înfățișare, ce a avut loc în luna iunie a.c., judecătorii au amânat cauza pentru 22 noiembrie, pentru ca IPJ Buzău să facă precizări cu privire la competenţa agentului constatator care a încheiat procesul verbal pe care Stroe îl contestă.

Terenuri în județul Buzău

Pentru cei care nu știu, Felix Stroe tranzitează destul de des zona în care a fost prins călcând prea mult pedala de accelerație. Din palmaresul de 11 terenuri pe care le deține, aproape jumătate sunt situate în județul Buzău, după cum urmează: un teren este situat în Cașoca, și are suprafața de 4.034 metri pătrați, trei sunt situate la Vernești, în suprafață de 3.967 de metri pătrați, 30.655 mp., unul forestier de 10.000 mp., și două în Poșta Câlnău, agricol, de 58.000 de metri pătrați și unul de 13.500 m.p.. Tot în Buzău, localitatea Cașoca, are două case de 150 de metri pătrați, respectiv 66 de metri pătrați, și una în Vernești, de 134,50 mp.

Cât despre venituri, liderul PSD Constanța este implicat în mai multe societăți comerciale, de unde îi vin mulți bani, însă câștigă salariu și de la Senatul României… peste 11.000 lei pe lună, adică 137.256 lei pe an. Iar dacă adăugăm și pensia militară de 7.5408/an, plus cea de la Casa Națională de Pensii, de 35.721 lei/an, înțelegem că oricine ar putea fi invidios pe avuția lui Stroe.

Cine este Felix Stroe

Felix Stroe s-a născut pe data de 25 decembrie 1955, în localitatea buzoiană Valea Teancului, din comuna Verneşti. După ce a urmat cursurile Liceului „Bogdan Petriceicu Hasdeu” în perioada 1970-1974, Felix Stroe a studiat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanţa, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie în 1978. De asemenea, între 1985 şi 1987 a urmat Academia de Înalte Studii Militare Bucureşti, Facultatea de comandă şi stat major, pe care a absolvit-o cu media 9,45. În perioada 1978–1991 Felix Stroe a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare, cu stagii la toate eşaloanele, din care cinci ani comandant pe nave de război.

După 1991 şi până în anul 2000 a desfăşurat activităţi în domeniul privat, fiind acţionar sau asociat şi administrator la societăţi comerciale din domenii ca turism, comerţ, producţie industrială, industrie alimentară şi prestări de servicii. Între 2000 și 2003, Felix Stroe a fost viceprimar al municipiului Constanţa, iar între 2000 şi 2013, consilier în cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa.

Începând din aprilie 2003 și până în decembrie 2020, el a condus Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa. De asemenea, între 2008 şi 2014 Felix Stroe a fost preşedinte al Patronatului Român al Apei şi prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Apei, iar din 2014 și până în decembrie 2020 a fost preşedinte al Asociaţiei Române a Apei.

Din vara lui 2015, Felix Stroe ocupă funcţia de preşe-dinte al organizaţiei judeţene a PSD Constanţa. El a fost ales după ce fostul lider al social-democraţilor constănţeni, Radu Mazăre, a demisionat din funcţie şi din partid. Felix Stroe a primit, în anul 2010, titlul de Cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, iar în anul 2011 pe cel de Cetăţean de onoare al municipiului Komrat din Republica Moldova. Pe lângă cetăţenia română, Felix Stroe o mai deţine şi pe cea moldovenească. El este căsătorit şi are doi copii.

O stradă cu numele șefului PSD Constanța

O stradă din comuna constănţeană Cumpăna poartă numele Felix Stroe, în urma unei hotărâri a Consiliului Local, motivul fiind că, în calitate de director al Regiei Autonome Judeţene de Apă, acesta a contribuit la dezvoltarea infrastructurii în această localitate. În luna octombrie 2009, Consiliul Local Cumpăna a aprobat în unanimitate o hotărâre prin care a atribuit cinci nume de străzi, având în vedere că în zonele respective ale comunei se construiseră locuinţe, iar cei care stăteau în ele au nevoie să îşi facă actele de stare civilă cu noua adresă. Astfel, una dintre străzi poartă de atunci numele „Stroe Felix”, director al Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA) Constanţa la vremea respectivă.

Explicaţia autorităţilor locale pentru decizia de a numi o stradă după numele directorului Regiei Judeţene de Apă a fost că aceasta
a contribuit la dezvoltarea infrastructurii în localitate. Strada respectivă are o lungime de 400 de metri şi se află într-o zonă în care în urmă cu mai mulţi ani începuse construcţia de noi locuinţe. Comuna Cumpăna se află la cinci kilometri de municipiul Constanţa. Localitatea era condusă şi atunci, dar este şi acum, de Mariana Gâju, cea care deţine şi funcţia de preşedinte a Organizaţiei de Femei PSD Constanţa.

Tescaru i-a găsit un loc de muncă fostului primar prin Stroe?

Felix Stroe s-a aflat, de asemenea, în relaţii foarte strânse cu fostul primar Constantin Boşcodeală și cu fostul director al Companiai de Apă Buzău, Ionel Tescaru, prin natura funcţiei de director general al Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa – pe care a deținut-o până în decembrie 2020, când a fost ales senator -, care este cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă şi al epurării apelor uzate, cu peste patru milioane de beneficiari în timpul sezonului estival, şi care deserveşte peste trei milioane de locuitori din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov şi Prahova.

Surse bine documentate din interiorul Partidului Social Democrat susţineau că managerul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, i-ar fi găsit un loc de muncă călduţ fostului edil, scos afară de Justiţie din Palatul Comunal, prin condamnarea sa la trei ani de închisoare cu suspendare în Dosarul „Gloria”. Aceleaşi surse spuneau că Tescaru ar fi făcut toate diligenţele pentru ca Boşcodeală să fie angajat la RAJA Constanţa, condusă de Felix Stroe, ultimul aflat în strânsă relaţie de colaborare cu managerul Companiei de Apă Buzău: primul era preşedintele Asociaţiei Române a Apei, unde al doilea era vicepreşedinte, iar Tescaru conducea Patronatul Apei, structură care îl avea ca vicepreşedinte pe Stroe.

Mişcarea nu ar fi fost deloc surprinzătoare, dat fiind că RAJA Constanţa i-a oferit un loc de muncă şi fostului deputat al minorităţii turce din legislatura 2000-2004 Metin Cerchez, ajuns reporter al OTV şi condamnat de instanţa de fond la închisoare cu suspendare pentru instigare la profanare de morminte, ulterior achitat, după ce a realizat o serie de reportaje cu „strigoiul din Medgidia”, în care cadavrul unei femei a fost deshumat, iar familia i-a înfipt un ţăruş în inimă, convinsă că aceasta s-a transformat în strigoi.

Fostul primar Constantin Boşcodeală a negat însă cu tărie că ar fi angajat al RAJA Constanţa, variantă care pare a fi împărtăşită şi de surse de la malul mării, care susţin că Felix Stroe nu ar face o asemenea mişcare decât dacă ar fi sarcină directă de la Liviu Dragnea. Dar Liviu Dragnea şi Constantin Boşcodeală au fost colegi de facultate, la Transporturi, în Politehnica bucureşteană…

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker