Economic

Bencomp Buzău, investiții de 25 milioane lei

Piața profilelor de lemn compozit (WPC) este estimată să crească, în perioada 2022-2027 cu peste 5 la sută, conform Mordor Intelligence. Iar factorul fundamental care contribuie la acest avans este cererea venită din sectorul construcțiilor. Principalul jucător din domeniul profilelor WPC din România, Bencomp Buzău, confirmă tendința pieței, răspunzând unei cereri în creștere prin investiții în mărirea capacității de producție cu 50 la sută, planuri de extindere cu o nouă fabrică la Arad, precum și diversificarea producției și intrarea pe piața de uși în 2024.

Într-un interviu acordat recent pentru Forbes, acționarul majoritar Cristina Isabela Bene explică de ce Bencomp vrea să își mărească capacitatea de producție cu 50 la sută și care sunt planurile de viitor ale companiei.

În prezent, la fabrica din Buzău se produc lunar 300–400 de tone de profile din lemn compozit, pentru care Bencomp utilizează 270–360 tone de deșeuri din lemn și din mase plastice, plus circa 10 la sută aditivi care potențează calitățile naturale ale lemnului și pe cele de durabilitate ale plasticului. Produsele au totodată o puternică componentă sustenabilă, datorită revalorificării acestor deșeuri.

Profilele din lemn compozit produse în fabrica de la Buzău se utilizează în principal la amenajari exterioare precum pardoseli (deck-uri) pentru terase și piscine, pontoane, alei pietonale; împrejmuiri (garduri, balustrade, balcoane), la placarea fațadelor de clădiri și mobilier urban.

Unul dintre furnizori, atât pentru deșeuri din lemn, cât și pentru granule reciclate este firma Bene International, acționar majoritar al Bencomp. Bene International este colector și reciclator autorizat și, prin intermediul Bencomp, reușește să închidă în mod complet cercul reciclării, redând circuitului economic aceste materiale.

„Bencomp e lider încă din anul 2012 și aceasta nu doar datorită faptului că am fost printre primii pe piața autohtonă de profil, ci și datorită investițiilor constante pe care le realizăm în modernizarea și diversificarea producției. În acest moment, la fabrica Bencomp din Buzău derulăm investiții de aproximativ două milioane de euro pentru mărirea capacității de producție cu 50 la sută”, scrie Forbes.

Bencomp a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de aproximativ 28 milioane lei, în creştere cu peste 50 la sută faţă de anul 2020. Pentru 2022, compania și-a propus o creştere a vânzărilor cu 30 la sută faţă de anul precedent.

În prezent, profilele din lemn compozit produse la Buzău sunt exportate în țări precum Bulgaria, Republica Moldova, Belgia, Spania, Anglia, Grecia, Ungaria, Qatar, Italia și Franța. Clienții companiei activează în principal în construcții, HORECA și comerț, iar în toți acești ani s-a dezvoltat o rețea extinsă de distribuție, formată din revânzători (marile depozite de materiale de construcții, DIY), plus colaborări cu arhitecți și ingineri constructori. Dintre proiectele în care s-au utilizat aceste tipuri de profile se numără ansambluri rezidențiale precum Complex Avantgarden Brașov, Colina Lac Residence Săftica, Complex rezidențial Chrom Timpuri Noi București, unități hoteliere (Hotel Insula Tulcea, Hotel Agora Neptun), spații publice (Pista skateboard Skatepark Galați și Faleza Galați), restaurante (Lazoo Băneasa, Vispas Chișinău, Cofetăria Doris Bistrița), lanțuri de magazine (Salamer Moldova) și altele.

Investiția pentru mărirea capacității este estimată la aproximativ 25 de milioane lei, iar Bencomp va deveni primul jucător european de uși de lemn compozit – uși WPC. Implementarea proiectului ar urma să dureze aproximativ un an. De asemenea, producția de uși va atinge o altă nevoie de reciclare, cea a deșeurilor de PVC, un material care în mare parte ajungea pe groapa de gunoi.

 

Articole similare