Cultură

Adrian Fetecău, abordat de un necunoscut: „Dacă ați ști câți bani am făcut eu pe baza dumneavoastră!”

Cu ocazia unui popas făcut săptămâna trecută în Buzăul natal, Adrian Fetecău, fondatorul Grupului VOUĂ, a vorbit pentru OPINIA despre o întâmplare de anul trecut care i-a amintit de fenomenul creat în perioada comunistă de celebrul grup de umor.

Într-o perioadă în care canalele media sunt invadate de glume fără perdea, și sunt la modă spectacole de stand-up comedy cu limbaj licențios, este greu de imaginat că au existat vremuri în care umoriștii își riscau libertatea prin textele lor. După marele Constantin Tănase, care a atras de multe ori atenția cenzurii pentru ironizarea celor de la cârma țării, România comunistă a avut câteva grupuri de umor care au adus zâmbetul pe buzele românilor într-o perioadă tristă. De exemplu, anii ‘80 au fost perioada de glorie a grupurilor VOUĂ și Divertis, care aveau îndrăzneala de a face aluzii la prostul mers al lucrurilor, aluzii menite să treacă adevărul de cenzură.

Grupul VOUĂ, fondat în 1982 la Buzău de Adrian Fetecău, a fost un adevărat fenomen, ajungând la performanța de a aduna la un spectacol 10.000 de spectatori, și aceasta prin sfidarea, uneori inconștientă, a dogmelor ideologice și a limitelor tolerate de cenzura de partid, îndrăznind chiar satirizarea transpa­rentă a lui Ceaușescu și a tarelor „societății socia­liste multilateral dezvoltate” în sute de spectacole, cu sute și mii de spectatori din toată țara.

Cu casetofonul pitit în geanta de voiaj la spectacole

„Acum un an am trăit un moment nemaipomenit vizavi de efectul pe care Grupul VOUĂ l-a avut asupra publicului în perioada comunistă. Eram prezent în calitate de jurnalist sportiv al Radio România Actualități la Campionatul Național de Box pentru Amatori. A venit la mine un tip și mi-a spus: <Câți bani am făcut eu pe baza dumneavoastră!>. Când l-am întrebat la ce se referă, mi-a povestit că el era din Breaza și, în perioada comunistă era student la Petroșani și se ocupa cu multiplicarea și ­co­mercializarea casetelor audio cu spectacolele susținute de Grupul VOUĂ. Auzisem încă din perioada aia de această practică. Mai exact, erau anumite persoane care intrau în sală la spectacolele noastre cu casetofoane din acelea mari, așa cum erau pe vremea aia, pe care le ascundeau în genți de voiaj. Așezau geanta lângă boxă și dădeau drumul la înregistrare”, a declarat buzoia­nul Adrian Fetecău pentru OPINIA.

„Dădeam volumul încet că ne era frică să nu afle cineva ce ascultam”

Fondatorul Grupului VOUĂ, ajuns anul acesta la 38 de ani de activitate, mărturisește că a rămas impresionat de întâlnirea cu cel care, fără știrea membrilor grupului, promova VOUĂ în rândul românilor, ferindu-se de autorități.

„Băiatul pe care l-am întâlnit la Gala de Box acum un an, Cristi, îmi povestea că primea telefon de la București cum apărea o nouă înregistrare cu un spectacol de-al nostru. Venea, lua matrița și apoi mergea în camera lui din căminul studențesc, unde o multiplica pe alte casete audio, pe care le vindea. <Când multiplicam, ne adunam toți studenții de prin cămin și ascultam caseta. Dădeam volumul încet că ne era frică să nu afle cineva ce ascultam>, mi-a spus băiatul. <Vouă vă era teamă să ascultați glumele noastre, dar nouă să le spunem pe scenă?>, i-am spus”, a declarat pentru OPINIA Adrian Fetecău.

De-a lungul timpului, din celebrul grup de umor au făcut parte actori precum Marius Florea Vizante, Radu Gabriel, Gheorghe Ifrim, Marilena Chelaru, Ion Ionut Ciocia etc.

În 1982, după absolvirea facultății, Fetecău a fost repartizat la Buzău, la CONTACTOARE, unde, cu ajutorul directorului Cristian Gonțescu s-a ocupat de înființarea Grupului VOUĂ și crearea unor brigăzi artistice în întreprindere. Grupul avea să înregistreze până în decembrie 1989 peste 100 de spectacole cu casa închisă, dar și primele momente de umor difuzate de Televi­ziunea Română Liberă. În ‘89, VOUĂ a susținut un spectacol în aer liber, între căminele Complexului Studențesc Regie din Capitală, în fața a 10.000 de spectatori.

Un comentariu

  1. Cioca. Se asculta in acea vreme in caminele studentesti Deep Purple, Leed Zepelin, Hureah Heep, Janis Joplin, Joan Baez, etc. Se copiau pe casete muzica si de la „Europa Libera” , de la unul de la altul etc.Se faceau bancuri si existau f. multe, dar asta ca se multiplicau casete cu grupul „Voua” este prea mult, este lauda, asa ceva nu a existat. Imi amintesc se mai copia ceva de indiene de prin acele filme bune la vremea lor, „Vagabondul”, „Articolul 45” ceva de genul, nicidecum ceace se spune aici, nici macar populara, nici nu se pomenea asa ceva, nici macar in caminele cu studenti la agronomie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker